Ženski svet

Бр 5.

КЊИЖЕВНОСТ.

ЖЕНСКИ СВЕТ.

|

„Све за род“. Под овим насловом почео је |

о Ускрву о. г. да излази у Сомбору недељни лист за просвету и привреду под уредништвом професора 7ов. Пошовића. Лист се неће бавити партајским размирицама, него ће објективно пресуђивати еве наше јавне одношаје, а поглавито ће водити рачуна о нашем просветном и при-

вредном животу. Цена је листу: 5 круна го- | дишње, а од 1. броја до краја јуна о. г. вреди: |

1 круну и 85 пот

Ми познајемо спрему г. Поповића за оваке

послове и надамо се, да ће и лист под његовим уредништвом стајати на висини свога задатка.

Добили емо на приказ три пове српске књиге за младеж, које је превео с немачког Мих. С.

Дојчиновић, а издала књижара Рајковића и Ћу- | ковића у Београду. Једва књига носи наслов:

„Бајке“, друга: „Златно Доба“, а трећа: „Био једном“. Прва вреди: —80 дин. пара, друга —'10 и трећа —-10 дин. пара, или толико потура. Прва је преведена из збирке: „Матећепђисћ“ Л. Бехштајна, а друге две из збирке: Павла. Арна, „Ев маг етта!“.

Све су то кратке и поучне приче за децу и врло згодне за поклон. Израда је укусна, папир леп, а слог крупан. Има доста и слика, које приказују причу и у слици, за то се ове бајке могу препоручити родитељима и пријатељима деце наше.

„Српска Независност“. Под тим насловом почео је у Америци у Оакланду, у Калифорнији да излази нов српски лист намењен српским ин-

тересима у Америци Власник, издавалац и у-

редник му је Вељко Ридојеви“, који је пре био уредник листа „Слободе“, што излази у СанФранциско. Лист излази недељно, а вреди 2 долара за Америку а остале земље 15 Франака. Потписани превео сам [. Књигу Песталоцијевог дела „Линхард и Гертруда“ (приповетка из швајцарског живота). Свакоме учитељу свију културвих народа добро је познато, да је ово, један међу најкласичнијим производима педагошке литературе. За то сам се одлучио, да га преведем, како ни наша књижевност не би остала без њега. О каквоћи превода најбољи је доказ и у томе, што је Вел. Народни Школски Савет у Срем. Карловцима закључком својим од 11/30. Јануара 1904. број 131. ех 1908./98 ех 1904. изволео решити да се ова књига препоручи свима школским одборима за набаву учитељским (школским) књижницама. А и вис. земаљ. влада у Сарајеву

119.

обнашла је ову књигу препоручити ради набаве свима подручним народним основним школама. (6 тога ми је част обратити се цењеноме наслову с молбом за наклоно настојање и посредовање на надлежном месту, да се цитирано решење Вел. Народ. Школ Савета реализира, те књига за ту славну школу набави. Књига се наручује само код потписанога поштанском напутницом уз цену од 1 круне 60 потура по ком ду. да поштарину ваља придодати још по 10 потура. ЉБеловар, (Хрватска) априла 1904. М. Нешковић, кр. жуп. школ. надзорник.

Штампана је књига Српска историја за ТУ. раз. осн школе, двадесет треће издање од Миг. „Јовића, учитеља. Овај признати уџбеник распродат је ове године у 12 хиљада примерака, и пошто је много поруџбина остало негодмирено, | ми смо оштампали ово најновије издање. Цена је књизи 80 пара дин., а може се добити у свима књижарама у Орбији. Ово је у исто време и једини одобрени уџбеник из овога предмета. Као врло корисну помоћницу Српекој Историји ми смо оштампали и књигу Историјска песмарица од Мит. Јовића, учитеља И ова књига одобрена је од Глав. Просветног Савета. Цена јој је 50 пара дин. Може се као и Српска Историја добити код свих књижара у Србији или код издавача. Београд, 25. марта, 1904. год. 8. Валожића књижара.

Дао вам у штампу књигу за децу под насловом Мали венац збирка причица, песмица, пословица, загонетака, и описа из природе. О важности и значају књиге за децу е овом садржином мислим да није потребно много говорити јер то сваки зна. Познато је да децу не може ништа тако живо да заинтересује као природа и њен живот. А тако псто познат је већ сваком васпитачу утицај који настава природних наука врши на индивидуални живот васпитаника. С тога, лектира ове врсте за децу не само што неће бити на одмет него ће бити од врло велике помоћи васепитачима у вршењу њихове дужности. Књига ће бити готова до 80. априла и дотле треба слати новац за претилату. Имена претплатника штампаће се. Цена је књизи 50 нот. Ко екупи 10 претплатника добија једну књигу на дар или новац за исту. Претплату треба слати књижари Вел. Валожића у Београд за Орбијуа ва све остале срп. земље књижари Арсе Пајевића у Н. Сад. Књиге ће се послати претплатницима, плаћеном поштарином. Београд, 5. априла 1904. Миг. М. Станојевић, учитељ, уредн. „Учитеља“.