Ženski svet

Брач.

ЖЕНСКИ СВЕТ,

163.

Споменик косовским јунацима. На Видов-дан 0. г. као стогодишњем спомену српског устанка, откривен је свечаним начином у Крушевцу, месту скровитоме, споменик српским јунацима, који су пре 500 година пали на Косову за „крет часни и слободу златну.“ Свечаности тој присуствовао је сам краљ Петар [. Карађорђевић, а народ из Србије и других крајева искупио се ту у великом броју, да ода почаст изгинулим јунацима, и да се окрепи новом снагом за бољу будућност,

Нова добротворна задруга Српкиња. Српски лист „Србин“, што излази у Госпићу, јавља да се и Српкиње у Госпићу удружиле у своју добротворну задругу и да су у ту цел имале већ своју скушштину, која је имала да прими и претресе зготовљена, правила. Надамо се, да ће нас когод отуд о том опширније известити, а донде довикујемо нашим сестрама у Госпићу : Сретно !

Поклон девојачком васпиталишту у Будимпешти. Њег. Светост, српски патријарх, Георгије Бранковић даровао је српском девој. васпиталишту. у Будимпешти, које отвара идуће школ. 1904-5. г. српеко женско друштво тамо св. Мајке Ангелине 3200 К и обрекао је, да ће по толико давати доживотно том заводу. Ово чини у помен своје пок. кћери Ангелине и у здравље своје унуке Ангелине Максимовићеве. Уједно се примио за врховног патрона а епископ Лукијан Бог-

дановић за патрона овог завода и даровао је

и сам 1000 К Фонду тог завода.

„Просвјета“. Друштво за помагање Срба и Српкиња ђака из Босне и Херцеговине, што има своју средишну управу у Сарајеву, издало је свој извештај за школ. 1902-8. из кога се види, да је то друштво имало: 88 добротвора, 488 утемељача, 2880 помагача, свега: 3856 чланова, који су уплатили до 81. авг. 1908, г. 76.192.98 К и добровољних прилога: 8010.81 К Издавање је било : 26. 383:25 Круна.

Парастос пок. Змају, приредиле су многе општи_ непаи срп. правосл. црквена општина у Црвеном Боку у Хрватској, на коме су присуствовала сва српека школска деца и многи наш и стран свет, Чинодјејствовао је парох Раде Кокотовић.

Приложник. Св. ђурђевска црква у Сомбору стекла је великог приложника у г-ђи Јулијани дра Лазе Костића. Ова је госпођа набавила скупоцене свилене одежде и стихаре за проту, парохе, ђакона и ђаке; наручила је за исту цркву ново „небо“ и хоће да подигне нов каменити крет на ђурђевској пијаци. Све ће то да вреди око 11—18 хиљада Круна.

Вршачка добротворна задруга Српкиња намерава основати идуће јесени раделичку школу | за Српкиње.

Скупоцен прилог. Књегиница Јелена приложила је београдском општинском одбору, који приређује лутрију у корист руских рањеника, скупоцен брош у вредности од 83000 динара.

Наши и чешки пчелари. Чеси су у свему напреднији од нас Срба, то признајемо, па су иу пчеларењу одмакли даље. Чеси славе ове године августа месеца у Брну (Моравској) 60 годишњицу од постанка своје пчеларске задруге, коју везују са изложбом пчеларских справа и ствари, а наши ериски пчелари хоће тако исто да прославе идуће 1905. године у Срем. Карловцима своју 30 годишњицу од постанка своје пчеларске задруге, коју ће такође скопчати с изложбом својих пчеларских ствари и справа. Ми се можемо џоносити, што и на овом привредном и културном пољу идемо скоро упоред са нашом браћом Чесима, који су својим стваралачким духом стали уз најкултурније европске народе.

„Приправничка трпеза“ (алумнеум срп учитељске школе) у Сомбору примпо је 80 К од Српеке Добротворне Женске Задруге у Инђији за успомену на преминулог утемељача те задруге пок. Младена Пешковића тртовца, у место венца на, одар му. Хввла им!

Нове земљорадничке задруге основане су у Горњем Будачком (код Огулина), у Дероњи (код Сомбора).

Јелва Дурмова., Српкиња правосл. вере поћерка дра М. Божеског адвоката из Ковина, обитуријенткиња бечке конзерваторије, ангажована је за царску дворску оперу у Москви. Пре свог поласка приредиће ова Српкиња у Београду и Нов. Саду концерат у корист руских рањеника.

Госпођа Марија удова Васе Јакшића из Дервенте. Пре неколико недеља умроје у Дервенти познати трговац г. Васа Јакшић, који је био и председник. Српске Кредитне Задруге у Броду. На самрти препоручио је својој супрузи, госпођи Марији рођ. Ковић, да за вјечни спомеп његов и њезин оснује Фундације за унапређивање српског подмлатка. Госпођа Марија била је ово дана у Загребу и уложила је у Српску Банку 20.000 круна за српско привредно друштво. „Привредник“, које намешта ваљане ђаке и шегрте: у разне корисне занате и остале привредне струке. Исто тако уложила је 20.000 Круна за. друштво „Просвјету“ у Сарајеву, која се стара, да ваљани ђаци из Босне и Херцеговине одлазе што више