Ženski svet

Белоцркванка.

Присутни: Јелена Мајински, Евђенија Баковљев, Ирена Петровићка, Јелена Николићка, Алекс-андра Шевићка, Савета Јовановићка ; Јулијана Богдан. Бр. 10. Татник чита записиик од прошле седнице. Одоставерава се без примедбе. Бр. 11. Председник позива одбор да учини све нужне припреме ради одржаља забаве. Закључено је да се забава одржи други дан Духова; да се штампа 600 позивница 300 српских и 300 мађарских да се уговори са музиком. Улазница од особе да буде 50 новч, од иородице 1 ф. 20 н. За редитеље да се умоле: г. г. Аца Недић, Паја Трипковић, Стева Сандљћ, Лотић трговац, Пец и Барток. За ово се имају постарати председник и тајник. На „каси“ да буду: Јулијана Богдан, Евђенија Баковљев и тајник. Бр. 12. Пошто је штатут за учитељски конвикт одобрен, то тајник, познавајући родољубље ове задруге, предлаже. да се и ова задруга упише као помажући члан овог конвикта, са прилогом од 50 Фор. а. вр. Предлог се овај једногласно усваја и благајник се унућује да педесет Фор. на цељ срп. учитељског конвикта изда и у одељак „непредвиђени трошкови“ као издатак стави. Бр. 13. Председник јавља да је издао 1 ф. милостиње Ракили Ћирићевој и моли накнадно одобрење одборско; а за милостињу моле: Љуба Гавранчића, Маџаревићка, Ћирилова деца и удова Молдованова. Закључено је: одобрава се издатак од 1 ф. Ракили Ћирићевој, а одређује се једаред за свагда Љуби Гавранчићевој два Фор.; Маџаревићки 1 ф.; Ћириливој деци два ф.; удовој Молдовановој три Фор. а. вр. Благајник се упућује да ове своте исплати и у издатак стави. Бр. 14. Члан Савета Јовановићка пријављује за помажуће чланове: г. г. Стеву Нико лића трг.; Пају Трипковића трг ; Саву Маринковића економа са 2 Фор. годишње. Заииспик 111. седигсце уаравног одбора „ ВеликоКикнндске добротворне задруге Срикиња и држане 9. (21.) јуна 1890. Председава: Нина Петровићка председник. Бележи: Михаило Косић тајник. Присутни : Јелена Влаховићка, Евђенија Баковљевићка, Савета Јовановићка, Јелена Нико

лићка рођ. Радуловић, Јулијана Богдан, Мара пл. Еремићка, Александра Шевићка, Јелена Мајински, Ирена Петровићка, Сида Пачу. Бр. 15. Тајник чита записник од прошле седнице. Одоставерава се без примедбе. Бр. 16. Тајник подноси извештај о забави која је одржана други дан Духова: Примакје: 109 ®op. Издатак: и то музика 75'02, Кади 16, штампа 13*20, послуга 3 ф. Свега 107 22, остаје 1 -78, накнадно примљено 1 Фор. Остаје свега 2 78 новч. Извештај овај прима одбор к знању и благајника упућује да 2 ф. 78 њ у нримак стави. Бр. 17. Тајник читадопис школског одбора и учитељског збора, у коме јављају, да ће испит женског ручног рада у нашим народним школама бити: у уторак 12. (24.) јуна у 3 часа п. п.; и у четвртак 14. (26.) јуна у 3 часа п. п. (у IV. V. и VI. разреду). Одређује се да гђе: Сида Пачу, Јелени Мајинска и Јулијана Богдан присуствују испитима а очекује се да и остали чланови иду на исшгг. Бр. 18. Подпредседник г. Сида Пачу јавља да јој је г. Риста Телечки дао шест ®op. да се на три сироте подели. Уједно ставља одбору до знања да је подељено: Маци Ациној 2 Фор., Линки Фодоровој 1 ф.; Даници и Линки Стражамештеровој 2 ®op. Одбор узима ово к знању и изриче дародавцу г. Ристи Телечком своју благодарност. Бр. 19. Председник ставља до знања да је издала удовој Молдовановој три- Фор. и очекујс накнадно одобрење; а за редовну месечну ирипомоћ моле: сироче пок. Анке Удицкове Босил,ка и удова Маца Ацина. Издатак удовој Молдовановој накнадно одбор одобрава; а Босиљци Удицковој и удовој Маци Ациној одређује ио 3 ф. припомоћи.

(Свршетак). 7. Чита се иредлог одборски у погледу прорачуна за годину 1891. ито: ГГримање: Од чланарина 102 ф. Од забаве 200 ф. Од 5°/ 0 камате на уложепи у банци каиитал 50 ф. Свега . . . 352 ф.

158

ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 10.