Ženski svet

кинуо све законе и проппсе, спалио све законике,- а само у томе веџбао човечанство. Свуда би метнуо написе, поставио Дlемнонове стунове“, ФОногпаФе, да звуче те дивне речи ; одредио би, да се и поздравља свагда и у свако време само тим речима: љуби ближњега, као сама себе ! И збиља људи ! љубимо се, јер знајте, да смо из љубави створени; љубав иас подржаје; она нас једина може и усрећити ! Поклањајмо нашу љубав човечанству ; повраћајмо љубав својим милим и драгим, јер то је воља онога, који је дахнуо љубав у овај свет.

Ево дакле ! ЈБубав нас решава наше невиности, т. ј. детињсгва; но она нам то неизмерно надокпађује: чини нас зреле и озбиљне, добре и племените; даје нам прилике, да будемо сретни, и да можемо и друге усрећити. За то: ја желим живети само, јер љубим ; и док љубим, дотле само желим и живети. То исто и сваком, ко год лгуби. Е да’ би Бог, који је сам по себи највећа љубав, благосовио и нашу љубав ! Амин.

Славко

У ВРТУ.

ijjlp- врту сам мирно стој’о mfv Слуш’о тица пој. |k А у души створило се Ч&у Жеља читав рој. Добио сам лака крила И слободан лет, Па се дигох у висину Да погледам свет.

Видео еам на све стране, Где је свету крај ; Видео сам шарно ноље М зелени гај. И у њему росно цвеће Што у миљу сни А најлепши цветак што је, То си, душо, ти.

Војни Бикар.

МЕКА.

ta заиадном приморју арапског полуострва наћи ћемо скоро наслоњено на Црвено Море у једној уској и песковитој дољи свету варош Мбку, у коју се сваке године у ово доба куни стотинама мухамеданског живља из свију крајева старог света, да се поклоне колевци свога пророка Мухамеда. Овде се Мухамед родио, овде своју науку отиочео, која је хришћанству источном, па и западном, стотинама година задавала големе јаде. Светиња овога места чува се од правоверних ванредном строгошћу, да не би на то земљиште доспела ни једна нога неверних, да својом стопом обесвести ово место; али ее инак нашло неко лико хришћана, који су преобучени и под видом Мухамеданаца доспели у ту светињу

и оставили нам белешке своје о ходочашћу и светковању те велике мухамеданске светиње од којих и ми ове податке узимамо с намером, да изпесемо и прикажемо осталом нашем хритпћанском свету варош и обичаје, којих се држи и велики део нашег српског света у Босни и Хердеговини. Варош сама спада у лепше источне вароши: сокаци су јој широки и доста правилни; домови су удешени више за издавање под најам и зидани су каменом у вис до три спрата прозорима сокаку окренути. Околина није баш нимало природом украшена; колико око догледа, све је гб крш без дрвца и шипрага, без траве и цвета, тек што се оиажају три градића са три страие да чувају улаз у ову све-

86

ЖЕНСКИ СБЕТ. Бр. 6