Ženski svet

РАД ДOБРOТВOРНИХ ЗАДРУГА СРПКИЊА.

Новосаткиња.

Сентомашкиња.

Суботичкиња.

Заиисник одборске седиицв добротворне задруге Срикиња Новосаткиња, држане 21, јупа (3. јула) год. 1891. Председава: Јулка Радовамовићка, начелн. Бележи: Арк. Варађанин, перовођа. Присутне су: Христина пл. Новићка, нод начелиица, СоФија ЈеФТ-ићка, благајкиља; Кат. нл. Новићка, СоФија М. Кода и Анка Јорговић ка, нрегледачице иодборкиње: Марија Ђ. IТо повића, Милица Аничићка, Христина Коџићка и Зорка Грчићка. бр. 31. Чита се записпик одборске седнице од 27. маја (8. јуна) о. г. Одоставерава се. бр. 32 Перовођа извешћује, да је надзор ни одбор с њиме ирегледао књиге и рачуне задружне за прву иоловипу ове текуће 1891. г. и нашао је све у свом реду. Уверио се уједно, да има на ириплод уложено 1100 ф. осим оних 450 Фор , што је прикунљено на иодизање задружног забавишта. Готовине није било, него је задружна благајна остала дужна благајкињи 2 Фор. 05 новч. На знање. бр. 33. Чита се молба Данице Бабићке за новчану приномоћ, пошто јој је муж оболео, те не може да заслужи ништа, а има 5 мале дечице. Молба јој се уважава и одређује јој се 5 ®op. ирипомоћи. бр. 34. Перовођа предлаже, да се ова задруга уз потпору осталих задруга митрополије карловачке обрати представком једном иредстојећем цркв. сабору, да уз препарандију, илкоју постојећу вишу девојач. школу нашу оснује о народном трошку завод за сри. забавиље. Прима се једногласно и има се молба ил иреставка сачинити и поднети циркулаидо свима задругама митрополије карловачке потииса ради бр. 35 Како се задруга Срба занатлија Новосађана спрема, да прослави о Петрову дне о. г. 20 годишњу прославу свога опстанка. решава се, да се од стране задруге ове приложи у иомоћ тој задрузи 10 ф. а. вр„ даље да ова задруга корпоративно учеетвује на црквеном благодарењу, које ће се у то име нриредити, а назаједничком ручку, да заступају друштво ово гђе: Христина Коџићка и Милица Аннчићка, одборнице.

25. августа о. г. држао је одбор ове задруге своју седницу, у којој је ирочитана оставка досадање начелнице гђе Јелене Дунђерске, која је од иостанка ове задруге, на све до сад нредседавала овој задрузи и евојским заузимање.м иотпомагала је и морално и материјално за време од пуних нет година. Одбор је донео једногласно закључак, дајој се изрече јавна благодарност, а тако исто, да јој се иисмено у Сомбор пошаље захвалница. Захвалница гласи овако: Велештована rocuoijo ! Одбор „добротворне задруге Српкиња Сентомашкиња 11 у седници својој од 25. августа о: г. под бр. 85. примио је Вашу оставку и на предлог гђе Маре Иванића, донео је једногласно закључак, да Вам се, у име ове задруге, изрази овим путем иризнање и захвалност на Вашем илеменитом заузимању и пожртвовању како моралном, тако и материјалном, које сте изволели принети на жртвеник ове велеважне задруге. Примите ово неколико речи са тонлом жељом, да Вас Свевишњи још много година но живи на радост и утеху српске нејачи и сиро маши, којима сте многу горку сузу са ојађена срца убрисали, а у име ове задруге: Хвала Вам! Живели! Из одборске седнице „добротворне задруге Српкиња Сентомашкиња.“ У Сентомашу 25. августа 1891. Ј. MuKoeufi, Мчра Жванића, иеровођа. иодначелпица. Одбор је решио, да место начелнице заузме иодначелница до главне изборне скупштине, која се има у емислу задружних правила сазвати о Дмитрову дне о. г.

Заиисник одборске седнице „Добротворпе загруге Срикиња и у Суботици 10. августа 1891. држане. Председава: Емилија Мучанова, иотпредседница. Бележи: Ђорђе Гојковић. Присутне: Марија Зарићка, Бојана Георгијевићка, Олга Коларићка, Јела Недељковићка, Јулка Димитријевићка и Богдан Димитријевић, благајник. Бр. 3. Председница наиомиње, да се прија-

156

ЖЕНСКИ СВЕТ. Вр. 10