Ženski svet

Стр. 232.

ЖЕНСКИ СВЕТ

Бр. 10.

лазак из куће не ће донети њима благослова ни среће. — Од једном се прибра, тешком муком поче се савлађивати и гласно рече: Нека буде, Бог нека опрости и њима и мени!

Госпођа је све ово немо слушала, осетила је прекор у срцу своме и тежину одлуке своје, притрча старици, дубоко јој у очи молећим погледом загледа — ту стару добру душу, која је у пуној мери љубав њихову заслужила. И без једне речи грчевито, пуно љубави зграби обе руке старичине, 0онако смежуране, нежно их поче гладити, као да би им хтела снагу повратити, све загладити и молити за опроштење, што јој толико бола зададе. За тим гласно и нежно рече:

— Добра и верна Јуло, опрости, опрости ми!

о

<< ГЛАСНИК.

СК

Крена слава, Добротворна Задруга Српкиња Новосаткиња усвојила је Малу Госпојину за своју друштвену славу, па је и ове године на тај дан прославила свечано шести пут ту своју славу. Приметили смо, да је тога дана много више на окупу било нашег женског отменог света у цркви и дворани гимназијској, где се обично држи свећење водице и резање славског колача. По уобичајеном реду одстојала се прво света литургија у св. саборној цркви, а после св. литургије држао се парастос упокојеним чланицама и добротворима. Затим се отишло у гимназијску свечану дворану, где се осветила свечарска водица и онда се продужило резање колача. Како у цркви за време службе божије, тазо и за време парастоса и свећења водице одстојао је и преосвештени г. епископ бачки Митрофан Шевић, заштитник друштва. У почаст друштву појао је умилно како о парастосу тако и при свећењу водице и резању колача гимназијски кор под руководством свога професора г. Исидора Бајића,

24 “ С

р

У том тренутку указа се на собњи врати професор са својом седом главом и рече скромно:

· — Драга Славна, хтео сам само видети, да ли си се са Јулом опет измирила 2

— Је ли, драги Павле, то си хтео да знаш, рекла му је жена са очима пуних суза. Да, тако је то, као што видиш. Јула ће и даље остати код нас и ми од сад не ћемо никада, никада више мислити на растанак.

При том се стара служавка сагне колико јој то њена старост допушташе и обасипаше пољупцима благодарности обе руке „своје Славне“.

Надаљ. 1913.

По немачком Ц. Гавриловићева, учитељица.

а свему том суделовала је и српска виша девојачка школа са својим наставницима, Друштво је из благодарности обдарило госте, ученице и појце колачима, кољивом и бомбонама. Службу божију, парастос и остало обавио је прота г. Милан Ћирић-са дворским ђаконом Никанором. Свечарству је кумовала, г ђа Бета Варађанина и обдарила је колач са К 40. Поред тог дара приложили су још свечарској слави г-ђе: подначелница Марија Х, Г. Плавшића К 10; Анастасија дра Николе Ђурђевића из Брода 6 К, Катица пл. Новић и Софија Пушибрк по 5 К, Вида Вулко-Варађанин 4 К. — Г-ђа Катица Чупић приложила је свечарску свећу. Крена слава задруге Српкиња. Великобечкеречка добротворна задруга Српкиња славила је на малу Госпођу 8. септембра своје пет“ наесто свечарство. Већ у 9 сати ујутру истог дана састале се вредне чланице у српском забавишту и одредише изасланство, које ће по славску куму ићи и њу у св. храм Божји до пратити. Велики број чланица заједно са милом