Ženski svet

Бр, 6.

Узет је на повољно знање и извештај прегледачког одбора, који је пријавио, да је прегледао благајну друштвену и све књиге и рачуне, које води друштвена благајкиња гђа Софија Јевтићка, да су нашли све у свом реду. У благајни је било тога дана (22. маја о. г.) готовине 40148 круна и књижицу уложницу са 14.400 круна. — Узет је на знање и одобрење и извештај перовође, да је на позив професора срп. учит. школе сомборске г. Јов. Живојновића приватно у напред одговорио, да се за овај пар ис може овде приредити забава приправничке омладине између Ј. и 15. јула о. г. по нов. кал. пошто је овде за 5. јули 0, г. по нов. к. већ заказана забава срп. учитељ. конвикта. — Узети су још накнадно на знање и извештаји, да су на задругу приспели позиви сомборске и сентомашке добротворне задруге, као и војничке петроварадинске капеле Филиповићеве пуковније бр. 70. на забаве, које су ови приредили о Ускрсу ове године.

Турски Бечеј.

Главна скупштина одржана је 17. Фебруара под председништвом задружне председнице Маре Давидовића.

На првом је месту учињен помен упокојеним члановима ове задруге. Скупштина

је стојећки саслушана, док је читана чи-.

"туља ове задруге, која на жалост, броји - ва ових 9 година већ 12 имена.

Живих чланова има ова задруга 30 редовних и 18 потпомагача.

Из извештаја управног одбора о задружном раду у минулој години дознајемо ово: — Управа овдашње „Народне Штедионице“ поклонила је п ове године задрузи свој уобичајени дар од 100 круна, на чем јој је изречена благодарност.

Стефанији Арадској, ученици у сомборској учитељској школи издавана је месечна припомоћ по 3 Фор.

Звонимиру Тољмачу, ученику српске гимназије у Н. Саду, издавана је припомоћ од 5 Ф. месечно.

Спми Џерићу, тада још гимназисти у Н.-Саду, издавана је за првих 6 месеци припомоћ од 5 +. месечно.

Јовану Јагодићу, ученику у српској

ЖЕНСКИ СВЕТ. 89

гимназији новосадској, припомоћ од 5 Ф. месечно за првих 6 месеци.

Сем тога издавана је месечна припомоћ, ком по 2 Ф. ком по 1 Ф. овдашњој. сиротињи.

Одевено је 11 мушкараца и 7" девојчица, све саме школске деце у овдашњој ерпској школи. МЕ

· О задружном креном имену, о Малој Госпојуни, одржан је свечан парастос покојним задругаркама и иним ктитором и приложнпком ове задруге. |

Из извештаја благајкињина дознајемо, да је имање задружно на концу године 1898. било 2049 Фор. 59 нов. у току 1899. године придошло је још 311 Ф. 50 н., а потрошено 253 Ф. 20 нов. тако, да имање задружно износи 1. јануара 1900. Фор. 2101:84–—4215-68 круна.

Председница је задрузи Мара Давидовића, потпредседница Ангелина Шића- | ревића, благајкиња Љубица Подгорчићева; чланице управног одбора: Катинка _Стојковића, Милка Миловановића, Анка Ћосића, Драга Гавриловића, Софија Нићина, Бојана Васића, Тинка Рајковића, Даница Радивојевића, Теодора Сивчева, Даринка | Неранџшића, Савета Бартулова. Једно место је смрћу упражњено.

Загреб.

Управни одбор „Загребачке добротворне задруге Српкиња“ држао је своју последњу сједницу дне 14. (27. марта т. г. под предсједањем друштвене потпредсједнице гђе Катице уд. ПЦ. Јовановића, пошто је предсједница пресв. Катинка бароница Живковић-Фрушкогорска болешћу била спријечена доћи.

Према установљеном дневном реду прочитан је записник последње екупштинске сједнице и овјеровљен, а потписана ву измјењена односно допуњена друштвена правила ради оснивања женеког панзионата. Нова правила са екупштинским записником већ су поднесена вис. кр. зем. влади ради потврде. Управни одбор добротворне задруге приправио је све потребно, да поради најенергичније на остварењу овога панзионата, чим добије потврђена правила, те тиме отвори врата родитељског дома свима, Српкињама, које штудирају у Загребу.