Ženski svet

БР У

потномажућих чланица. Затим су прочитана имена умрлих чланица чиме им је одан достојан спомен а скупштипа устајањем с места изразила „Вечан помен“. Иступање чланица: СоФије Абанкурт, Марије Лауенхауфен, Катице Стојановић, Катице Цветковић, Јулиане Шефер и Јулиане М. Поповић из задруге, узела је екупштина са жаљењем на знање и наредила њиово брисање из еписка задругарица.

Из извештаја управног одбора за прошлу годину увиђа се, да су држане 2 главне скупштине, 3 одборске и 1 свечана седница приликом задр. патрона. Главнији моменти рада задружног били су следећи: Задруга наша стуцила је као члан савеза „Добротв. Задруга Српкиња“ у Аустроугарској, после 10 годишње почивке одела је 10 сиром. срп. школске деце потребним оделом пред божићни празник на чему се један ученик у присутетву обдарене деце, а у име истих наскупштини задружној лепим говором захвалио: — примила је новоосновано „Српско девојачко коло“ под своју заштиту и приредила је за евоје задругарице излет у вар. шумицу. — Приредила је на дан задружног патрона „Вел. Госпођу“ благодареиије и спомен умрлим чланицама, а затим је одржала у школ. здању свечану седницу, на којој је корпоративно учествовало „Девојачко Коло“ са својом пред-

седницом Маријом Б. Поповићком и лепим бро- |

јем одабране публике. Тајник задружни држао је том приликом, евечаности прикладан говор, који је е пажњом и задовољством саслушан био. На жалост мора се овде напоменути та немила околност, да је ова свечана седница од самих задругарица, слабо посећена била. —

Благајнички рачунски извештај крајем 1908. беше следећи:

Примање. Готовина од г. 1901. а) у улогу К 22080. 6) у готовом К 12191. Чланарина редоввих чланица К 288; потпомаж чланица К 56.—: Камата на улоге К 10190. — Свега К 2721.51.

Издавање: Уложено у банку с каматом К 2305.60. — Редовва припомоћ 6 еиротих удовица К 192 — на одело сиром. шк. деце К. 45.99 — послуга К. 34. — Штампа К 9.64 — Задружни издатци К. 2996. Готовина крајем 1902 г. К. 94.82 Свега К. 2721.51. Извештај узет је на повољно знање а благајници Мар. Поповићки издат је апеолуторијум и признање на раду.

Од стране управног одбора предложени прорачун за г. 1903. са следећим примањем: пре-

КЕНСКИ СВЕТ.

ним задругама,

25

остатак од г. 1902. К.94.82. Чланарина и уписнина К.294.— Камата на улоге К. 10815 Чист приход забаве К. 200. Свега К. 692.07 и издавањем : '/, чланарине у резервни Фонд К. 98. ЈА чистог прихода забаве К. 66.— на издржавање 5ђ сиромашних удовица К. 204.— на милостињу К. 40.— на задр. трошкове К 30.—

"на послугу К. 24. одело сиром шк. деце К. 80.—

Прилог савезу добротв. женских задруга К.15.ванредни издатци К 87.071. Свега К. 692.01 примљен је од стране скупштине и упућен едбору да се њега придржавати има.

После овога прешло се избору часница : да председницу изабрата је : Катица Стефановићка ; за подпредседницу: Зорка Стефановићка; за блатајницу ; Марија Ђ. Поповићка, за тајника школ. управитељ Бока Поповић. У одбор су изабрате од старих : Милица Кукићка и Даринка Покорни а од нових: Сарка Поповићка и Јулка В. Павловићка. За рачунске прегледачице: Тинка Деспотовићка, Јулка Павловићка и Кат Путника,

Ценећи у госпођи Јулиани Шмицовој, једну од постанка задруге најстарију чланицу, ценећи у њојзи врлу и одличну Српкињу, чија је да: режљивост и доброчинство како према поједидруштвима, ошштинама, тако исто и према свима потпоре и милости лотребним особама, свуд и сваком приликом срдачно документирава а с друге стране, желећи дати видљива знака своје оданости, привржености и признања према цењеној особи гђе Јулиане Шмицове, скупштина једногласно и једнодушно бира тђу Јулиану Шмицову за почасну председницу задружну и упутиће се после свршене седнице у стан гђе Шмицове да јој саопшти избор тај и умоли да се те почасти примити изволи.

Пошто је затим извештај начелнице, да је приликом преселења бивше многогодишње завлужне начелнице задружне гђе Олте пл. Пеша из Беле Цркве у Темишвар, исту на жељезницу испратила и у име задруге од ње се опростила на знање узет и пошто је дневни ред исцриљен био, начелница закључи скушштину захваливши се присутним задругарицама на њиховом учествовању при екупштини. После скупштине отиду еве задругарице у стан гђе Јулиане Шмицове да јој саопће избор њен за почасну председницу, где су од стране домаћице најсрдачније дочекане, којом је приликом после живог и дужег разговора о задружним стварима гђа Шмицова изјавила, да се прима понуђеног јој почасног председништва. Кивила !