Ženski svet

148 МЕ ПО РАИ Е ЖЕНСКИ СВЕТ,

Бр. 6.

80: НОВЧЕЖИЋ. 25.

> КОВЧЕЖИЋ <

ГЛАСНИК.

Мита Топаловић, заслужни коровођа ерп. цркв. пев. друштва у Панчеву, прославио је други дан нашег Ускрса своју 25-годишњицу као коровођа. истог друштва. У почаст његову саставила је гђа Даница Чакловићка, учитељица на панчевачкој срп. вишој девој. школи, јубиларну гимну, коју је у ноте сложио г. Пет, Кранчевић а написао му је славопев и г. Петар Стојковић, који су говорени и певани на прославни дан у свечаном концерту, који је приређен тог дана у славу јубилара у св.-савском дому.

Г. Мита Топаловић има великих и лепих заслуга за нашу светску и црквену песму; он је компоновао 34 свет. песме за соло, за мушки и за мешовити кор; компоновао је 40 разних песама за децу у два гласа, апотеозу Вуку Ст. Караџићу. Од црквених песама компоновао је: велико пјеније, Октојих, из Минеја и Пентикостара, литургију у два гласа и литургију за мушки кор. Песме при венчању за мешов. кор, пееме при опелу за мушки и мешовити кор. Разне тропаре, кондаке, ирмосе и етихпре у _мешов. хору и био је учитељ певања у панчевачкој српској вишој девој. школи пуних 25 година. 'Гако ревноеном и толико заслужном човеку на пољу песме довикујемо и ми слава и живео !

„Новосадска срп. виша девојачка школа приређује други дан Духова забав; у с играчком, у корист својих сиротих ученица, а у част евојим гостима, панчевачкој срп. вишој дев. школи. Забава ће се држати у варошком „Стрелишту“ после подне. У 5 сати излазе напоље ученице, а у 7 сати се отпочиње забава па по том игранка. Играће се на два места, у дворани и игралишту. Улазница, је ! круна, а за децу и ђаке 60 потура.

Српско трговачко удружење. Срби трговци, из области круне ев. Стевана, покренули су мисао за удружење и образовали су за то већ сталан одбор у Нов. Саду. Нека им је сретно!

Дар цркви. Госпођа Марта Кондорошка, из Нов. Сада, даровала је за плаштаницу у св. успенској цркви 60 круна. Од тога се набавила, слика, свила и други прибор. Око елике измоловале ву диван венац и све то сашиле и спре-

миле госпођице: Јелка Лујановићева и Анђелија |

4. Сандићева, учитељице на овдашњој срп. вишој девој, школи. Похвале достојно!

Тридесетогодишњица. Задруга Срба занатлија Новосађана слави трећи дан Духова своју 89-тодишњицу. Сретно им било!

Освећење темеља богословског семинара у Карловцима. На Ђурђев дан о. г. осветио се темељ српском богословском семинару, који подиже о свом трошку Његова Светост патријарх српски Георгије Бранковић. Ово је одавна спремано и тражено, и једва се после 100 година нашао човек да изведе ту племениту и корисну мисао и зато смо дужни одати своје признање и своју захвалу данашњем нашем архијереју и патријарху Георгију Бранковићу. Слава му!

Путовања за добре цели. Учитељски при-

правници из Сомбора и дружина ерп, учитељског

конвикта у Новом Саду образовали су певачка друштва и хоће ес тима да обиђу нека већа наша места у Бачкој, Банату и Срему, да приреде од 1816. јула 0. г. по нов. кал. забаве у корист срп. приправничког конвикта у Сомбору и ерп. учитељеког конвикта у Нов. Саду. У том погледу обратили се већ на поједина места и надмао се да ће и једне и друге наш евет лепо примити и потпомоћи.

Панчевачка српска виша девојачка школа долази о Духовима у госте својој сестри и друзи новосадској ерп. вишој девој. школи. Оваки походи могу имати на нашу жен. омладину врло лепа утецаја и штета, што се то није и раније чинило. Деца се тако упознају, везују пријатељство, ослобађају у друштвеном опхођењу, науче познати свет и живот. боље, него ма из какве књиге, Добро нам дошли мили гости !

Верени. Др. Милорад Јоцић, кр. пододветник из Суботице, а син заслужне председнице просветне задруге Српкиња из Ст. Бечеја гђе Емилије Јоцићке, верио се се гђцом Даницом пл, Бибић-Јенопољска из Меленаца, ћерком угледног грађанина меленачког г. Паје пл. Бибића. Желимо и младенцима и родитељима сваку ерећу !

Ђурђевска забава. Добротворна задруга Српкиња у В. Кикинди приредила је и ове године на Ђурђев дан своју уобичајену забаву. Овом приликом приказана је на тој забави нова шаљива игра Милеве Симићеве, учитељице новосадске срп. више дев. школе под насловом: „Ретка Срећа“, коју је наградила „Матица Српска“.