Ženski svet

90 ј ЖЕНСКИ СВЕТ.

Благајкиња, гђа Јелена Ђ. Поповић извијестила је о материјалном успјеху овотодишње свето-савске бесједе. Прихода је било 691 Фор. 20 новч., а расхода 489 Фор. 98 новч., сувишка је било 201 Фор. 22 новчића.

У овој вједници закључено је, да се за Ускрс заодјену сиромашна дјеца ерпеке автономне школе, те је одбор у ту сврху вотирао 150 Фор. За изведење овога закључка изабран је ужи одбор, у који су

–+

х

Бр. 6.

ушли: благајкиња гђа Јелена Ћук и тајник М. Грујић.

У овој сједници претресла су се разна питања поводом чланка, „Наше добротворне задруге“ у последњем броју „Женског

" Света“. Одбор је тога увјерења, да ће се РЈ увјер

веома тешко моћи остварити и најплеменитија замисао без савеза или бар међусобног договарања, јер су локалне потребе свагдје велике, те мало остаје на претек за већа подузећа. М.

ВИЈЕНАН.

Чаробница моја вила |

Перо ми је умочила

У небеске дивне боје, 3

Да опјевам злато своје.

Уз лире ми складне звуке, —

В'јенац да ми сплету руке,

Да окити, да украси

О Зелидо! твоје власи... ! Гражово — (Црна Гора).

Када в'јенац сплетен буде,

Руке ће га да понуде

Твојој глави, чедо краесно !

А моје ће око јасно

Просут' сузе мјесто росе

На те твоје бујне косе,

Да се вјенац не осуши —

Већ да мћри твојој души. Радомир Кривокапић.

Ф0- БЕЛЕШКЕ. <=

ОНИ От Ра но Ето ЛИ о авротНе

ПРОБВЕ ЋА,

Турска. Султан Абдул Хамид хоће да подигне у својој престоници свеучилиште и да тако подигне и свој народ на висину данашње науке и вештине. Већ је све спремно за то и сад се тражи само згодно место за зидање зграде за | ту потребу. Мађарски листови говоре, да је тога ради позват на савет и знаменити учењак њихов професор А. Вамбери. ___Румуни. Св. Синод православних Румуна у Сибињу, позвао је своју браћу Румуне, унијате, да се удруже и да у заједници оснивају вероисповедне румунске основне нар. школе у своме народу.

ЗА ДОМАЋИЦЕ

Да ђонови дуже носе. Обућа је скупа, ствар, па је добро учинити нешто, да што дуже траје. Говоре, да је најбоље поквасити и натопити нов ђон 2—3 пут у терпентину и онда двапут дуже носи. То је јевтино и лако се може учинити, па,

ће се видети, има ли што добра у том,

Смрзнута јаја, најбоље је да се метну у снег или хладну воду, да се раскраве и онда се могу употребити, али што пре, јер чим после тога стоје који дан, почну се кварити.

Против главнице. Против главнице се у Русији бране тиме, што пре сејања држе семе 5 минута у води, која је око 55% С. топла. Иначе треба семе, што се сеје, да је што једрије и зрелије.

Финије сорте зимских јабука најбоље ће се одржати, ако сваку јабуку замотамо у танку проливаћу хартију, као што се оно замотавају лимуни и неранџе, па их тако сложимо у сандуке, или поређамо на полице. На овај начин одржаће се свака јабука до самога лета, претпостављајући, да је свака здрава и руком узбрана, а изгледаће увек као да је сада с дрвета узбрана, и неће на себи имати ни најмање боре, него ће бити глатка и светла као да је воском преливена, Пре но што би их у хартију замотавали, морамо их после брања оставити неко време, да престоје, да се мало испаре, изноје, да им љуска буде потпуно суха.

'