Ženski svet

Нанзен је науци велику услугу учинио, и свугде је свечано дочекан. Он вели да ће идући пут ићи на соницама на пут ; а не више лађом. На крају да сноменемо још једну нлемениту црту, коју приповедају за њега једне белгијеке новине. Пре но што је иошао на иут ; знао је да је ире изглед се неће вратити ; него да ће срећно нроћи ; па да му жена Ева ; са кћерју Лив-ом не буде изложена беди и сиротињи; очекујући да прође законито време да би се опет могла удати ; он се пре поласка свога с њоме сасвим законито развенчао ; и рекао јој ; да ако се за пет година не врати ; да се може поново удати. Но племенитост његова је награђена тиме ; што се већ после три године вратио својој кући ; где су га жена и кћи у највећој радости дочекали Пошто нису имућни људи ; жена му је као добра певачица приређивањем концерата себе издржавала. Ову вест о његовом растављању са женом пре поласка на пут истина сад новине друге нобијају ; но ми смо је донели ипак по оној изреци: Si non е vero ; е ben trovato! Ла—•. Мехиканске чипке. У извештају конзуларном налазимо одељак о мехиканским чипкама ; па доносимо овде то ; јер ће бити слабо познато ; да су мехиканске чипке јзнаменита грана радиности у Мехики, и да се у велико оданде на све стране света извозе. Што је црна чипка за Малту, а бриселска и антверпенска за Белгију, то је Perfilado (тако се зове та мехиканска чипка) за Мехику. И овде то као и тамо израђују жене и девојке. Поглавито се израђују у вароши Матаморас и то сваке године за вигае хиљада долара ; па се то скоро све извезе напоље из земље, оеобито у северну Америку. Фине сорте ове чипке су врло екупе ; јер да се изради једна Perfilađo треба временаједна година дана. Најепорије се израђују асталски чаршави, и простирачи за кревет и диван, и вреде од s—loo долара Раnuellosj или мараме за џеп ; праве се од свиле или финог ланеног конца, и коштају од 10—25 долара по комаду, а мањи салвети (Doslies) у разном десену од 4—B цоли у квадрату коштаЈУ 3—B долара по туцету. Све се ово израђује особито финим иглама и нај Финијем концем. У вароши Матаморас су девојчице у јавним школама дуго година обучаване у томе како се израђују ове Perfilados Тако се ова вештина

мало по мало ширила и утврђивала ; иа сад нема ни једне жене и девојке у Матаморасу која неби знала то или сама израдити ; или при радњи од номоћи бити. Кад идемо тесним улицама ове историјско знамените старе вароши ; свугди ћемо на прозору иза решетке видити жене и девојке са ђерђевом у руци ; а- главу погнуту на колена како раде. Ово је тежак и уморан посао ; а зарада врло малена ; једва 15 цента дневно. Платно се разапне по ђерђеву ; конци се опарају, па се онда иглом везу слике ; које сачињавају чипку.

АФОРИЗМИ.

Било би боље ; кад би школа више на самостално посматрање и мишљење младеж упућивала; а мање јој мозак туђим мислима теретила. Као што сиромашна деца телесно закржљаве; кад морају теретне послове обављатњ, таке деца интелигенције умно заостану, кад им се мозак терети. * * * Невиност и стид је једино белило и руменило; које треба да краси лице младих девојака * * * Добра куварица је мир у кући! Често је рђав ручак ил вечера ; па кад још није на време ; узрок кавги и иоквареном желудцу ; а тај нас доводи у рђаво расиоложење ; које може по неколико дана трајати, те још је срећа ; ако је само на томе ирошло ; те се није каква болест излегла. Кујна је животно иитање за породицу ; многу је кућу оџак упропастио, јер је новац и кућни мир са димом отишао; то су наши стари добро знали и за то су сриске домаћице накујну велику пажњу обраћале. Те су „весталкиње" дан и ноћ бдиле да им се на огњишту свети пламен иородичне среће не угаси. С, С. * * * Са самом дужношћу прелазе се велике пруге на путу живота ; али ако срце нема у томе никаква удела ; онда брзо нами овлада осећање празнине ; умора, и борба живота постаје намнеобично дуга. Ми пратимо одређену сврху ; али без радости ; без чежње постајемо нрости весник у животу ; који свој налог предаје и односи, ништа не очекује ништа не губи.

138

ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 9