Ženski svet

БР

њена заузимљива заменица врла и родољубива | Орпкиња, гђа Милица Радићка, потпредседница, | Задруге, заједно са свима племенитим и све- | сним чланицама.

Поздрављајући, дакле, 25-годишњицу суботичке „Добротворне Задруге Српкиња“, желимо |

ЖЕНСКИ СВЕТ.

21.

јој, да у племенитом и родољубивом раду за све| опћи напредак народни у лепој И сестринској слози истраје још много година себи у што већу част и ставу а српском роду на дику и понос! Богданка Лазарева.

оу

КАНА БИХ ТЕ...

Када бих те јоште једном

Пољубити могла, смела,

Хвалила бих доброг Бога,

да живота свога цела. Темишвар.

| | | |

Када бих те смела питал" Разумеш ли душу моју, Уздигла бих из понора, Разрушену веру своју. Тинка Рајковић.

ДОНИСИ.

Сомбор. Добротворна Задруга Српкиња Сомборкиња подарила је на дан материца, у присуству благородног г. Н. Б. Вукићевића управитеља сиротој школској деци 63 пара ципела, -6 пари чизама, 12 пари мушких хаљина, 22 женских зимских капута, 17 хаљина и 18 девојчица добиле су лице, т. ј. градиво, да могу лањске капуте превући. На то је утрошено 551 круна

Тога истога дана наша добра и племенитог срца чланица и одборкиња алумнеума, гђа Да ринка Георгијевићка, неимајући своје деце, којима би могла чинити радост тога дана, учинила је радост нашим ученицима који су од својих родитеља удаљени, донесавши им материце на 40 тањирића, сваком једнако евојом руком епрем љено ораха, воћа природног и ушећерисаног, те им је поделила као што чини добра мајка својој

деци. Г. М. Калић, професор учитељске школе,

дирнут тим племенитим делом, захвалио се Гђи у име ђака у врло лепом говору, уједно је посаветовао ученике, да буду добри и заслужни доброчинства, која уживају. Затим је г. Бранко Ролер, ученик ТУ. г., врло лепо захвалио се у име свију ученика племенитој гђи Даринци на тој великој доброти, а ученици су пропратили говор тај са: живела и за тим отпојали: »Тебе Бога хвалим« и »многаја љета«, па се онда весели разишли својим кућама.

Та племенита душа поклонила је алумнеуму и о св. Николи, као евом креном имену, два пара ћурака и још много што-шта у храни, а све за месец дана, како она руководи алумнеумом. Нека, јој Бог награди ту доброту.

|

Сегедин (на дан св. Саве 1908.) Особито ми је мило, да Вас и ове године могу известити, да је овдашње свесно Српетво највећег српског свеца достојанствено прославило.

После оделужене св. литургије, у лепоме броју са највећом свечаности отишло се у школу, где је освећена водица, за тим резао се колач, и најпосле 4 Српчета и 4 Српкињице (ученици овд. срп. осн. вероис. месн. школе) на ошће задовољство су одабране декламације декламовали а учитељ Ј. Ђ. Ћосић држао је говор о великим заслугама и значају вел. дела светитеља Саве, уткавши у говор свој лепе поуке за Српство.

Истога дана после подне овд. честита срп. жен. Добротв. Задруга одржала је гл. годишњу _ скупштину. Задружни тајник Јов. Ђ. Ћосић подастро је год. извештај о раду ове задруге, што је примљен на знање. Годишњи рачун је нађен. у најлепшем реду. И ове године задруга је решила, да се сиромашним ученицима овд. ерп. осн. вероис. школе, а наиме Ђуки Јеврићу и Лази Маринковићу сваком месечно подељује припомоћ од 20 круна и изнемоглој удови Ани Веселиновићки месечно по 10 круна. У минулој 1902. год. примање је износило 948 К 39 Фил. а издавање пак 888 К 37 Фил. и тако касарест је остао за 1908. г. 55 К 02 Фил. а задружни капитал стоји већ близу 18 хиљада круна. Изражена је протоколарна захвала преовв. епископу задарском Др. Милашу, на # поклоњења збор-' ника овд. задрузи. И сви остали предмети у најлешшој слози су расправљани и једногласна решења су донесена. Председница удова Дра Јов.

Сремца лепо се захвалила задругаркињама на родољубивом им раду. је

26