Ženski svet

част п

замоле нека учини

да је прими со протектората.

За тим је дневии ред скупштине пецрпљен, Закључујући скупштину предеједница је тропује женско друштво знатан губптак, јер је изгубило једну од најузоритијих ерпеких мајки и домаћица у Сарајеву, гђу Амалију Кочовића. Скупштина је устала и побожпо и тихо изговорпла ове ријечи:

задругп ту

тим гласом саопштила, да претрппло један једну од најваљанијих својих члапица и

Бог да је прости! Вјечпа јој памет!

Прославе. Његово Високопрсосвештенетво г. епископ бачки, Митрофан Шевић, заштитник Добротворне Задруге Српкиња Новосаткиња, прославио је о Вел. Гоепојипи 15. (28.) авг. о. г, у тишини своју 25 годтшњицу, како се зака. луђсрио. Ову своју прославу прославио је у мапаокиру Крки, у Далмацији, где се и пострпгао, то задруга пије имала прилике, да га поздрави на дому, пего му овим путем шаље своју најтоплију честитку за дуг и срећан живот. “Кивсо!

Вредни п подувестни Србин Милан Петко Павловић, пз Вршца, власник штампарије и прве српске цртачко-везилачке радпопице, пздавалац „Српеке Везиље“ прославно је у кругу своје породице 14. (27.) авг. о. г. своју 25 годишњицу оспивања своје радње п своје срећис брачпе везе. Нека му је п даље ерећио и берићетно!

Стиридон _ Готчевић, писац „Маћедоније и Старе Србије“ ; потомак пегда угледне п богате орпеко трговачко куће у Трету, прославио је

августа месеца своју 80 годишњу књижевну рад-

њу. По његовом исказу, које је послао својим прпјате, има овом приликом, написао је 77 дела и брошира пи 8863 прилога у 776 разних новпша. Слава му!

Прешернова прослава. Словеначка ораћа крпли ву спомеппк 28. августа (10. септ.) ог. у „Љубљани, главном гралу Крањске, евоме великом псенику Прешеру. На ту прославу _су позвали сва словенска племена п Орбит ће бити па њој мпогобројно заступљени. Нека је слава пашој браћи Словенцима, који су прославили евога велпкала !

Нишко певачко друштво „Корнелије“ прирсдило је овде у Нов. Саду, Карловцима и Сентомашу, 18. 14. пи 15. (96. 27. и 28.) авг. о, г. концерте с игранком у евоју корист. Како паши листови јав, љају, били су на сва три места лепо дочекани, а особито у Нов. Саду. Ту је бпло преко 1000 посетилаца, те је п друштвепа благајна знатно појачана,

от-

ЖЕНСКИ СВЕТ

"ду поклоппо је

Послије тога се скупштина разишла. Скупштином _ усвојсна правила предаће се влади на одобрење, п тако ће Сарајево добити Добротворну Задругу Српкиња, која ће, ако Бог читаву нашу земљу, да се

да, бпти узор за

оснивају слична женска удружења.

Српкиње могу много само кад хоће. Сарајевеким Српкињама желимо истрајност у раду за добро народно. Ако буде истрајности п свијести, успјех не гине!

„Наш Живот.“

Приложница. Госпођа Јелена Стојана Новаковића бившег посланпка српеке краљевеке нладе на Петроградеком Двору даривала је кивот кнеза „Тазара у еремеком мапастпру Раваници са кадпфеним застором, богато златом извезепим, којп је на Видовдан о. г. освећен.

Поклони. Краљпца талијанска, „Јелена, покло: пила је 9000 К од земљотреса пострадалим Црногорцима. Његова Светост, српеки патријарх г. Георгије Бранковић, поклонио је повоотвореном свештесничком конвиктау у Карловцима: 5000 круна за набавку потребног намештаја. За надзорника овом конвикту постављен је професор гимпазијски г. Ђорђе Магарашевић.

Г. Ђорђе Јагнић, угледил трговац у Пакра„Шрпвредиику“ (друштву) 1000 круна на његове цели.

Учитељи, својој добротворци. Пре шест година упокојила се у Руми Катарина ДимитријевиЋева, старпца од 70 годпна, која се није удавала, а није пп имала ближих сродника, те је па самрти оставила легат једпој спротој девојцп од 5000 круна, ватрогасном месном друштву 1000 круна и још неке мање легате, а кућу п мало вемље друштву Српеког Учптељеког Конвикта у Нов. Саду. Друштво је било уппверзалап паследник и да би све легате п дугове поплаћало, било је потребпо, да се прода кућа, од чега је друштву припало до 12 хпљада круна. Из благодарпости за то добро, подигло је ово учитељ. ко друштво пстој добротворци пову гробилицу п обележило то лепим споменпком са сходним падписом и одржало тамо евечап парастос 21. јула (8. августа) о. г. а председник тог друштва Аркадије Варађатин изговорио је на гробу, после освећена споменпка ове речи:

Добра. душо! Дошли ву ти мили гости, дошли ву они, које сп највише волела, за које си највише радила, п којпма ви пајвише жртвовала од твога труда п имања, дошли су ти српски на-