Ženski svet

169

А венце су кујунџије виле; Већ јој гледај става и образа, (6 ким ћеш брале века вековати. Н. песма — Нонона Деланклосова била је у своје време најлешпа жена у Јевропши. Све до своје 80 године одржала се лепа пуна и здрава, Кад ву је једном запитали, шта је употребљавала, да одржи своју лепоту; одговорила је: воду, сунђер и сапун. — Човек без жене и соба без стене. Нар. носл. — Ко одмах мамуза умори рано свог коња. Шекспир. — Нека је здравља, па да ће се и обесити. Нар. посл. — Сладак је сан ономе који ради — јео мало или много; а ситост богатоме неда спавати. Књ: проповедн. гл, 5. — Матере држе земље и народе. Нар. посл, — Без хлеба половица обеда. Руска посл. -— Од еветога Илије Све хаљине милије; Од светога Луке, Тур" у недра руке. Нар. посл, — Чешљај често, а оплети густо Ето биље од шта косе расту. Нар. посл, — Која јабука доцне сазре, дуго стоји. Нар, посл. — Најскупоценији капитал држава и друштава је човек. Царевић Рудоле. — Добра мисао пола здравља. Нар. посл.

Ва Н О

Ађанска добротворна задруга. Читамо у кикиндској „Садашњости“, да се у Ади образовала. добротворна задруга Српкиња трећи дан Ускрса о. год. и да их има уписано у задругу 60 чланица. Сретно им било!

На погорелце у В. Кикинди отишло је до сад из самог Новог Сада преко 1100 Ф. у новцу и два пакета, које новог које половног одела не рачунећи овамо оно, што је преко задруге ил новосадских листова са стране послато,

„Добро Срце“ ( јб 5217“), под тим именом основао се под председништвом госпође Лудвика Тисе председника кр. уг. министарства један

ЖЕНСКИ СВЕТ.

није инв ин а ншин не | невин и.

180

женски одбор, који је приредио „базар“ у корист поплављеника и који под тим насловом издаје и свој лист у коме пишу песме, приповетке, изреке и др. све први списатељи и државници угарски. У њему има чланака од грофа Андрашија, министра Бедековића, Јокаја и др. „Базар“ је донео преко 87.000 ор. за номенуте цели, а прилаже се са свију страна.

На исту цел образовало се иницијативом бачког великог жупана Беле Шандора у Сом бору друштво „бачког малосрдног срца“, које издаје једну споменицу разних писмених саста- · вака на свима језицима, што се говоре у Бачкој, те су у то име позвани и наши млоги писци, да пошљу сходне своје саставе. Та ће се споменица издати о једној општој свечаности, која ће сеу Сомбору маја месеца приредити. По последњим извештајима отуда већ је приређена та светковина у варошком перивоју. Било је постављено 13 вел. столова, а служило је до 100 сомборских госпођица. На каси је пало 2.400 +.

Међарска земаљска женска задруга у Будапешти прославила је прошлог месеца своју 20годишњицу. 'Том приликом урезала је у зид свога велељепног школског здања један камен, у ком је оставила све писмене споменике, што је то друштво за ови 20 година издало и наредило је, да се тај камен извуче и писмени споменици отворе после 50 година, дакле 7 маја 1988. године. па да се упореди онај постигнути напредак са данашњим.

чланке,

Задругу су ту основале иза свих ових 20 година руководиле као начелнице гђе Хермина Вереш-Беницки и гроФица Александра Телеки.

Вадруга је та за то време подигла у с0каку зеленог дрвета прекрасну школу у којој ву смештене 4 основне и 4 грађанске школе са 3 виша курза, од којих је једна препарандија. Ту се данас уче 858 ученица. У заводу самом имају 59 ученица потпун интернат (препитање и етан) а 26 ученица остају само преко подне.

Госп, Том Јефтановић, дубровачки трговац, пригодом смрти свога стрица Алексе даровао је добротворној задрузи Сршкиња Дубровкиња 50 Фор, да се покојниково име спомиње међу добротворима исте задруге, Слава му!

Гђа Ружићка-Строци, наша отлична глумица загребачког казалишта гостовала је прошлог месеца у Љубљани у комадима „Цврчак“ и „Дебора“. Браћа Словенца су је том приликом