Ženski svet

162.

Од 9

191 => се; > Г

ЖЕНСКИ СВЕТ.

б>е Ре 49

ЛАСНИК.

БР.

ФОА

Еш шаре 6

Са велике забаве у Нов. Саду. Она велика забава, која је у прошлом броју нашег листа споменута, да је приређена овде 20. маја (2. јуна) о. г. у грађанском стрелишту од све четир овдашње женске добротворне задруге, била. је сјајна у сваком погледу, како са отмена друштва, богате посете, тако иса морална и материјална успеха. Ту су се нашле све овдашње народности и све вероисповести збратимљење и удружепе за опште добро што је ретко сад у нас. За то је забава и била весела, јер су сви осећали, како је слатка међусобна љубав и поштовање. Са улазницама од 1 круне, донела је забава око 2000 К чистог прихода, који је овако подељен: 800 К грађан. стрељачком друштву, а свакој посебној суделачкој задрузи допало је: 16412 К, на њихове добротворне еврхе. Гђица Милева Косировићева, одборница и изасланица Добротворпе Задруге Српкиња Новосаткиња примила је ову своту и унела у оводруштвену благајну; а председник и начелник грађ. стрељачког друштва, г. Аугуст Цанбауер, ст. ишао је посебно свакој задрузи, да се захвали на суделовању и да умоли, да женске задруге пораде да се у грађанству прошири љубав ка стрељачком друштву. Из овога се види, како би наше грађанство могло и требало да се слаже, кад не би било по среди шовинизма.

»Слога“. Под овим насловом образовало се последњих дана месеца јуна о. г. у Нов. Саду друштво из бивших ученика и пријатеља новосадске ерп. вел. гимназије, да међусобним прилозима и прилозима пријатеља народне просвете омогуће трајни опстанак овом нашем просветном, заводу, јер Фонд овог завода није ни близу толики, да се може из њега издржавати овај завод, а народни Фондови малаксавају под теретом силних издатака за друге народне потребе, __ те је овладао страх, да се једном не зачепе и ти извори и отуда је на позив управитеља те гимназије, г. Васе Пушибрка, правилима основано ово друштво, да буде трајани жив извор за потпору тог завода. Док буду правила потврђена, закуцаће то друштво на родољубиве груди нашег народа и ми се надамо, да ћеи одзива наћи.

Српски учит. Конвикт у Нов. Саду издао је свој извештај за прошлу школ, 1908-4, годину,

из кога бележимо, да је то друштво имало 122 члана оснивача и 211 чланова потномагача, 42 питомца и 13 питомица. Има на дугу јок 4504 85 К и кад се то одбије од капитала, који је у кући и намештајима, показује се као активно стање 104.825-62 Круна.

Учитељски концерти. Српски народни учитељи из Бачке, Баната и Срема образовали су певачки и свирачки збор и приредиће и ове године неколико концерата у корист српског учитељ. Конвикта. Ове године отпочели су тоо Ивањ-дану у Новом Саду, па су продужили пут у Загреб, Абацију, и другим приморским градовима. Програм им је леп и пун.

Верени. Уредник трговачких новина г. Бранко Марковић, верио се с г-ђицом Анком Рунићевом, ћерком угледног трговца сентомашког г. Милоша. Рунића из Сентомаша. Сретно !

Венчање. Нашег пријатеља и перовође земунске Добротворне Задруге Српкиња г. Вељка П. Петровића добра и мила ћерка Јелена венчала се у недељу 19. јуна (8. јула) 0. г. са Т. Божидаром Чакром, трговцем из Дрежнице и сином бивше подначелнице Добротворне Задруге Српкиња Новосаткиња, г-ђе Софије Чакре. Сретно да Бог да!

Другог нашег пријатеља, г. Николе Петровића поседника из Ст. Пазове и посланика на земаљском сабору краљевине Хрватске и Славоније, који је много допринео, да се у Ст. Пазови основала Добротворна Задруга Српкиња, ћерка Ангелина венчала се 1. (14) јуда 0. г. 6 г. Јоцом Максимовићем, кр. кот. приставом у Ст. Пазови. Нека је сретно!

Бранков споменик. У Срем. Карловцима се образовао из грађанства и професора један одбор, који ради на томе, да се идуће јесени, септембра месеца, открије Бранков споменик у Срем. Карловцима пред српском вел. гимназијом.

Крунисање краља Петра |. Сад је већ из: весно, да ће се крунисати српски краљ Петар 1. Карађорђевић овог лета, Дан и место за то још нису утврђени.

Српска Женска Гимназија. Шапчани намеравају, да отворе идуће школске 1904—5. год. женску гимназију са четир разреда, за коју постоји већ Фонд од 150.000 динара.