Ženski svet

26

више жен. школе у Загребу. Лист вреди 2 Фор. а за сгране земље 80 нов. више Приправици добијају лист у пола цене. Претплата се шаље уредништву у Карловац (Хрватска) Ми га препоручујемо и нашим поштованим читатељима. „Голуб,“ лист за српску младеж навршио је 20. годину свог опстанка е |. бројем од ове г. Он излази у Сомбору ; издаје га књижара Миливоја Каракашевића, а уређује г. Јован Благојевић учитељ сомборске срп. више девој. школе. Доноси лепе и поучне чланке, песмице и белешке за нашу децу и излазиће у овој години двапут месечно с илустрацијама, а неће више вредити од ! фор. а. вр. Вересије нема. Претплата се шаље на издавача Миливоја Каракашевића (Лотпђог) у напред за целу годину. Ми препоручујемо родитељима нашим овај лист за децу; то ће бити лешпи дар, него лутке, играчке или слаткиши. „Ручни рад,“ лист за мушки и женски ручни рад у српској школи издаје и уређује Јов. С. Јовановић учитељ, цена је за целу годину један динар а за стране земље 2 Франка. Излазиће месечно једанпут преднији су народи одавна већ усвојили ту идеју, да се у основ. школама уз науку и рад телесни уведе, за које.се овај лист заузима Пријатељи

те ствари ваља да набаве овај лист, не толико |

зарад олакшања његова, него ради обавештаја у тој струци, па да могу расуђивати о том и они; а цена је тако малена, да и најсиромашнији може жртвовати толико.

„Лрхив“ за философију, педагогију и друштвене науке, почеће излазити ове године у свескама од 8—10 штампаних табака, а свака три месеца по једна свеска. Уређиваће га професори Др. Миливој Јовановић и Др. Стев. М Окановић у Београду. Цена годишња биће 8 динара, а од поједине свеске 2 динара.

Вртарсни веснин семенарнице, цветарнице и вртарнице Војина Јовановића у Нов. Саду. изишао је као пролетни број у У. години Он се разашиље бесплатно заинтересованима. Лист је илустрован и садржи ценовник разног семена, цвећа, воћа, поврћа и т, д. Ова солидна радња може се препоручити нашим економима.

„Раднички Гласнин“, тако ће се звати месечни лист, који ће од 15. Фебруара о. г. почети излазити у Ст. Бечеју, по свој прилици под уредништвом г. Тривуна Црнића, на кога ваља слати и рукописе и претплату. Цена је листу за Аустро Угарску 1 Ф. 20 н. а за стране зе: мље 1 Ф. 50 н. или 3 динара. Вели, да ће ста.

Ово је новина у нас, а на- |

_ ЖЕНСКИ ОВЕТ.

јати ван партија и да ће заступати просветне, а поглавито радничке интересе.

„Садашњост,“ недељни лист у В. Кикинди, који је излазио четрнаест година под уредништвом Милана Петровића-Туторовог, променуо је власништво и уредништво те од ове године биће му власник и уредник Др. Иван Веселиновић. Променуо је и облик, те ће излазити на табаку с једним савијутком. Неће, као ни досад, припадати ни једној нашој странци, него ће заступати само Орпство и његове интересе,

„Матица Српсна“ издала је из задужбине Петра Коњ вића 74. свеску под насловом: „Приповетке за децу“ од Видемана, превео Ђорђе Глибонеки. 1. Цена 10 нов.

Путописне црте из Русије написао Др. Ћ. Дера; прештампано из „Новог Времена“, цена 20: н. Гдин Др. Дера је познат нашем свету са оних лепих описа Италије, па и ова књижица је у том истом духу писана а износи нам земље и народе сродне браће Руса, те је тим за нас занимљивија. Ми препоручујемо ову књижицу нашем интелигентнијем свету.

„Беле нофи,“ тако се зове приповетка, коју је превео наш сарадник и учитељ земунски г. Богдан Ж. Ђурђев с руског језика од Т.М. Достојевеког. Ово је један од најславнијих руских писаца, те нам његово име, а и вешто перо преводиоца јамчи, да ће приповетка бити погодна и добра. Изнеће 4—5 штампаних табака, а ко штаће само 30 нов. Књига је ушла у штампу и преводилац позива на претплату, коју ваља њему слати у Земун, а он ће ју о свом трошку разаслати претплатницима.

Зашто се у нас назаренство шири и нано би то могли спречити. Под тим насловом издаје познати писац те врсте Владимир Димитријевић књигу, коју је наградила „Матица Српска“ са 150 Фор. а. вр Књига ће гзнети 14 —15 штамп. табака веће осмине, а коштаће у претолати 1 Фор. а доцније ! Фор 50 н. Штампаће се у књизи имена скупљача и претплатника а новац се има слати њему у Видарев, 2614 а-шсха 29.

Мали приповједач. Збирка прича, за децу из инглеских писаца превео Никола Т. Ђурић учитељ. Друго поправљено издање. У комисионалној наклади књижаре Вилима Лорши-а у Броду на С. 1898. Штампарија Хинка Шулмана на С. Цена 40 нов. Прво издање било је штампано у 4000 примерака и растурено је за неколико месеци, те је приређено ово друго издање, које је ових