Ženski svet

Издавање: 1. Потпора стална сиротим и немоћним старицама и једној слеиој . 36 ф. 2. Одело, књиге и памук сиротим ученицима и ученицама овд. срп. основних школа ........ 70 ф. 3. Милостиња немоћним и потреб. 10 ф. 4. Разне ненредвиђене потребе . . 30 ф. 5 За иослугу . . • 4 ф. 6. Штипендија гђци Циуковој . . 20 ф. 7. 11. рата срн. учитељ. конвикту 10 ф Свега . . . 174 ф. Кад се одбије издавање од примања то се показује вишак од 178 ф. 8. Њено високородије плем. гђа начелница СоФија Станојловић у име своје и осталих часница ове задруге изјавл,ује скугпитини на досадањем им поклоњеном поверењу најусрднију захвалу, и позива исту, да пристуии избору нових часница у смислу друштвених правила. Скуиштина не прима оставку, већ умољава како ii)y начелницу, подначелницу, благајкињу и остале часнице, да и на даље остану на својој пошти, које исте уваживши молбу и на даље остају као часнице. 9. Гђа началница иозива скупштину, да се у смислу задружних правила једна половина одборкиња, која ће се сад искоцкати новима замени, напомињући, да оне одборкиње којекоцком испале буду, могу поново изабране бити. Најпосле са обзиром на то, што је број одборкиња врло малев, то у случају болести и отсуства појединих чланица - рад одбора спре чава се, то предлаже гђа начелница да се број исти од 5 на 9 чланица помножи. Скупштина уваживши предлог гђе начеонице приступа прво искоцкању г / 2 одборкиња, а затим попуњавање искоцканих места и иовише ње одборни чланица на број 9 изабравнти једно гласно сљедеће гђе : Катицу СтеФановић, Катицу Т. Крестић, Персу Бокшареву, Катицу Костић, Зорку Милиновића, Олгу Пешу, Зорку СтеФановић, Нину Повољни и Драгињу Ристић, а за перовођу умољава се г. Милош Крстић да и на даље остале перовође. 10. Избор 3 прегледачица рачуна задружних за год. 1891. За прегледачице бирају се једногласно: гђа Катица Н. Крестић, Ната Гавриловић и Паулина Циглерић.

11. Избор 3 чланице, које ће заиисник скунштински и одборни седница оверовити. Једногласно бише изабране: гђа Олга Пеша, Катица Костић и Зорка СтеФановић. 12. Разни нредлози. Пошто су сви на дневном реду стојећи предмети исцрпљени, то гђа начелница захвалив се присутним задругарицама на одзиву, закључује седницу уз бурно „живила гђа Начелница“

ЧИТУЉА.

Белнка кнегиња Александра супруга вел. кнеза Иавла Александровића најмлађег брата данашњег руског цара, а најстарија кћи владајућег краља грчког Ђорђа иреминула је 12. септ. о. г. после порођаја у Илинском код Москве у 21. години живота. Усљед тога отпутовала је царска руска породица из Копенхагна, где се бавила у тастбинњ, на укоп. Наш двор наредио је, да се за 8 дана носи црно за овом покојницом. Александра удова Радосављевића рођ Кољовић из Сомбора, преминула је 3. септ. о. г. напрасном смрћу у својој 64. години. Њеног мужа, Љубомира, пароха староврбашког, убили су Мађари 1848. г. и она остане сирота са једном малом девојчицом, коју је била изгубила у оној буни и једва трећи дан нашла у чурушком риту. На њену жалосну судбу смиловало се и Њег. Величанство наш краљ Фрања Јосиф I. и подарио је годишњу припомоћ од 200 ф. Овом припомоћи и својим неуморним радом и штедњом не само да је ваљано васпитала своју јединицу, него је и за своју старост спремила лепог ужитка, које је, поред легата од 400 ф., намењених срп. правосл. сомборској општини за њену успомену, оставила своме зету, вредном учитељу сомборске више девој. школе г. Ники Грујићу, кога је по смрти своје јединце посинила. Јlака јој црна земља и лепа успомена ! Софија уд. Дра Максимовића мати нашег иоштованог сарадника г. Др. Милана ШевићаМаксимовића проФесора, преминула је 26. сент. о. г. у 54. год. живота свога. Учествовала је живо у женском друштву и била је одборница ири отпочетку добротворне задруге Српкиња Новосаткиња. ЈЈака јој била црна земља и вечан спомен! Теодор витез Алексић од Мајна ц. и кр. генерал мајор у миру, поседник шест војничких одличја, зет покојног Јована Обреновића, млађег брата кнеза Милоша, бивши крилни ађутант Његов. Величанства краља Франц ЈосиФа 1., уважена и обљубљена личност на двору нашем, нреминуо је у Н. Саду у 56 год. живота. Он беше оболео ире 20 година и с тогаје и дотиао у мир. ЈГака му црна земља и лепа успомена! Јован Радић јубиларни парох суботички и члан конзисторије бачке, преминуо је 24. септ. о. г. у 77. живота. Вечна му успомена!

Бр. 10. ЖЕНСКИ СВЕТ.

159