Ženski svet

88 ЖЕНСКИ СВЕТ

А сад у име задруге захваљујем пречасном господину Чедомиру Удицком пароху, који. се најусрдније одазвао молби задруге и обавио чин водоосвећења, свештао кољиво и резао свечарски колач. Не мање захваљујем овдашњем ерпском црквеном певачком друштву, које је евојим хармоничним певањем увеличало свечаност, Нека је изражена благодарност и врло уваженој госпођи Александри Никшић, свечарској куми, која је показала колико јој ова наша установа на срцу лежи, колико цени ову нашу свечаност.

Захваљујем и Вама поштовани гости на

Бр. 6. тако многобројном одзиву, чим сте дали непобитна доказа колико ову нашу установу поштупете. На крају се обраћам к' теби преблаги Боже, пошљи нам духа слоге, који би нас одржавао у слози, како би се ова наша задруга бројно умножила; дај моћи, да своју истакнуту мисију, мисију дела милости телесне, дела милости душевне, у корист ерпеке сиротиње у недоглед врши и да своје идејале остварене види!

А Вами поштоване свечарице желим:

„ Сретно славље !“

__--> «> 4== => ==

ВЈЕРА.

Кад наиђе на те туга,

Кад ти срце јадно цвили

А невоља око тебе

Тђе погледаш свуд се шири, Ти не клони, вјеруј тврдо, Вјера ће се опрјет сили!

И кад ти се свака нада Ко дим ева распршти: Кад невоља све што имаш На једном ти то уништи. Дигни главу, не предај се, Вјера ће те да узвиси!

Макар каква бједа, туга, Притисну л те са свих страна. Вјеруј тврдо, вјера ће ти , Поклонити бољих дана,

И са вјером побједа је, у Крај свих бједа одржана ! у

Книн.

==

Зорка.

РАДЊА ДОБРОТВОРНИХ ЗАДРУГА ОРИКИЊА.

Нови Сад.

· Добротворна Задруга Српкиња Новосаткиња имала је своју редов. одборску седницу 15. (28. маја о. г. под председништвом своје начеонице гђе Јулке Радовановићке. Најважнији предмет за ову седницу био је позив добротворне задруге Српкиња Сомборкиња на оснивање интерната приправничког у Сомбору. Пошто и сама та задруга не зна за сад шта ће се и како ће се моћи тамо једна или друга ова ствар извести, то је решено, да се пошље тој задрузи 100 круна прилога за поменуту цел, а кад се буде остварила једна од ових идеја тамо, онда ће ова задруга поново узети у претрес то питање.

Дат је прилог од 30 круна и сегединској добротворној задрузи за оснивање штипендије за једну приправницу.

ПО У

Пошто су од в.-бечкеречке добротворне задруге стигли овамо 20 ком. томбола по одсуству начеонице и поднаначеонице за распродају, то је сад накнадно решено, да се тој задруви из друштвене благајне накнади 8 круна за те томболе.

Дато је даље једној сиротици овде Кристини 'Б. 6 круна потпоре, а узети су

"на знање и односно на одобрење извеш-

таји начеонице, да је оставинска расправа пок. добротвора народног Борђа Ф. Недељковића обављена пред јавним бележником, да је нашу задругу заступао у том адвокат овдашњи г. Паја /Гостовић и да су сви изгледи, да ће задруга добити свој прилог од 10.000 круна. Узет је на знање и извештај, да је задруга издала своју кућу на три наступајуће године двојици кирајџија: К. Кону и ЉБернату

Волнеру за 1920 круна годишње кирије.

. А