Ženski svet

Бр. 5.

ЖЕНСКИ СВЕТ

15

на преглед списак деце, која бесплатно полазе забавиште, да се види, е да ли су сва та деца тако сирота, да не могу ни 1 К месечно платити. Даље наводи, шта би све требало набавити за забавиште. Списак деце уступа се перовођи, да се распита за стање дотичних родитеља и да о том поднесе извештај идућој седници, а наређује се, да се набави за забавиште 8 нових лончића за воду, четке за пајање, потребне крпе за брисање прашине и 6 убруса за руке; да се собе прекрече за време ускршњег одмора, башта прекопа и песак навуче за стазе и за дечју забаву; љуљашка да се утврди и друге ситнице поправе и набаве. — Прочитала се оставка на чланству задруге, гђице Катице Максимовићеве, забавиље. — Отворени су стигла три оферта за штампање друштвене 25. г. »Споменице« и примио се као најповољнији овдашње штампарије Браће М. Поповића.

У другој одборској седници прочитала се молба Добротворне Задруге Српкиња у Загребу, да се приреди забава у корист подизања зграде за тамошњи Српски Девојачки Интернат. Како нису сада повољне прилике за приређивање забава, а с обзиром на ову племениту цел решио је одбор, да из своје друштвене благајне пошље на ту цел 150 К. — Перовођа је поднео извештај о стању оних родитеља, чија деца бесплатно полазе забавиште и нашао је, да међу оних 40 има 14—15 њих, који би могли платити месечно по 1 К, те је с тога умољена старатељка забавишта, да у споразуму са забавиљом позове дотичне родитеље, да од 1. маја о. г. почну и они уплаћивати с тим, који родитељ по двоје деце има, да плати само за једно, а друго да се ослободи. — Заведено је у записник, да се будару на Ханском плацу у цени од 24 К месечно има дати и цело празно двориште за употребу.

~ бо бЖжо м~ 92

<> ГЛАСНИК. 2

2776 У же 9 >

Г. Јоца Јерасовић, угледни грађанин сомборски поклолио је тамошњој ерпекој вишој дев. школи све своје „Летописе и књиге Матице Српске у изнову више од 200 комада књига и обећао је, да ће и у будуће за све време свога живота чим их он и његова супруга Јелисавета, прочитају, поклањати тој школи. Управа школска, топло ве захвалида на том лепом поклону.

Српека Банка у Загребу навршила је о. г. свој десетогодишњи рад и издала је о штран пзвештај дознајемо, да је она покренула мисао и рад за оснивање земљорадничких задруга по Рајфајзеновом систему за овостране српске крајеве. Из тога је поникао и Савез ових задруга и Централна Каса српеких привредних задруга за српско привредно друштво „Привредник“ у Загребу. Данас, после осам година рада имаде у том савезу 2387 задруга са више од 7000 задругара. Осим тога установила је та банка 110 ерпских новчаних завода, који представљају иметак већи од 100 милијуна круна.

том ОоПиз кога

За минулих десет година издала је та банка на добротворне сврхе 26.020 круна и поклонила је 28.288 кр. 24 пот. на пензиони фонд привред-

них чиновника код савеза земљорадничких задруга. Из овог се види, колико добра могу да учине своме народу људи, кад се удруже у којој цели и кад својски приону за својим послом и позивом управници и чиновници, којима је поверено, да руководе посао. На челу тог српског завода стоји зет новосадеки, г. Ђорђе Велисављевић, као ·

управитељ, коме прппада велпка заслуга за овакав напредак.

Савез срп. земљорадничких задруга имаће ове године своју 1Х. редовну главну скупштину у Осеку 17. (80.) маја о. г. а тако и Централна Каса српских привредних задруга на истом месту и у исти дан.

Верени и венчани. Г-ђица Милена Теодосијевићева, ћерка пок. члана ерп. нар. позоришта Јанка 'Теодовијевића, верила се се г. Војом Стојановићем, писаром, среза ресавског у Србији. Срећно јој било!

Богат поклон. Гђа улка дра Лазе Костића, дала је о свом трошку направпти цео потребан костим за глумце и глумице, да се може представљати Шекепиров комад „Ричард Л.“, кога је превео на српеки њен муж г. др. „Лаза Костић. Евала јој!

~ + тен – но = о

=___ = и =" _ пи | и_____-_-_па __-_ - ~" к