Ženski svet

РАЗНО.

јер се нарав човекова навикава на то, али на младе људе, који су у развитку, има то штетних цоследица. Један је лекар npe неку годину даиа ноднео извештај лекарском друштву у Британији о свом посматрању на пушаче. Онје посматрао 38 деце од 9—14. године, који су мање ил више већ одани били иушењу. Код 27. љих било је баш озбиљних последица: неуредан крвоток, стомак је рђаво сваривао, настало је лупање срца, у мислима троми и код већине ноказала се жеља и тежња за опојна пијћа. Он је растворио хемички и крв ових, па је код 8. нашао, да се умалила она црвена зрнцад у крви, 12. њих је патило од навале крви на нос, 10торо се тужило да не могу да спавају, 4. су добиле запаљиве ране, а 1 је од њих пао у суву болест. Што је дете млађе, тим је јачи уплив био са овим оиасним иосљедицама. Деца, која се добро хранила мање се тај штетан уплив показао. Од ове 38. деце било 8 испод 12. године; од ових 38 ро су Њих 11 нушили 6 месеци, њих 8. 1 годину, а 16 преко 2 године. Он вели, да је ову децу лечио сам, па који су сасвим напустили дуван, излечио је сасвим њих 17 после 6 месеци, а за друге је требао пуну годину дана. Ово нека служи нашим родитељима на поуку, да пазе на своју децу, и да им никако не дозвољавају да узимају тај отров бар, док не стану на снагу и док нарав не ојача, да се може лако одунрети овом отрову, који убија и тело и душу, а доцније и материјални напредак.

Великц ктнтори. Српска православна црквена општина у Белој Цркви стекла је велике ктиторе (дародавце). Тамошњи становници гђа Јулијана Шмиц са својим суиругом Александром назидали су о свом трошку на срп. правосиавном гробљу прекрасну капелу, са високим торњем, који на далеко казује свету дику оиштинску и славу ктиторску. Цркву је зидао неимар г. Јосиф Сигл, а изнутра сликао тамошњи сликар г. Ђока Путник. Капелу ће издржавати за живота сама гђа Јулијана Шмицова, а после смрти њене издржаваће опет њен фонд од 4000 Фор. ког је на ту цел истој црквеној општини завештала. Срп. прав. црквена општина белоцркванска изјавилаје као ктиторци протоколарно у својој редовној главној скупштини од 26. новембра о.

г. своју најтоплију благодарност, коју је једна депутација општинска од 12 лица иод водством свога нредседника госп. М. Хр. Ристића и г. проте Стојадиновића овој великој ктиторци усмеио изјавила и писмено предала. Ова је денутација од ктитора ових благонаклоно примљена и испраћена. Благо општини, са оваким добротворима а слава ктиторима! Ст. бечејци скунили су међу собом 1894 ф. нрилога и набавили за то својој цркви три лепа и велика звона. Ово је леп знак побожности и хришћанске свести код наше браће ст. бечејаца. Живели! Младен Толан земљоделац из Павлишанабавиоје о свом трошку све књиге за сву српску и сиромашну школску децу у своме месту. Заиста лен пример родољубива одушевљења; оваке је примере тешко наћи и код образованијих на рода и међу интелигентнијим делом нашег народа. Аца Милановић велепоседник и кр. акцезиста у миру из Нових Карловаца (Сасе) поклонио јо срп. основној школи у своме месту лепу заставу која ће се сад о св. Сави осветити. Слава му! Истој гиколи поклонила је по дозволи својих родитеља ученица новосадске срп. више девојач. школе гђица Даринка Дејаиови~&ева из тог места једну лепу св. савску слику. Живела! Ногреб Мише Димитријевића обављен је први дан божића уз велико саучешће месног грађанства, корпорација и многих изасланика са стране Било је придошло 52 венца, које су пред мртвачким одром носили младићи, а уз сандук су ишли с воштаницама чланови „Матице Српске“. Пратила ie основна школа, виша дсвојач. школа, којој је био покојник иредседник патроната, срп. вел. гимназија и занатлијска задруга са дуплирима. Добротворна Задруга Срикиња Новосаткиња, одложила је, као што је познато, своју забаву од другог дана божића на нову годину због оног несретног случаја, што се овде десио нред наше благе дне. Тај случај је узрджао многе наше иородице од посете чак и на осам дана доцније. Кад се та сметња и неприлика узме у обзир и околност, да млоге породице код нас пате од нове болести „инФлуенсе“, онда можемо потпуно задовоњни бити са оном посетом, која се показала на нашој забави о новој години, а још више са новчаним успехом, јер је ова забава донела задружној благајни око 300 Фор. чисте добити.

Бр. 1. ЖЕНСКИ СВЕТ.

13