Ženski svet

ЗАРАД ЗДРАВЉА.

РАЗНО.

Да нестане бубуљица на руци. Ваља кору од два лимуна иотопити у један децилитар јаког сирћета, па тиме мазати сваког јутра и вечера те бубуљице четкицом, на ће за неколико дана их нестати. Влага у кући. Ако хоћемо да се сигурно уверимо да ли је стан влажан у тој мери да шкоди здрављу, ваља као што један Француски научењак каже ово радити: Треба тачно измерити један килограм негашена креча, и метнути га на дашчицу у затворепу собу. После 24 сата га треба на ново тачно премерити, па ако је за 10 грама тежи ; онда та соба није за становање.

Руски цар и царица у Бечу. 0 великој Госпојини дошао је руски цар и царица у госте у Беч нашем цару и крал>у ; где су најсвечаније дочекани. За време њиховога бављења ; нриређене су војене и друге свечаности. Верење. Кнегињица Јелена, кћи црногоског кнеза удаје се за талијанског престолонасљедника Виктора Емануила 0 Преображењу је био престолонасљедник на Цетињу, којом приликом је верење народу свечано објављењо. Венчање ће бити Окгобра месеца. Српски православни женскиманастир. У Македонији код Струмнице има српски женски манастир, у коме има до тридесет калуђерица ; и који се прилозима издржава Ово јеједини српски женски манастир. Женске апотекарски практиканти. Угарски министар нросвете је упутио договорно са министром унутрашњих дела отпис на све муниципије; у коме јавља да се усљед највише одлуке од 18 Новембра 1895 могу од сада примати и женске као практиканти апотекарски. Примање ће бити од случаја до случаја. Молитељке имају да искажу да имају она нужна предзнања ; која се захтевају У отиису од 1892 год бр 35 985. Овакве молбенице имају се уз пропратницу главног Физика поднети мииистарству просвете ; који ће их договорно са министром унутрашњих дела решити. Frithjof Nansen. 0 овоме славном и одважном путнику пишу сада све новине на свету. И он је један од оних, који чак и свој живот мећу на коцку ради науке. Од вајкада је у човеку жудња за све новим и новим открићем на земљи; човек оће у све закутке до сад нспознатог

света да дође. Тако се људи неизмерно муче да дођу на северни пол земљин ; млоге државе су већ до сад велике жртве и у новцу и људима учиниле ; те отправљали експедиције у ледене крајеве ; које су обично свој нут свршавале тиме што им лађа досие у непрегледан лед ; па онда не могу даље. Тако је пре три године пошао смели норвежанин; Нанзен ; на лађи која је по његовом упуству саграђена ; и која се зове Fram (Напред!). Он је своју одважност већ пре тога показао кад је прешао читав Гренланд на снежним ципелама (Ski). На лађи тој ; којом је пре три године пошао да пронађе северни пол ; пошло је свега њих 13. Уз пут куии на осторву једном још 30 керова за сонице. Лађа Fram иловила је на отвореном мору све до 78°50’ ееверне ширине ; па онда наиђе на лед који ју опколи ; стисне и понесе на север. Ту су тако опкољени и затворени ледом провели дуго времена у лађи ; која је била ужасним притиском леда издигнута; али је остала читава. Како је зимње доба било ; то су дугу поларну ноћ с лађе електричном светлошћу осветљавали. Зима је била ужасна ; 52° 6' исподнуле. Туда је Нанзен мерио море и нашао дубљину од 3800 метара ; те се тиме показало да није туда илитко море ; као што се дотле мислило. Нанзен видећи да је у леду спакован ; науми да нанустн лађу ; те се крене са лајтнантом Johansen-oM пеш к е према северном полу ! 1895 пођу они 14 Марта и узму собом 28 керова и 3 соница ; ране за себе на 100 дана ; а за керове на 30 дана. Овај пут је био пун патње и напора, они су се упутили северно ; а лед их је носио јужно, те су тешком муком доснели до 86°14’ сев. ширине. Онда се окану даљег путовања, већ пођу тражити земљу где би презимили. И заиста наиђу на земљу ; где су се исхрањивали убијајући беле медведе и ранећи се сланином. Ту су сазидали колебу од камена ; земље и маховине. Кад је дошло пролеће, пођу они натраг и наиђу на земљи Франц Јосифовој на другу једну експедицију, са којом се кући врате. Тек што је Нанзен стигао у Норвешку, а стигне натраг и његова лађа Fram коју је он напустио. Исту лађу је лед носио на север доникле ; па онда је понесе натраг док није доспела у отворено море и тако се ослободила леда. Лађа наиђе на острвима Шпицберген на Андре-а ; опет славног путника, који хоће ваздушном лоптом да дође на северни пол.

Вр. 9. ЖЕНСКИ СВЕТ.

137