Ženski svet

У Новом баду, 1. фебруара 1903.

ИЗЛАЗИ: Сваког 1. дана у месецу.

ЦЕНА; · 2 круне; ва Србију 2'/, дин.

нови | ЗАХТЕВЕ НА ПОБРОТВОРВЕ ЗАДРУГЕ СРБНИЊА.

Кад ву пре 25 и више година поникле у нашем овостраном народу Добротворне Задруге Српкиња, поздравило је наше јавно мњење врло симпатично ту појаву и листови су били пуни хвале, што се крећу и наше Српкиње, да припомажу својим радом и својим даровима општој потреби народној на два најоскуднија поља на културном и хуманом промицању, коме се те задруге посветиле.

Новосаткиње су пошле и даље, а после њих и друге задруге. Оне су напме прешле и трећем правцу јавног живота, пошле ву да помажу и привредни развитак нашег народа и отпочеле су то приређивањем оне познате изложбе женских рукотворина Српкиња, од 1884. г. која је оставила најлепшу успомену на све наше и стране посетиоце и донела је уз топ практичне вредности у толико, што су на брзо за тим тражени на све стране српски ћилимови и српско платно и дошли тако од то доба у промет ови народни умотвори, који су донде виђани и неговани само у нашим сеоским домовима. Гражбина та изазвала је једно мађарско друш-

тво, те је подигло на акције Фабрику срп- |

ских ћилимова у Вел. Бечкереку а наше Кикинђанке су и саме биле покренуле у

_ свом делокругу, као задруга, Ћилимарску

школу. Данас је бечкеречка, РЕН напуштена, јер су је потисли Фабрикати западне индустрије, или што није било довољно енергије, да се то па у стране вемље.

_ Кад је државна угарска власт 1891. г. законом установила присилно отварање малодечијих забавишта у угарским крајевима, попретила је опасност, да ће се тим путем однародити у тим заводима наша дечица од 3—6 године и ове су задруге листом устале, да створеу својој средини таке српске вероисповедне школице, те да у њима очувају народни и вероисповедни карактер и децу нашу задрже у свом народном крилу. Данас имамо таких школица у свим варошима и већим местима, па и селима, те су наша дечица заклоњена од туђинеке заразе п опасност, која нам је с те стране попретила, ублажена је и ако није сасвим отклоњена.

Ето, и то је једна појава, са те стране, која може задовољити родољубиве осећаје наше публике а која је потекла од