Ženski svet

РАЗНО.

су ученици писали како је који хтео и у којима се нису имале на уму никакве хигијенске сврхе, видео поједине ученике, који су му својим коректним држањем тела упали директно у очи. Показало се носле, да исти обичаваЈу унраво писати. Нарочиту важност има то за очне лечнике. Сви наши напори да 'дођемо до добрих скамија односе се на децу нормалнога вида, а не обзире се на оне, који су већ кратковиди. Очни лечници не усуђују се, да тој деци даду наочари за нормално држање главе при писању, јер се боје да ће са погрешним држањем тела, које се има очекивати, настуиити услови, који могу на напредовање кратковидости имати кобан утицај. „Детету, које уираво пише“, каже Рајс , могу без бриге ирописати наочари, оно ће очувати своје коректно држање“. Још једна о писаљу управо. Најновији број (9) „Liečničkog Yiestmka“, што га уређује npo®. Др. А. Лобмајер у Загребу доноси под насловом „Окомито писмо“ вест, да је овогодишњи међународни хигијенски конгрес у Лондону примио закључак: „Пошто су хигијенски предности окомитог писма и лечничким истраживањима и практичним искуством јасно доказане, те пошто ће онда, ако се оно уведе, много мање бити погрешних држања тела, усљед којих настају искривљења ртењаче и кратковидност, то се преноручује, да се окомито писмо у нашим на родним и вишим школама увађа и опште провађа. Још додаје „Liečn. Vr snik“ тој вести, да ]’е дознао, да се и код кр. земаљске владе у Хрватској и Славонији у школама окомито гшсмо (писање управо) увађа.

Дарови митровачкој цркви. „Сриски Сион“ описује, како јесаддивно украгаена митровачка црква и наводи, да је на тај украс потрошила тамошња општина црквена 24.410 ®op. а поједини грађани и корпорације поклонили су на .то још 8470 Фор. и то не у новцу, него су о свом трошку набавили једну ил другу утвар. Тако су иконе на прозорима, које коштају 4020 Фор. (гласмалерај) поклонили г. г. Никола Ј. Поновић, Ћира пл. Милекић, Павле Панаотовић, Ј. Меса ровић, Ђ. Живаиовић, породица Секулића, А. Драгутиновић и Г. Мијић. Два тешка полиелеја

у вредности од 2000 ф. поклонили су : „српска штедионица“ и „српско есконтно деоничко друштво“; орнаментални прозор у олтару изнад „горњег места“ украсиле и поклониле су: београдске госпође : Магазиновићка, Милосављевићка и Грујићка ; рипиде „златан крст“ и 4 чирака г. Јов. Поповић; два чирака од „златног бронза“ и два сребрна чирака за часну трапезу дала је госпођа М. Јовићка. Слава Митровчанима и дародавцима! Они на делу показаше како се љуби мати црква. Јован г ЈЕ»уришић Биорац грађанин румски даровао је у спомен своје уиокојене јединице ћерке Ане „српском учитељском конвикту у Нов. Саду“ 500 Фор. а. вр. Нека му је слава! Катарина удов. Филиповић преминула је ових дана у Београду и оставила је 12.000 динара на фонд сиротих ђака велике београдске школе. Слава јој ! В.-кикиндска добротворна задруга Српкиња одликована је на овогодишњој темишварској изложби за своје женске ручне израде сре■ бриом медаљом. В.-бечкеречка добротворна задруга Срнкиња живо ради, да још ове јесени отвори тамо сри. забавиште. У то име купила је кућу и оправила за то, па је већ и стечаЈ* расписала за забавиљу и њену помоћницу. Рок стечају траје до 1. октобра о. г. а плата је 360 ®op. и слободан стан и огрев а за помоћницу 60 ф. и стан. Задруга ie рада, да отвори забавиште на Митров-дан ове годиие. Нека јој је срећно и славно ! Јубилеј. ПроФесор новосадске срп. вел. гимназије г. А. СандиЛ славиће 6. (18.) окт. о. г. своју 25.-годишњицу учитељског и 30. годишњицу књижевног рада. И ми му честитамо ту прославу и желимо, да још дуго и берићетно послужи шкоки и књизи народној. Живео! Два милијона посетилаца навршило се оног дана на овогодишњој прашкој изложби, кад је исту посетило Његово Величанство краљ Франц Јосиф X. Румуиска краљица, у књижевности названа Кармен Силва, била је јако оронула здрављем и отишла је у Италија, у блажију климу, да се опоравља. Сад стижу гласови, да се знатно опоравила.

Бр. 10. ЖЕНСЕИ СВЕТ.

155