Ženski svet

Бр. 1.

пропаганду за домаћу индустрију. Без ње сва је наша политика — фразерска и илузорна....

Душманлук Енглеза спрам импорта може да се некоме и не свиди, ама свак ће са удивљењем припознати, да је у тога народа дјелотворно, јако родољубље! Нека нам послужи узором, нама који пречесто управо слијепо грабимо за свим и свачим што је туђе,

ЖЕНСКИ СВЕТ Х:

било оно нужно или не, — који се пред сваким туђим биљегом (марком) до земље клањамо, а своје — не знамо и не маримо.

јела из племенитих руку наше везиље јесу дио наше културне товијестим. Историк нашиг земаља не смије да мимочђе живе свједоке, који јасније него ишлао друго говоре о овој култури.

Јелица Беловићева.

== С) ои =

Женскиње у борби за изборним правом.

У овој опћој политичкој бури и женскиње не мирује, већ се буди, хоће да употреби прилику, да и оно у мутноме улови по коју правицу за себе. Наиме, у последње дане се креће женскиње и тражи изборно траво за себе. О томе ћу нешто овде да споменему намери, да покажем у колико и женскиње тражи изборно право; а дал је оправдано, то ће се само показати.

Гаду 1|зађеЏа, жена ирског подкраља сазвала је за 3. децембар скупштину, која је била добро посећена не само са женске стране, но и са мушке. Ова скупштина апелује на јавност и енглески парламент, »који мора, јер тареба да увзакони: да и женскиње ужива иаборно травок. Након седам дана Мапапа Натмјасћ сазива у Бечу скупштину у истом смеру, а скупштину посећује и изасланство »феминистичког друштва« из Пеште, које обећава, да ће и Пешта у овој ствари своју проговорити. И ово се испунило, јер је за седам дана после бечке скупштине одређена и пештанска скупштина, која као и бечка и лондонска апелује на парламенат и тражи да се узакони изборно право за женскиње.

Јест, жена тражи изборно право, активно и пасивно! А која жена то тражи 2 Она, која врши као и мушки меки позив; која као џ мушки доприноси држави од своје заслуге. То изборно право траже 430 женских на 1000 мушких, а то су трговкиње, обрткиње, књижевнице, вештакиње (уметнице), учитељице и

МЕ ја

т. д. Траже са правом и нада је да ће га добити. Прецеденс је ту у нашој монархији. У Бечу су 1861. године споменуте жене од рада добиле изборно право за покрајински сабор (ландтаг), али им је већ године 1888. ово право одузето!

Безброј и других потреба, које би људско друштво морало женскињу да испуни, а изборно право било би средство, којим би оно постигло и сваки други циљ. Да је то тако, сведочи нам и предлог учитељице Вог5152 Ку-еве, којим позива све женскиње просвећеног света без разлике позива и уверења да се организује: »Опћи савез женскиња« са задаћом, да се бори за опће изборно право и за женскиње.

Колики је требао да буде одјек са бечке скупштине за изборно право, нека нам кажу речи 5изапе Апфопу: Ми ћемо жене остати увек потиснуте и без икаковог утицаја, догод не дођемо на урну, јер изборним правом доћи ћемо до сваког другог права!

Сваку племениту борбу женскиња пратећи и одобравајући, нека је и ова овде споменута с тим, да и учитељство имаде права да дође на урну, али никако још да је дошло идо најобичнијег права! Но женскиње раде сложно и осећајно, па ће ваљда доћи до урне, за којом толико тежи. Да ли ће набрзо и олако доћики до. других права, видећемо и оеврнућемемсе на сваки покушај ове (блежени те 60 бе...

ПБ К

волт,

,