Ženski svet

=

371

један дан, ал кад га у врућу пећ метнеш иде то млого брже.

Хлеб да не плевсниви. Кад умесиш више хлебова за више дана, па би рада да сачуваш, да ти се хлеб не уплесни, ти послажи хлебове у џак, који је Орашнав, ал послажи тако хлебове, да дољна кора дође на дољну а горња на на горњу. Завежи џак па га обеси ил остави на промахивом сувом месту. Тако се може одржати хлеб по 3—4 недеље а неће се уплеснити. Кад га мислиш јести, а ти извади раније, уми га сланом водом и остави 1—2 дана у подруму да одмекне, па онда сеци и једи

Хлеб плеснив уди јако и човеку и живини и стоци и многа се газдарица сатре, која даје живини ил марви својој да једе илеснив хлеб. Но да не би отишао у штету такав хлеб, ваља га етавити у зажарену пећ ил у кључалу воду, да постоји и да она ватра убије плесањ и отров његов, па онда га можеш слободно дати и стоци и живини да га потроши.

Млеко водом кварен' да познаш. Најлакше се позна млеко у коме је воде сипано кад га измериш. 1 литра чиста млека тежи 1026 до 1085 грама; чим мање има од 1026 грама знак је, да је у њ сипано воде.

ПАРУ НО.

— Одело за вироту школ. децу. Добротворна задруга Српкиња Новосаткиња одабрала је 40 сироте деце из својих основних народних школа и то, 38 женске и 2 мушке деце да

ове године заодене. За ту је децу набавила

32 пара ципела, 5 пари чарапа, 8 зимски марама, 24 женске аљинице, 2 пара опанака, 1 капут и 1 чакширице. Женске аљинице шију саме одборкиње, а покројила је вредна задругарка гђа Марина Завишићка, која је толико љубави указала изадрузи и дечици овој оставивши своју кућу и своју многобројну дечицу пуно два дана овог посла ради, — да заслужује сваку похвалу и признање.

(Лепи знаци родољубља) ЏШознато је из других листова, да црногорско помореко паробродеко друштво није могло да ступи у живот. те се се тога сада деоничарима враћа њихов новац заједно са каматом. Поједина акција сета. је 250 Фор. Нати врли родољуби т др. „Љубомир Радивојевић из Каменицеиг Арса Пајевић, штампар из Н. Сада, од којих први има две а други једну акцију, изјавише, да нонац свој не примају натраг, него га поклањају с каматама заједно мировинском фонду црногорског училтељства. Живили наши ваљани родољуби, који су и иначе дали нам лепих доказа свога племенитога срца и родољубиве душе !

Одлаковање Његово Величанство нат краљ Франц Јосиф [. одликовао је златним крстом за заслуге сомборског сенатора г. Петра Вукичевића. Исти господин служи као чиновник варошки пуних 40 година за које је време био и 9 година градоначеоник варошки, чиме је сте-

ЖЕНСКИ СВЕТ.

372

као од свога грађанства и од претпостављених власти лепог признања и уважења. Нека му је сретно и дуговечно !

(Споменик Мити Поповићу.) „Коло младих Срба“ у Будимпешти јавља, да је у недељу 18 нов. о. г. приредило у будимској срп. православној цркви парастос пок. песнику српском Мишти Поповићу, а повле тога се ишло на старо српско будимско гробље, те је тамо освећен скромни споменик, што је из народних прилога, подигнут. Том приликом певало је онде ђачко певачко друштво.

Приликом 40. годишњице краља Фрање Јосифа Т. установили су многи имућни грађани и млоге вароши у Циеслитави Хрватској и Славо нији, Босни л Херцеговини закладе за потпору просветних и хуманитарних завода и заклада и осим оне горе поменуте закладе барона Хиртша за израиљску децу у Галицији напомињемо, да је и град Осек основао закладу од 50.000 Фор. за потпору варошке сиротиње.

Краљица Наталија. Немачки и мађарски ли стови из Угарске говоре, да је краљица Наталија отишла на кратко време из Букурешта у Јашу, па ће после отуда у Петроград.

Јаван рачун.

За укоп еироте гђе удове Сиде Стојшићке и за издржавање остареле и изнемогле сестре покојничине гђе Катарине удове Бајићке дали су нам прилога ови: ј

По 8 фор Софија Дунђерска, Олта Ћурчићка. По 2 фор: Нина Николићка, Персида, пл. Мандићка, Софија Пушибрк.

По 1 фор: Нана Натошевићка, Милева Симићева, Марија Вучетикћка, Марија Димитријевићка, Добротворнл задруга Српкиња Нововаткиња, Јулка Радовановићка, Ана удова Бига, Милица Барићка, Зорка Грчићка, Јов. Нешковић, Гавра Плавшић апотекар, Ана Продано вића, Јулија Рајићка, Јелка Рајићка, Катарина Балта, Милева Вукичевићка Марта Станојевићка, Марија М. Јовановића, Милева Милованова,

Ленка Михајловићка и Катица Досе Поповића.

По 50 пол Марта Кондороши, Анастасија Адамовића, Панта Јовановић, Софија удова Поповића, Панта Михајловић из Каменице, Марија удова Давидовац. Милица Јојкића.

По. 40 поз: Ирма Адамовића, Со. уд. Г: Адамовића, Бат. уд. Оберкнежевића, Марија Костића, Марија Оберкнежевића.

По 30 нов: Ђорђе Јаснић.

По 20 нов Драгиња Матићка.

Џримиле смо дакле свега на горње цели од поменутих овде дародаваца 89 Фор. — н. а од тога смо издале за укопни

трошак ове пок. Сиде Стојшићке

гови. Ђури Стојковићу укопном

подузимачу . . . . ,. . . 21 Фор. 80 н._ Остатак пак од . . 11 Фор. 20 н.