Ženski svet

116, ЖЕНСКИ СВЕТ Бр. 5.

нам се тако лепо надала све честите и могућне Србе п Српкиње, којима је Бог дао те могу да прилажу и дају, нека се сећају и Српског Девојачког Интерната у Загребу у згодним при-

ликама, а нека га на срце мећу и за њега задобијају и пријатеље евоје, рођаке п познанике. Дарежљива рука српска ударила му је темељ — дај Боже да га у најскоријем времену и изгради.

<> ГЛАСНИК.

· Свечаност. Насловна страна овог броја обукла се у свечано руво, јер задруга, која је покренула овај лист, слави своју двадесеттетогодшињицу, а ТО је уједно и двадесетгодишњица нашег листа. Задруга је отпочела свој рад на Цвети 1880. год. а покренула је и овај лист на Цвети 1886. године, те су тако овогодишње Цвети значајне по ово друштво и по његов орган. Задруга је решила, да поред ове прославе изда у спомен своје 25-годишњице, засебну „Споменицу“ о своме раду за минулих 25 година и да је разашље свим Добротворним и осталим женским задругама с ове исоне стране Саве и Дунава, јер дела су најбоља сведоџба сваког човека па и друштва.

Због ове свечаности излази и овај број осам дана раније.

Признање. Међу данашњим женскињама нема вредније ни плодније књижевнице у српском п хрватском народу од наше врене сараднице г-ђе „Јелице Беловић-Бернадзиковске. Њених ћете радова наћи у свим школским и белетристичним листовима српеког и хрватског племена. То су опазили сви пивмени радници, ша то су увидели и учитељи града Осека, те су из своје седнице послали тој заслужној раденици на књижевном пољу (у Кључу, Босна) своје признање и похвални декрет. А г. Фердо Хефеле, равнајући учитељ тога града, написао је пропратницу за лексикон, о народним везовима, што је написала иста слављеница. Та је књижица штампана у 1000 примерака и даје се народу бесплатно. Честитамо на том одликовању нашој вредној сарадници! : «

„Претходница , удружење ученица „ српске учитељске школе у Сомбору, приредила је у недељу 24. априла (7. маја) о. г. хомцерат, у корист своје друштвене књижнице.

Почасни грађанин. Садашњи епископ темиш-

„_варски, Његово Високопреосвештенество, г. др. Георгије Летић одрастао је тако рећи у Бачком Фелдварцу и ако се родио у Ст. Бечеју. Фел-

227 =

дварчани се поносе сад, што је у њиховој ередини одрастао тако одличан син, па да ту своју радост п докажу, изабраше Њег. Високопреосвештенство за свога почасног грађапина. Мађари као и Орби били ву ту једнодушни.

Овогодишњи Конгрес Српских Земљорадничких Задруга одржаће се 17. п 18. маја (30. п 31. по нов, кал.) у Дарувару (Славонија). Више о том саопштићемо својим читаоцима, кад Савез Српеких Земљорадничких Задруга почне разашиљати позиве на. Конгрес.

Венчани. ['. др. „ован Пачу, млади адвокал па В. Кикинде и синовац пок. др. Јована Пачу-а, нашег композитора, венчаће се 24. априла 4: маја) о. РГ. у срп. правосл. цркви у Бечу са г-ђицом Вером пл. Баићевом пз Беча. Нека им је срећно!

Верени. Г. Стојан Љељковић, мерник београдеки, верио се г-ђицом Катицом Варгином па Перлеза. Срећно! —

7. Теодор Хаџић, велепоседник из Оентомаша, верио се други дан ускрса о. г. са г-ђицом Добрилом Огњановићевом, ћерком пок. др. Илије Огњановића-Абуказема пи супруге му Даринке. Нека им Бог даде срећу и дуг живот!

Нова Добротворна Задруга Српкиња. Што смо давно очекивали, чему смо се искрено надали, остварује се. Наше дичне Сарајевке удружују се на хуманој основи. Тамо бивше крајцарско друштво, које је основано под покојним митрополитом Николајевићем, а одмах по емрти истог св и угасило, претвара се сад у Добротворну Задругу Српкиња у тој цели, да у првој линији оенује у Сарајеву спротиште за Босну и Херцеговину. Оне се пскупиле биле 10. (28.) фебр. о. г. у „Српској Бесједи и образоваше одбор, који ће зготовити правила п све што треба спремпти, да се задруга утврди. На окупу је било до 90 госпођа и госпођица, које су ставиле на чело задруге г-ђу Јелену Самарфџију, за тајника ву изабрале: г. Косту Мајкића, за благајкињу: г-ђу Даницу Кнежевић. За прегледачице: г-ђице: Стеванку Љорчићеву п „Љубицу Латас. У одбор су ушле: г-ђе: Мара Мандићка, Даница Потовићка, Олга Димитрпијевићка, Перса Кречићка, Софија. Рац п Ана Баконићка, Орећпо, да Бог да!

И Црна Гора добија железницу п модерио мореко пристаниште. У четвртак, 10. (28.) марта о, г. ударен свечаним начином темељац овом раду

ти посао Јовијана сова