Ženski svet

БЕЛЕШКЕ.

ИЗ ШКОЛЕ.

ЗАРАД ЗДРАВЉА.

ИЗ ДРУШТВА.

Сриски језик у турским средњим школама. Висока порта (влада турска) издала је у noчетку ове школ. 1894. -5. г наредбу, да се у свим средњим школама (гимназијама и др.) у Старој Србији и Македонији, заведе српски или маћедонско словенски језик као обвезан предмет. Школе у Турској. У европској Турекој има на 30.000 школа, од којих је подигао и основао данашњи султан Абдул Хамид Хан 11. 15.000. Међу млогим вишим и стручним школака има и девојачка учитељска школа близу Цариграда у Галати, а у самом Цариграду има за девојке уметничка школа, обртна (трговачка) школа и сиротиште Данашњи султан полаже сву бригу, да његови поданици не заостану у просвети иза осталих европских народа. 400 година навршује се ове године, какоје узакоњено присилно обучавање деце. Покушаји су бивали за то и раније, али су остали без успеха, иа чак ни жестоки Карло Велики није могао да изведе ту намеру. Први таки закон донела је Шведска и извела га је, а за њом су иосле и остале европске државе пошле, те данас још само у турским провинцијама нема тог закона, док је у свим осталим европским државама заведен; па и ако се не може баш потпуно да изведе, тек је помогло млого, да је просвета у народ шира обима ухватила.

Добротворна, Задруга Срикиња у В. Еикинди имаће своју ред. глав. скупштину на Сретеније 2. (14.) Фебруара о г. Добротворна Задруга Срикиња Суботичкиња изабрала је за своје почасне чланове г. А Хаџића секретара „Матице Српске ц и гђу ЈозеФу Војнић-Лукача рођ. Семзе. Добротворна Задруга Срикиња Панчевкиња. Имала је своју прву редовну главну скупштину 15. јануара о. г., где се у смислу својих правила први пут конштитуисала. Задруга има сад 132 ред. чланице и 35 потпомажућих. Задруга је ова приредила и своју прву забаву 19.јануара о. г. у корист свога Фонда,, која је врло лепо испала и донела лепа материјална и морална успеха. Добротворна Задруга Срикиња у Даљу приредила је своју забаву с томболом 28. јануара (9. Фебруара) о. г. Чист приход намењен је сиромашној школ. деци. Добротворна Задруга Срикиња у Вуковару прпређује забаву у корист свога Фонда на Сретеније о. г. Извештени смо, да се Румљанке Срикиње до-

говарају, да оживе опет своју задругу, која је била заспала, не знамо којим поводом. Дична председница њена гђа Милица уд. Николајевића одлази из Н. Сада, где се била настанила, да пробуди тамо успавану љубав за добро свога рода и вадамо се, да ћемо за који дан чути и отуда новољне гласове, јер су млађе и старије Српкиње тамо свим жаром одушевљене, да успоставе своју задругу. Просветна Задруга Срикиња у Ст Вечеју приредила је својим уиокојеним члановима 31. децембра 1894. као на завршетку године, свечан парастос. Сомборски сриека иевачка дружина приредила l'e лепу беседу с игранком у корист свога Фонда 30. јануара (11. Фебруара) о. г. Београдско женско друштво тражи учитељицу ткања за наше разноврсно домаће српско платно. Расписало је стечај до краја Фебруара о. г и плаћа ће за први мах 72 динара месечно. За ову врсту рада нужно је поред вештине и знања, да зна дотична још читати и писати српски и рачунати толико, да може ову дужност вршити не само практично него и теоретично.

Коприва као лек против реоме. Један руски богаташ добио у лову костобољу (ревматизам) и био је тако оболео, да није могао без туђе помоћи и без штапа ни да крочи, па се излечио за месец дана са обичном пољском копривом и сад хода лако као и пре. Он прича, да се од те болести ваља овако лечити. За 30—50 дана ваља свако јутро истрти са скорашњом зеленом копривом боно место. Испочетка је то, вели, доста неиријатно, ал човек се мало по мало навикне на то. Вели даље, да је протекло већ 15 година, како се он излечио од костобоље на овај начин, па никад више није осетио бола и каже, да је тако и многе друге излечио. Од њега су примили и неки лечници тај лек те с успехом лече болеснике. Ово је врло простијевтин лек, па ирепоручујемо болнима, да с пролећа одмах покушају, шкодити не може, ако не помогне. Има, који се лече од реоме и дивијим кестеном и то чине овако: Од дивијег кестена ваља откидати цвет један по један па на суво место у ладовини га осушити, и онда га у чисту Флашу онако сувог метнути и чистим препарираним шпиритусом налити и на сувом месту оставити док не треба, употребљује се овако: оно место где боле добро са шпиритусом из Флаше поквасити и дотле трти, док се неупије; а најпрактичнијеје то у вече чинити пре спавања.

Бр. 2. ЖЕНСКИ СВЕТ.

23