Ženski svet

116.

ЖЕНСКИ СВЕТ

Бр. 15:

Забаве. Женско Друшлаво у Београду приредило је у суботу 8. (21.) апрпла о. г. у корист своје школе велику игранку. — Добротворна, Задруга Српкиња у Даљу приредила је исти

дан 8. (21) априла евоју забаву с игранком у

корист своје благајне. — П. концерат „Преоднице , дружине ученица ерп. учитељске у Сомбору приређен је 29. априла (12. маја) о. г. у добротворну цел.

Одело епротој деци. Покојни парох панчевачки „Лосиф Алаанацковић п супруга му Христина, основали су закладу за одевање свироте деце из тамошње ерпеке више девој. школе. Из те закладе заоденуто је ове године први пут о „Лазаревој суботи пет девојчица псте школе,

школе

што је врло пријатно утецало на децу и родитеље им.

Занатлијеко удружење у Панчеву. Садашњи г. Милан пл. Зака, покренуо је мисао, да се у Панчеву оспује занатлијско удружење, које ће имати за

велики жупан панчевачки п вршачки

своје израде заједнички дућан. Така запатлијска удружења постоје већ у Будимпешти, Араду, Сегедину и Сомбору, која лепо напредују. Да би тамошње занатлије стекле бољи преглед о моралном и материјалном пробптку оваког удружења, позват је из Сомбора професор више трговачке школе г. И. Новаковић, да живом речи протумачи корист таких удружења.

Одликовање. Кенеко друштво ценећи дугогодишњи рад гђе Милеве Ризинице ред. члана Кен. Друштва изабрало ју је на овогодишњем главном скупу, а на предлог друштвене управе, за почасног члана. Знајући е колико воље и неуморна труда ради ова заслужна трудбеница п као тутор у цркви Ов. Наталије, и као вредан члан Одбора Њачке 'ТГрпезе и Дома Старица, ми јој пекрено честитамо ово одликовање Кеенеког Друштва са жељом, да још дуго година поживи на корист ових хуманих друштава, којима је се толики низ година жртвовала пи на понос рода, коме је се достојно одужила.

— Његово Блаженство јерусалимски патријарх Дамјан благоволио је одликовати орденом Гроба Господњег многогодишњу началницу Дјевојачког Ипетитута Царице Марије на Цетињу, гђцу Софију П. Мертваго.

ЧИТУЉА. т Герасин Петрановић. | 19: априла (2: маја) о. г. угавио се живот заслужног и родо-

овога

Ла о ти | ит ни

Герасима Петрановића у 96. години живота. Орпетвоу опом

љуб ивог епископа бококотореко Г

крају има много да захвали овом поглавици православне цркве, што је доспело до данашњег бољег и напреднијег положаја, што му се име штује п признаје, а и данашња слога, Срба п Хрвата зачела се у оном куту његовим уплпвом, те је отуда захватила сву Далмацију п прешла ево п на краљевину Хрватску и Славонију, па већ носи плод п на политичком пољу. Нека је слава п вечна успомена овом нашем црквеном великодостојнику !

т Марија Лалошевић рођ. пл. Шапхази, добра мати г. дра Јоце Лалошевића, адвоката сомборског, испустила је своју племеспиту душу 26. марта (8. априла) о. год. Из обзира према овом одличном Србину, учествовала је при укопу поред осталог многобројног грађанетва и дружина српског народног позоришта, која се сад тамо налази и појала је на опелу, а син је уз захналу у спомен својој доброј мајци, даровао мировинском фонду тога друштва 100 К,. Нека је лака црна земља овој врлој покојници!

т Милка Брадваровићка. После кратког и тешког боловања упокојила се 9. (22.) априла о. г. овде код свог спна Константина, Милка Брадваровић рођ. Томић у својој 62. години живота. Покојпшца је била негда домаћица угледне п богате куће у Вршцу. Али кад је несрећом п болешћу свога мужа Милете, посрнула и осиромашила, није малаксала духом, него је као удовица борећи зе спротињом, изучила ерпеку учитељеку школу у Сомбору и по евршеној школи добила учптељеко место у Шајкашкој у Ђурђеву, те својом муком и евојим радом извела на пут све троје своје малолетне дечице. За то њено самопрегоревање, за то велико пожртвовање п примерну оданост према деци својој, а доцније као учитељица п према деци народној, заслужује свако поштовање. Нека је мир њеним утруђеним костима!

у Прота Јевтимије Вукадиновић. Одличан свештеник и добар Србин п родољуб, земупеки прота Јевтимије Вукадиновић упокојио све 8. (16.) априла о. г. Вечан му спомен!

т Прота Јован Штековић. Џарох п прота беловарески, народни заступник и поседник зла: дугогодишње претплатипце Марије Вучковићке из Загреба, упокојио се 1. (14) априла о.г.у 69. години живота. Лака му била црна земља!

тног крста се круном, отац наше