Ženski svet

154.

ЖЕНСКИ СВЕТ.

Бр. 1.

ПРОЉЕТЊИ ЗВУЦИ.

— Драгољуб, Книн. —

84. Горске су те одгојиле виле, Горске виле посестриме миле, Једна руже по горама брала,

Ружама ти лице умивала, К'о листићи ружице црвене,

да то ти се образи румене.

Друга те је медом залагала, Да би тебе младу успавала,

Па кад пружиш усне те малене, Пољупцима да напојиш мене, да то усна са уснида твоји" Не може се моја да одвоји.... 85. Поносно, као орао сури, Што к небу шири брзи свој лет, Нити се боји вихора, грома, Спутах јл тако кроз бјели св'јет.

И кадар бијах с ћордом у руди Борит' се свога рода за спав

И једва чеках, данак да гране И бојне трубе одјекне глас.

Кадар сам био, Синђелић као, Поджећи лагум и страшан плам.

|

Растат' се храбро с бијелим св'јетом, Да ропеки скинем оков и срам.

Ат кадар само не бијах скрити Љубав, у срцу што плану мом

И рећ' не љубим ! анђелу « неба, Најљешшем цвјету на свјету том !..

36. За високе горе утонуло сунце И небо се купа у звезданом сјају, Бљеди мјесец плови изнад морских вала Прижељкива славуљ далеко у гају.

Јече Фруле звуци страсно усред ноћи Рајског миља пуно срце је у груди, Под прозор'ма њеним лађа моја броди, У души се младој чудна жеља буди:

Хтјео би, да са мном усред ноћи благе У барци се вози и вал нас однесе Далеко, далеко....у предјеле дивне, Ђе с палминих грана росу зефир тресе.

Проснивали слатко тамо би тај санак, Којим срце младо љубав успављива, Умрем ли, и њу би у гроб са мном метли, Да мене и мртва грли и цјелива...

НАШИ ДОНИСИ.

Бањалука. — Управни одбор добротворне | задруге Српкиња Бањалучанки приредио је 2. маја о. г. уз помоћ неколицине чланова и чланица мајску забаву. — Забава је одржана на, Пиштељића „Петрићевцу“. Програм забаве увеличан“ је добровољним судјсловањем ерп. пјев. друштва „Јединства“ којем задруга дугује најтоплију благодарност. Већина чланица поклонила је драговољно лијепих ствари за лутрију и тим је каса друштвена користила, јер на лутрију није ништа потрошила, а одистеје добила К 130. Уз то су била постављена четири „Базара“ у којима су госпођице продавале цвјеће, карте и колаче. У два „Базара“ били су намјештени колачи и то прилог од одборкиња и понеких чланица. У „Базарима“ за колаче продавале су гђице: Даринка Пиштељићева, Олта Јолџићева, Даница Ст. Бабићева и Даринка Сандаљевића. У „Базарима“ за цвијеће биле су госпођице: Мара Ковачевићева и Милена Стеановућева, која

је драговољно побринула се и припремила цвијеће. У „Базару“ за карте, наранџе и шећериће биле су госпођице: Мара Поповићева и Мара Вуковићева. Овом приликом задруга се најтоплије захваљује госпођицама на њиховом труду и заузимању.

Забава је била од стране грађанства доста добро посјећена. Каса је добила чистог прихода са добровољним прилозима, улазницама, лутријама и базарима, свега К 3617. Врлој предеједници, гђи Анки уд. Бабић и вредном управном одбору помогли су мноко г. г. Владислав Скарић, Љубомор Вујић, Ксенофон Зита, Александар Маслеша; Душан Пиштељић и гослођице Анка Памучина, Малева Пиштељић и Јованка С. Милошевић, те заслужују свако признање. Гдје се овако својски пријоне за општу корист, ту буде и напретка. Зато, нека је хвала свима, који су што припомогли, да се ова наша забава овако лијепо и плодно извела

о –о-о-в-фееве--————--–

о а ва а пи

за