Ženski svet

чува сир од црва; или покри што боље богородичном травои (Нуремеши регбогавши) ове биљке налазе се свуда.

Мокро жито, да ти се не поквари: измешај га са ситно истученим угљем и остави тако да постоју 14 дана, после извеј.

Маесло пресно (путер) да ти се дуже одржи: прави га од слатеког скорупа, јер то се одржи млого дуже, него оно што је направљено од киселог скорупа. — Одржи се и тако, кад се не испира водом, него се оцеди вода што · боље, па и што остане воде у оном маслу, покупи сувом крпом. То масло је и кусније и дуже се одржи. — Лети се масло теже одржи, па зато размеси у лопте од по киле, замотај у танке чисте крпе и држи на хладном месту, у леденици или обешено о конопцу у бунару, ал не у води, него 1 ил 2 педа изнад воде.

Мед да сачуваш. Ко има више меда нека направи буренцад од 50 литри, ал од сувог буковог дрвета, па нека добро стегне обручевима, Од влажних дуга извуче мед воду, па се дуге разиђу и мед исцури.

да мању количину меда добра су стаклад ил лонци, али не бокасти, него ил равни ил озго шири; напуни па повежи пергаментном артијом и држи на сувом месту. Суво је место најглавније, да се мед одржи.

Леда мало да дуже одржиш: узми чинију напуни леда толико, да се мож другом чинијом заклопити, џа мети то у јастуке ил у перину тако да са свију страна умотано буде. Или узми један лонац па покри лонац крпом ил сал' ветом па онда трпај у њега леда тако, да се тај салвет одвиси у лонцу, ал да не допре до дна, него од прилике до полак лонца, заклопи то чиме и онда умотај добро у јастуке од перја и преко тог можеш обмотати двоструко Ћебе, да ни откуда не допре ваздух ил топлота. На ај начин одржи се лед по 8 дана у сред лета, још ако сваки дан одлијеш воду из лонца и одржиш на хладном месту може се и дуже 0држати. Залшто има толико сиротиње» Што домаћице не пазе на ситнице, него остављају скоруп да се поквари; нож с лепим дршком мећу у кључалу воду; не вешају метлу; прљаве аљине остављају на таква места, где ће их мишеви изглодати; корито, шавољ стоје по ваздан на сунцу, док се не распукну; зимске аљине из. гризе мољац; јела се кваре у „шпајзу“; кафа чај, паприка и други зачини изгубе вредност и

ЖЕНСКИ СВЕТ.

118

снагу, што се држе у отвореним сасудима, суво месо се квари, јер је слабо или сувише посољено ит. Д. ИТ. Д. (Ј.)

ЗАРАД ЗДРАВЉА. Афоривми Од Др. М. Ј. Б.

— Родитељи, који се спремају, да у тајанственој чаши љубави помешају крв двају младих створова, нека најпре мету руку на ерце; нека испитају своје лице и лице младенаца, да виде имају л они право, изводити на свет нове чланове своме народу.

П. Мантегаца.

— Од зла рода нек није порода!

Нар. поел.

— Сва култура почиње од желуца.

Фридрих велики.

— Врата су начињена да се затварају, а прозори да се отварају.

Најтинтел.

— Ако сам био ретко кад болестан, то имам захвалити томе, што сам се или послом или сном здрав одржао, А. Хумболт.

Пијанство је изданак из све противности друштвеног живота — из невоље и раскоша.

Ед. Рајх.

Луда сила брза погибија. Нар. посл.

— Кад једнако опада плодност једнога народа, онда се то обично узима као знак да се изметнуо; свакако сме се рећи, да је у таком народу зацело каквих друштвених мана.

Х. Плов.

— Ко намерно неће да ступа у брак, да не изроди пород, тај је морално на истом ступњу као и убијца. Талмуд.

— Као што љуби сунце, тако слатко нико

не пољуби. К. Штилер. — Никакво васпитање неће помоћи нездравом детету. Салцман.

— Тешко матери с дететом, које не уме да се сигра, јер од таког детета немамо се чему надати. М. Манасијина.

— Чисто је богу налично. — Енгл. посл.

— Пусти доста еветлости у ковчег.

Св. п. 1. књ, Моје.

— Човек је кућа чељади. Нар. посл.

— Не гледај јој венце и обоце,

Не гледај јој шарене зубуне;

– Нил“ јој гледај везене рукаве. Зубуне су терзије шарале, Рукаве су везиље навезле,