Ženski svet

152,

_ ЖЕНСКИ СВЕТ,

Бр, 1

ЖВВА.

Пише ЕПа М/ћеејег М/Поох.

У Кини је велика жалост кад женско дијете дође на свијет. | У монархијама гђе титуле и имања иду првом рођеном сину, ни ту се не обрадују кад се кћи роди. | Овђе у Америци помало је таквог осјећаја. Врло често бива, да и они родитељи који не желе више од једног дјетета имати, желе да им то једно дијете буде женско. Ријетко се у којем дому не обрадују дјевојци, овим у оном гђе нема мушког дјетета,

Многе жене завиде људима на њихову __ слободу, прилике и независност. Мени пак изгледа, да су све боље прилике у животу дате жени. Посматрала сам са интересом положај у свијету оба полаимоје се мњење о овом питању није промјенило, већ ојачало са временом.

Са нешто више од обичног умног дара, млада дјевојка сматрана је као особито даровита, док њен брат није ни примјећен.

Дјевојке су већ у оним годинама друштва миљенице од којих дјетићи, сметња су. друштву. — Кад дјевојче остане без мајке оно наиђе на много жена са матерњим осјећајима да му услужни буду, док о дјечаку. спротану, мало ко бригу води. ___У питању морала свијет више очекује од жене него од човјека, а мање налази оправдања за њезине погрешке.

Овђе једино човјек наилази на више милости п права, него што то жени у дио пада. Но умјесто да жена човјеку на овом завиђа, она треба да се поноси и радује, што је лишена онога, што би јој само помогло видјети њене идеале понижене.

Средиште из којег све праве среће у животу морају извирати, јест кућа, дом. (С' тога каква је велика привилегија бити главан Фактор дома, бити домаћица. Ни једна дјевојка није тако проста пли сиромашна, да не може расвијетлити и побољшати предјел гђе се она налази. Чак и сиромашни завода становници осјећају се по некад као у правом дому, а то упливом красоте и племепитости духа какве становнице, њене веселости, добре воље, захвалности и оданости.

Сан- Франциско, Америка, месеца, маја. 1904,

Женска у правом дому рођена, па ма како овај скроман био, зна за безброј прилика са којима да користи себи и другима. Има нечег слатког и милог у атмосфери женској, које је ненадмашиво и бескрајно.

Ојећам се једног дана у којем новац бјеше ријеткост, страх од дужника на кућњем прагу а из којег болест не измицаше. Али мила и трајна веселост, вјера п љубав једне жене, чињаху тај дом, луком мира, и среће за све, који туда пролазаху. Те жене нема више, али ја никад о њој не мислим или о мјесту гђе је обитавала, а да ми мило не зампри лијепи задах њене племените душе. Она је оставила за собом уплив склада, милости и наде а све се ово огледа на њену дјецу и унучад.

Којему је човеку одређена љешша, или узвишенија задаћа од ове: Бити сунцем, тђе тмина влада, храбрити онамо, гђе страх себи крчи пута, разгањивати црне мисли; одгајивати дјецу, пазити на њихово душевно и тјелесно развијање, тако да друго и треће нокољене “може бити сретније упливом тога рада. Кад једна слаба жена у једној варошици може учињети све ово, јамачно се не би смјела женина сфера звати ограниченом. Бити добра кћи и кад родитељи нису добри; бити добра жена и кад то муж није; бити добра мати и одхрањивати добру децу, као што то права мајка ради, све су ово узвишена, и корисна, дјела, узвишеније нити корисније, није ништа, никакав богаташ нити поглавица урадио.

Крећати се у отменом и сјајном друштву а остати чедна и скромна; бити кћи углађености и богаства а имати добро срце пи љубазну нарав, бити даровита, успјешна и обожавана и притом остати простоврдачна и милостива. Све ово може жена бити и тиме користити евијету ичињети га сретним.

Да велико је то право бити жена данас и овђе. Са слободом у којој се креће и ради, за њу нема те висине, на којој се | она успети не може, нема тог добра, које она не може урадити, те среће нема, коју она не може прибавити; јер бити корисна, љубљена и поштована, значи бити сретна.

0.

ноар» феб