Ženski svet

ПН

Бр. 1. ___ККЕНСКИ СВЕТ. . 18.

У СПОМЕНИЦУ.

Ево ти ова кита цвећа, Име јој је љубав, срећа, Нек' те она на ме сјећа!.. Ево ти ова кита цвјећа!,..

Алексинац.

===> (| » <==>и

У њој су три српске боје

И све жеље душе моје;

6 њом ти дајем ерце своје...

У њој су три српске боје!... Авдо Карабеговић.

РАД ДОБРОТВОРНИХ ЗАДРУГА СРИНИЊА.

Нови Сад.

Добротворна Задруга Српкиња Новосаткиња имала је своју одборску седницу 22. маја (4. јунија) о. г. под председништвом своје начелнице г-ђе Јулке Радовановићке. У овој је седници прочитано решење овдашње ерп. правосл цркв, општине, којим се примила повишица редовне плате овдашње ерпеке забавиље гђице Кат. Максимовићеве од 7100 на 800 круна и упућена је друштвена благајна, да овој забавнљи издаје додељену повишицу од почетка јуна месеца 0. г. Узет је на знање позив учит. збора овдашњих

"основ. нар. школа о распореду годишњих јавних

испита на тим школама. — Решено је на позив

"будимпештанске српске женске задруге „Св. _ Мајке Анђелије“, да се упише ова задруга за

члана добротвора том друштву са 100 круна. Узете су на знање захвалнице Софије Гргуреве

_и Марије Влашкалићеве за примљену припомоћ

— Решено је, да се погодбена цена за купљено земљиште „Хана“ не исплаћује вароши, док „Матица Српека“, као главни купац, не изведе на чисто ствар са укњиженим дугом варошким који је и на ово земљиште укњижен.

Беч.

Погодишњи рад Добротворне Задруге Српкиња у Бечу.

Задруга је одржала 4 седнице под председвиштвом своје уважене начелнице, г-ђе Јелене Остојић. На тим седницама решена су сва нужна питања.

По евршеним рачунима уложила је Задруга у Српеку Банку у Загребу 45 К 1 п. на приплод.

· дадруга је постала чланом Оснивачем Академског друштва „дора“ са 60 К;и Удружење Срба Техничара“ са40 К. — Усвојила се молба Србина Николе Јеремића, из Београда, који овде учи литографију, те му Задруга даје за

годину дана припомоћ од 10 К месечно. — Даље се дала припомоћ конзерваторискињи г-ђици Гергеч од 20 К. — За руске рањенике дала је Задруга 20 К.

На дан откривања споменика (25. апр. 0. Г.) нашег славног песника и књижевника Др. Јов. Суботића поздравила је задруга брзојавом своју почасну чланицу гђу Савку Суботић, одајући славу њеном одличном супругу.

Много би заузело места кад бих Вам оп-. ширно хтела писати о држаним литерарним вечерима. Толико само за сада, да смо с почетком врло задовољни, и да се надамо, да ће нам временом та литерарна вечера постати средиштем нашег умног задовољетва, а биће и од велике користи по наш красни нарочито женски под младак Ми овде у великој вароши имамо прилике да чујемо много лепих и корисних ствари, ал оно што нам је најмилије: наше српско душевно благо, за то нам се досад ретка прилика, пружила. Уверени смо, да ће нас у нашем подузећу потпомоћи многи од господе чланова, „Зоре“ и „Техничарског Удружења“ међу којима, се налази многи будући великан на умноме пољу. До сад се одржало три така литерарна вечера, на којима се читало неколико одељака из новије српске литературе. Уз то је било декламацијеа и неколико кратких шаљивих призора. Цео програм је свагда свршен био на опште задовољство, и свако од присутних је зацело отишао са жељом, да се у будуће чешће тако састанемо те пријатно проведемо у средини свога милог рода и народа.

дадруга је била решила, да се 2. јуна одржи у оближњој шумици „Кгадјепуаја“ излет, но како је тај дан било време незгодно то ће излет бити на Видов-дан.

Пошто сад настају летње Ферије, то ће о8биљни рад задруге почети тек октобра месеца.

П.

афера мара