Ženski svet

РАД ДOБРOТBOРНИХ ЗАДРУГА СРПКИЊА.

Новосаткиња.

Велико-Бечкеречкиња.

Засиисник седница одбора добротворне за друге Срикиња Новосаткиња држане 14 (24) Фебруара 1890. Нредседава: Јулка Радовановића начелница; Бележи: Арк. Варађанин перовођа; Присутни су : Христина пл. Новићка нодначелница, СоФија Јевтићка благајкиња; одборнице; Христина Коџићка, Милица Аничићка, Марија Плавшићка, Зорка А Кода, Марија Ђ. Поиовићка, Јелисавета ТриФковићка, Зорка Грчићка, Пава Геогијевићка, Катинка Христићка; ирегледачице: Катица ил. Новићка, Драгиња Матићка и скупштинарка Даница Гостовићка. бр. 26. Чита се заиисник одборске седнице од 20. јануара (1. Фебруара) и скуиштинске седнице од 4. (16.) Фебруара о. г. Одоставеравају се оба и иотпиеују. бр. 27. Чита се оставка на чланство гђе Милеве Стојановићке браварке. Узима се на знање. бр. 28. Чита се оставка гђе Ирме Адамовићке на одборништву с молбом, да се њено место понуни другом чланицом. Оставка се уважава и бира се у смислу задружних правила за годину дана на њено место гђа Ана Камбер и гђа начелница умол>ава ? да о овом извести гђу Камберку и да ју умоли, да се прими. бр. 29. Преседница поздравл>а новоизбране одборнице с пуном надом да ће и оне нрипомоћи својим радом и својом моралном енагом, да се задружна цел што боље и што јаче шири и унапређује. Нове одборнице се ноздрављају са „живеле“. бр. 30. Председница нозива одборнице, да се међу собом две и две удружне и да идуће суботе 24. Фебруара (5. марта) о. г. дођу к њој у стан нре нодне у 11 сати, да им ио досадањем обичају нодели квите за прикунљање овогодишње чланарине. На зпање и равнање. Записник седнице одбора добротворне задруге Српкиња Новосадкиња држане 24. Фебруара (5. марта) 1894! г. Председава: Јулка Радовановићка начелница; Бележи: Арк. Варађанин неровођа; Приеутни су: Христина пл. Новићка подначелница; одборкиње: Ана Павловићка, Пава

Георгијевићка, Катинка Христићка, Зорка Грчићка, Милица Аничићка, Катица Ђ. Поповићка, Христина Коџићка, Марија Плавшићка; од ирегледачица : Драгиња Матићка. бр. 31. Председница изјављује, да је на ову задругу приспео позив београдског женског друштва с пропратницом гђе Ђурђијанке Ст. Ноповића, администраторке листа „Домаћице“, да се од етране овог друштва изашљу заступнице на главни скуп тога друштва, који ће се држати 25. Фебруара о. г. у друштвеној раденичкој школи пре подне у 9V 2 еати. Одбор узима ту појаву на пријатно знање и одређује начелницу гђу Јулку Радовановићку и одборницу гђу Марију Плавшићку, да са задружним перовођем заступају тамо као гости ово друштво бр. 32. Преседница напомиње, да скоро свако друштво у месту и даље има знаке, којима у случају тугс и жалости друштвене за својим добротворима и чланицама показује то на видљив начин истицањем црних застава на својим домовима, те иредлаже, да и ова задруга набави црну заставу и да у таким несретним случајевима иетиче исту на своме дому. Прима се и председница с иотпредседницом и благајкињом упућују, да набаве таку заставу и да предаду иослужитељу да чува до оваких случајева.

Запиеник седиице велико-бечкеречке добротворне задруге Српкиња држане у ионедел>ак 7-ог Априза 1890. год. уЗ сата по п. у срнској читаоници. Председава: Емилија Мунчића иредседкиња. бележи: Сава Клее перовођа. Присутни: Марија Ђонлића, благајкиња, СоФија К. Буковала, Султана Дујаковића, Марија Купусаровића, Јелена Пуића, Јелисавета Ристо, Катарина Станковића и Емилија Шапшћа одборкиње. Бр. 1. Председкиња Емилија Мунчића пријављује госиођу Олгу Секулића, Марију Милоша и Даницу Богдана из Вел. Кикинде као иотномагачице Примају се. Бр. 2. Одборкиња Марија Куиусаровића иријав.љује тоси. Кузму Мунчића као оснивача.

Бр 5. ЖЕНСКИ СБЕТ

75