Ženski svet

Бр. 6. ЖЕНСКИ

Богу пространа, биће места за све. Добро си урадио, баш ми је мило што си позвао и Илију.

— А како не би, та он је сиромах далеко од своје породице, па како би му тешко било, да он сам остане. А ђаци већином ће се разићи, да проведу празнике код својих кућа.

— Да, то ће и поп-Стеви, његовом оцу мило бити. Збиља, а знаш ли, да би Илија био врло добра прилика за Татијануг Он је ваљан, леп и добар младић, а она такође добра и лепа и таман би приличили једно другом, па! још како он на годину свршава богословију. ;

— Мислио сам ја већ на то. Али ти заборављаш Марту.

== На Марта ће се валда дотле удатиг Помисли само, како би то била добра прилика. Он би одмах добио очеву парохију, као што му је отац врло слаб и једва чека, да му син сврши богословију, да се што пре запопи, па да га види на своме местуг А О . парохија је врло добра. Па Бог зна, може с временом постати и прота. ;

— Знам ја то све. И мени би била по вољи та прилика. Али то је зло, што је поп-Стева слаб, па жели да одмах сина ожени и запопи. А: Бог зна, хоће ли се Марта дотле удати, а ти знаш, како се Сима држи те луде старинске предравуде, да се млађа не сме удати пре старије.

па А ПЕЕО убија А свога О то не види!

— Е шта ћеш му: Чудим с се, да је и толико попустио, да је довео то дете нама у госте.

— Попустиће он и у овоме, да Татијану "уда пре Марте, ако се Марта не би дотле удала. Заиста би погрешио, да и а тако добру прилику одбије.

— Одбијао је он до сад и многе бета прилике.

=>

СВЕТ. 55

Па до сада је још и могао, девојке су младе. Али сваке године и оне су старије. Цвеће се бере, док не прецвета.

Пон-Васа је потпуно одобравао својој жени. Он је познавао добро свога тврдоглавог зета, да ће се. он држати бота па ма девојке остале и не удате.

Сутра дан дођоше сва три младића из Карловаца. Синови беху још сасвим млади. Старији је узео тек шеснајсту а млађи четрнајсту годину. Илија је имао двадесет и три године. Био

је то врло угледан млад човек Имао је потпуно

домаће васпитање и волео је своје родитеље детињеском нежношћу, 4 особито је оца поштовао. Он је осећао дужност према родитељима са неком побожношћу, да пошто родитељи дадоше живот детету и дете је дужно родитељима све жртвовати, па ма и сам живот. Тако је Илија праћен њиховом љубављу, трудио се да буде увек достојан еин. Док не виде Татијану, дотле он и не осећаше у своме срцу другу љубав, до детинеку. Али кад“ угледа њене дивне очи с дугим трепавицама, оно умиљато семешење на руменим усницама, његово срце закуца силније, чинило му се, да ће му груди пробити, особито кад им се погледи сусретну. проведоше заједно, довољно беше да им се млада срца љубављу загреју.

И неколико дана што

Поеле празника Илија је скоро сваке недеље долазио у Нови Сад под изговором, да послом долази и као обично бивао је гост поп-Васин. Тако се он виђао са Татијаном већ неколико . пута. А добродушна Фемка одмах је спазила, да су се то двоје заволели, се и радовала Како ће Татијана с њиме сретна бити.

па

(Свршиће се.)

бРНЕ МАЛО.

Срце мало | Зашто куцаш тако 2 | Не шитај ме — | | Мени није лако. | |

Срце мало

Ваљда љубиш кога 2 Хајд да кажем – Тајне бола мога.

— Јест ја љубим, Љубим силно, бајно; Ал ми тешко,

Јер ја љубим тајно.

Рача.

Зора.

и