Ženski svet

ЗА ДОМАЋИЦЕ.

Јованки Бишицки, која је на ту цел од барона Хирша измолила 5000 Фор. ирилога, Земљитите је варошки иоклон, великоје и баштом засађено, од сокака гитором заграђено. У дољљем одељењу (сутерену) су смештене : кујна, чељадске собе и собе за смок, јер ће питомице овога завода имати ту слободан, стан, огрев, послугу и храну. Имаће на распеложењу и лепу библиотеку, за коју је већ поклонила прекрасан велик орман гђа Полексија ГГулска Хампл. Кад је 22. маја 1886. г. донешен закључак да се овакав дом подигне, није имала задруга више од 14.000 ф. каиитала, на које се образује један нарочити пододбор за скупљање прилога и са ирилозима од 10 и 20 новч. скупиле су ове госпође за годину дана 12.000 ф. а за другу годину још 13.000 ф. У нрикупљању тих прилога иомагале су највише саме учитељице. Здање је коштало 30.000 ф. без намештаја и носи на челу свом наслов : „Својим учитељицама подигао угарски народ из својих прилога". Ово је достојан и леп знак признања народног народним трудбеницама. Кад ће српске учитељице и учитељи доживети, да се народ на овај начин њима захваљује за труде и подвиге, које они улажу за срећу и наиредак свога милог народа? Дај боже, да скоро доживимо и ту срећу ! (Енглеска). На свеучилишту у БелФасту дозвољено је и женскима да слушају медицинске науке и да по свртпеним наукама испите полажу. (Русија). У смислу наредбе од 6. августа 1889. могу се у Финладској бирати и женске у школске одборе и у звања за сирочад. (Америка). У здруженим државама североамеричким имаде данас 159 академија, које су намењене искључиво за више образоване женске омладине У њима се уче данас 20.800 девојака Елен Ринкле свештеница и нридикачица у Клевану (Охијо) добила је дозволу да може о бављати законита венчавања. (Шведска). Пј а Ana Ђорела настанила се као први женски лекар у Готенбургу. (Положила лекарски исгшт у Штокхолму на свеучилишту.

Месо суво да опростиш од плесни. Замочи га у воду, па онда у ситну со, којом се убије нлесањ; она је отров за свс живо, а нлесањ је ствар жива.

Масло (иутер) кад се ужеже, да поправиш. За ово има више начина. Неки га на ситно издробе и баце у чисту воду у коју су додали мало хлоркреча, н. ир. на 1 клгр. масла дода се 15 грама хлоркреча или 30 капљица. Масло се у тој води прогњечи и остави да постоји бар 2 сата, па се онда испере из две три чисте воде. Неки, кад изваде из кречне воде, као што смо горе навели, оставе да проноћи у скоро номужено неузварено млеко, па га тек сутра дан у чистој води исиеру. Други опет у место млека баце га у ону слатку сурутку, из које су онај час извадили Фришко масло, па поново разгњече, оперу, посоле и одмах троше; ако нећедатроши онда оставе да преноћи у скоро помуженом млеку и онда тек исиеру, осоле и троше. На 1 клгр масла узме се 2 клгр. млека. Неки опет узимају у место хлокреча воду, у којој је растворен „шикшов“ н. пр. на 1 фунту масла баци се 1 лот шикшова, па се остави масло у овакој води неколико сати и онда се опере у чистој води, иосоли и троши. да боље сачуваш: Остави на дрвету да сазру и сами да отпадну, па онда их разастри на сунцу да провену мало, за тим разастри танко на тавану, па чешће преврни лопатом. Жита од задаха да опростиш: Нромешај га са ситно истученим дрвеним угл>ем; колико жита толико и угља. Сандук ил буре овако измешаног жита са угљем остави неколико дана да постоји, па онда угаљ на решето избаци. Жита кад се продају ил купују мере се на кантару, ал данас се зна, да сва жита, која стоје на влази, навуку у себе влаге и буду тежа. Жита, што се преносе морем из Америке и Аустралије навуку нреко 8'/ 2 °/ 0 (постотака) влаге, а то је толико, да се тим наплати сав превоз. По томе је за продавце ово корисније, а за купце штетније, и обратно. На ово ваља иазити, кад купујеш или иродајеш жито, па се послужи тим средством и тако ћеш 17°/ 0 боље проћи у цени. Нова справа за крплење и оирављање рубал>а. Један Американац пронашао је справу за крплење и поправљање рубља, као кошуља, чарапа и т. д. С том справом, која ради врло лепо и брзо, штеде се нарочито очи. Она је врло проста и употребљива тато, да с њоме може радити и дете од шест година. Као облигатна уведена је ова еправа у све женске школе у А-

Бр. 1. ЖЕНСКИ СВЕТ.

11