Ženski svet

109

ЖЕНСКИ СВЕТ.

110

то учине неколико пута, па веле да се тако одучи од немпровања. Место подвезивања репа имају неку справицу, што држи реп, ко неки кључ. Неки јој препну ону предњу ногу с које стране музу п вежу ужетом, па не може, да се баца; али су то све голе шепртљарије пи помогну само у највећој нужди, а увек су знак неупутног и немилог поступка с кравом, за то је најбоље благо поступати, и благим поступком учинити, да мирно стоји и млеко даје. После муже ваља одмах млеко процедити, па у хладну воду или на хладноме

месту оставити. Што је место хладније И вода леденија, то боље млеко остаје, али цедило п теглице морају бити чисте, цедило од чиста платна или од плеха са најсптнијим јамицама, а теглице најбоље су стаклене, па све најчистије опрано, да ни мрвице прашине на њима не остане; а чим се млеко испразни, одмах врућом ве код опрати, а мокре судове на сунцу ити на топлом огњишту евушити.

На све ово нека и наше домаћице добро пазе, па и саме тако да раде, а још већма да пазе, да и сви млађи тако чине.

ђе офрарифврар>—–-(-=—

гарска земаљска влада оснива о. г. у Будапешти једну трговачку збирку (Напдеј5-Мизецчт), где ће поједини творничари (Фабриканти), трговци, занатлије, уметници пи обични“ раденици своје творничарске или ручне израде и предмете држати стално изложене на углед купцима и потраживачима. Цел је овој установи поглавито та, да се домаћи производи и индустријски предмети лакше и брже у промет пусте п да се нашим домаћим трговцима и раденицима отвори боља воља на рад, јер ће им се овим путем рад лакше протурити и труд и вештина боље наградити.

Овамо могу слати своје ствари и производе како поједини, тако и задруге; п задругарима ће тим лакше бити, што ће задруге за све своје чланове плаћати тодишњу чуварину ђутуре од 10 ». годишње док појединци за себе сами морају оваку годишњу такеу за чување полагати.

Сваки, који жели овамо изложити свој предмет, добије бесплатно 1 | |-метар простора, а ако му је за предмет потребно више простора, плаћа ће за сваки |_|- метар више по 2 Фор. годишње. Отолове, орманове, чекмежета и други намештај, што су за чување ствари потребни, даје бесплатно сама управа; исто тако чистиће се, пајати и брисати ствари бесплатно.

Сваки предмет стоји тамо само годину дана изложен, а година се свршава з 31. децембром. После тог времена за 4 недеље има се предмет заменути новим.

ТРГОВАЧКИ МУЗБУМ У БУДАПЕШТИ.

Који не би за време од 4 недеље дана однели пили заменули мустру своју, она ће припасти музеуму.

Ко хоће за идућу годину да се пријави за излагача, чини то до 15. новембра сваке године, а за ову прву текућу го-. дину може се пријавити до 31. марта 0. г. али се надамо, да ће се за ову прву годину продужити рок пријави. Пријава се чини управи (дирекцији) трговачког музеума,.а прима драговољно посредовање за Нови Сад и околину сам новосадски градоначеоник г. Стеван Пеци-Поповић.

Примају се п шиљу се на углед само таки предмети, који у трговину долазе, а неће се примити предмети од почетника израђени, или, који служе само за углед као излог. Тако исто не примају се ни они предмети, који су лако запаљиви, који експлодирају и који су изложени брзој промени. Ни вино ни пиво неће се примати другшије него у добро затвореним боцама, а покрај тих ће се изложити само бурат, сандуци п корпе, којима се ти предмети у трговину разносе.

У погледу појединих предмета има се као углед слати:

од зрна (жито, пасуљ и др.) но 1—2 литре;

од дувана по 1 чомов (свезак);

од меља, кромпира (кртоле) и др. 4—5 И

од баштеног цветног или вовибћ семења 0:2—0:3 литре;

од брашна, гриза и др. по 4—5 литри;