Ženski svet

Бе. 2, ЖЕНСКИ СВЕТ.

дјејствију, и Србима загребачким на посјети славе, обратио се управи и питомицама, те им честитао свечарство.

Послије тога декламовала је питомица Ми лица Марковићева из Бјељине, (у Босни) народну пјесму: „Како се крсно име служи“,- с осећајем одушевљене младе Српкиље. — Кад умукоше последње ријечи ове лијепе народне пјесме, запјеваше питомице складно и умилно: „Да славимо крено име свето“ из зидања Раванице. Пред очима нашим указа се наша славна, прошлост, а срце нам је пливало од миља и радости Штета је, што се та лијепа пјесма данас ријетко чује.

Кад је и тај дио свечаности довршен био, гости су понуђени кољивом, ракијом и разним колачима, те се по том разиђоше, понесавши са собом и с ове славе најлешше успомене.

Не можемо довољно да похвалимо узорну управу интерната: гђицу Мару Велисављевићеву, управницу и гђице Маријану Димовићеву и Цвијету Бингулчеву, префекте интерната, јер њиховом интезивном раду и великој љубави према питомицама имадемо захвалити да нам је

29.

српски дјевојачки интернат у Загребу у сваком погледу управо узоран интернат народни.

Истога дама послије подне била је у интернату кућна забава за питомице, на којој су се у најлешнем весељу, игрању, декламовању и пјевању својски провеле. Нема сумње, да ће им овај свечани дан кроз цио живот остати вазда у милом сјећању —. Одушевљене питомице за спомен своје славе искупише између себе 60 К на добротворне српске цели. Прошле године скупиле сву 30 К за ваљане Србе шегрте, који се на страни уче корисним занатима и трговини. Овогодишњу своту од 60 К раздијелише на двије половице. Једну половицу намијенише сантовачкој српекој школи, те је послаше високопреоввећ. госи. МитроФану Шевићу, епископу бачком да је приведе својој сврси. Другом половицом којој је додато 36 К даровани свечарском колачу, — ударише темељ Фонду за зидање зграде, те тако лијешим примером. показаше пут родољубима српским. -

Гђе овако одушевљење влада, ту је и блатослов божји. Дао би Бог да овај завод српски буде вазда на част и дику српског народа !

и > ф —-дин——————-————————

ЊЕН ОДГОВОР,

Ћутао сам и глед'о је дуго Патња ми је била ал не друго.

Допго сам јој у кућицу малу Волиш ли ме, рекох, идеалу.

Одговора није могла дати Питање ми пољупцем одврати.

· Варцар-Вакуф.

Анђелко.

РАД ДОБРОТВОРНИХ ЗАДРУГА СРПКИЊА.

Нови Сад.

Добротворна Задруга Српкиња Новосат-

киња имала је своју одборску седницу 9. (22.)_ јануара 0. г. у којој се објавило и у записник | завело саучешће за упокојеном заслужном по-

часном и редовном чланицом и бившом многогодишњом – благајкињом, Софијом _ Јевтићком, и наредило, да јој се име заведе у друштвену читуљу, вечног спомена ради.

Прочи- |

| | | | | | | | | |

тала се захвала, чланице Ангелине Продано- | вићке на указаном јој саучешћу при губитку |

њеног допис црквеног одбора предложиће се главној скупштини, да задруга задржи у своју заштиту и потпору овдашње ерпско православно забавиште, и даље, ако општина повиси досадању потпору евоју.

супруга Николе Продановића. — На.

Извештен је одбор, даје у месном српском православном забавишту одржан годишњи испит 21 депембра (3. јануара 1908.) 1902. г. и да је у том забавишту било уписано прошле школ, године 82 жен. и 24 муш. деце, свега 56. Од тих је било 41 православне, 4 рим. кат. 1 грч. 2 јеврејске и 1 лутеранске вере. Редовно су полазила забавиште 28—925 деце. Од уписане деце имало је 21 бесплатно приступ, остала су плаћала месечно по 1 круну.

Извештен је одбор, да су одређене прегле-

дачице : Марица Завишићка и Љуб. Моловићка_

извршиле задатак свој око набављања и заодевања сироте школ. деце из осн. нар. школе и забавишта варошког у ТУ. четврти, и набавиле су за 84 деце (А муш. и 10 жен.) 64 пара ципела, 12 пари опанака, 8 пара чарапа, 36 жен. ха-