Ženski svet

355 ЖЕНСКИ СВЕТ. 356

нбст ушла је већ у пословицу, јер кад Он закаже час каквом састанку, ил доласку, неће ни минута одоцнити.

Ни један владалац не познаје из сопстненог посматрања своју земљу и своје народе, као што познаје то наш Владар, јер ни један није толико путовао по свима кутићима свога царства, као што је чинио краљ Фрања Јосиф 1. Мало је поданика ове простране Аустро - Угарске државе, који нису имали прилике, да лично загледају у светло лице нашег милог краља, а ретка је општина, која, ма којом неудаћом ил несрећом нападнута, није окусила милости свога љубљеног Владара; ено Загреб, кад је од земљотреса пострадао, ено Сегедина, кад је потопљен, ено Кикинде, кад је погорела; све су то јасни знаци богате милости краљеве.

Прилике и околности светске нису допустиле, да наш добри краљ проведе све дане своје 40. годишње владавипе у мирном и благодетном раду, као што Његовој души годи, ал и онда, кад га је дужност позвала на обрану свог и државног права налазио све увек у средини својих храбрих синова, па и кад Га ратна срећа није послужила успехом, трудио се да прође о што мањој несрећи својих поданика и свагда се радије мирио, него што би терао даље осветнички рат.

» 5

Није ни место ни позив наш, да овде прелиставамо целу историју владавине нашег премилог Краља Фрање Јосифа 1. за ових 40 година и да набрајамо сав дуги низ узоритих дела Његових, али можемо напоменути, да смо и ми Срби у овим крајевима дужчи дубоког признања и срдачне хвале великој бризи и топлој заштити нашег љубљеног владара, јер наша црквено-школска самоуправа (аутономија) потекла је из Његове милости; наше две вел. гимназије, (новосадска и карловачка) три више девојачке школе, (новосадска, панчевачка и сомборска), две нове учитељске школе (пакрачка п горњо-карловачка) и гомила основних народних школа поникле су, ојачале и процветале у топлом заклону Његовог Величанства. Па п саме наше добротворне задруге Српкиња су плодови Његове владавине.

Та жарка љубав, којом обасипа наш дични Владар све народе своје простране државе подједнаком милошћу, даје нам јеметва, да ће се под заштитом Његове очинске бриге наша народна тековина у овим крајевима очувати, одржати и боље процветати, и у тој тврдој нади подигни мо очи к преблагом оду свију нас и топлом молитвом повичимо: да поживи још дуго нашег дичног краља Фрању Јо сифа Т.!

о =

МУДРЕ БЕЛЕШКЕ 0 ВАСПИТАЊУ И ОБРАЗОВАЊУ ДЕВОЈАКА.

Пи. Наравствено образовање.

„Ја жоћу“ пили „ја нећу“, никако несме одлучити, ма како девојчица лепо напрћила уста и ма како јој то лепо доликовало. У нашем свету, у женским приликама, где, ако нема у нама самим 03биљног судије, има вазда ствари ван нас, које нам казују, шта да радимо и шта да не радимо, — таква изрека: „ја тоћу“, или „ја нећу“, свуда ће наићи на чврст отпор, а чврст отпор чврсто и одбија. О каква ли борба, колико ли горких часова тако се спрема сиротим размаженим створовима! Та баш и сами мушки, који то у детету трпе, шта више, због комичног

контраста са слабошћу, која их развесељава, често и потпомажу — најжешће устају против тога, опазе-ли то у жени, казне женску самовољу и челичну одлучност њиховог бића поругом, презирањем пили, ако то уза осталу ваљаност особе није могуће, мржњом, но на тај начин наш живот бива јадан п жалостан скоро ништав, који пначе може се лепо развити само ако нас љуби и поштује мушки род. ћЋаролина Рудолјт. У гласу вам нек не буде ничег упорног. Нека затим са скромног чела не излази сујетно благ поглед вашег ока пуног умиљатости. Нити истрчавај нити бу ди сувише спора у говору; јер овде није добро дошао такав род. Еестилос.