Ženski svet

Бр. 10.

нам кумом присуствоваху при св, литургији, где је после литургије обављен и парастос умрлим члановима и добротворима задруге Српкиња. После парастоса одоше чланице са својиу гостима у српско забавиште, где је под начелством високопречасног госп. Ђуре (Страјића протопрезвитера обављен црквено народни чин: освећење свечарске водице и резање свечарског колача уз суделовање славске куме, миле ћерке краљевског саветника др. Милоша Ђорђевића, госпођице Данице и председнице гђе Марије Купусаровић, Како у храму Божијем при служби тако и при резању славског колача појало је овомесно српско црквено певачко друштво умилно и лепо. Госп. прота је кратким и бира: ним речима честитао задругаркињама крсну славу. Славска кума даровала је задругу са 100 круна на добротворне цели њене. Госп. Андела Васић, адвокат, дао је „урезати у спомен плочу своју упок. милу супругу Милену и приложио је 100 круна. Овом приликом је скупљено на друштвене цели више од 200 круна од осталих чланова и гостију. Нека је лепа хвала нашој милој славској кумици Даници на њеној љубави и доброти, а и осталим свима који учествоваше

наша топла благодарност. Десатка.

„Преходница“, ђачко литерарно друштво сомборских приправница, имало је 4. (17. септембра о.г. свој први овогодишњи састанак, на коме је изабрало своју управу за наступајућу школску 19183—14. годину. За председницу изабрала је Дамјанку Вујадиновићеву приправницу ЈУ. године; за потпредседницу: Милену Петровићеву, ученицу ПТ. разреда; за тајницу: Наду Јосићеву, приправницу ТУ. године; за благајкињу: Ирму Јокајеву, приправницу ГУ. године; за књижничарку: Даницу Иђидову, приправницу ТУ. године; за одборнице: Дару Гавриловићеву из ТУ. год; Мару Поштићеву из ЈШ. год; Милену Милошеву из ПТ. год; и Емилију Путникову из Ш. године.

Забаве: Добротворна Задруга Српкиња у Тузли приредила је забаву с игранком и томболом 21. септ, (4. окт.) о.г, у корист своје Раденичке школе, Дечјег забавишта, и Ђачке трпезе. За томболу су одредили женске ручне радове, које су ученице и друге женскиње урадиле и поклониле.

Прослава. Господин Милан А. Јовановић, професор на овдашњој српској вел. гимназији,

ЖЕНСКИ СВЕТ

Стр. 283.

прославио је 18. септембра (1. октобра) о. г. своју 40. годину професорског и просветног рада. Кад се позиви појединих друштвених и народних раденика добрим оком размере: онда ће се видети, да је најплеменитији позив и најкориснији раденик по друштво онај, који се од срца одао просветној служби свога народа, јер просвета обухвата све гране друштвеног развитка и напретка; она ствара и подиже човека разумна, карактерна, · здрава, напредна, нита, онаква, каквог га Бог жели а људи траже, Па у таквом послу провео је г. Милан А. јовановић пуних 40 година и како га је Бог 0обдарио добрим здрављем, свежим духом, спреман је, да тај племенити посао продужи у речи и књизи још десетак година и онда да ужива даље у срећи и напретку свога народа, коме је посветио свој живот. Ми му од срца желимо, да га преблаги Бог још много година поживи, да ужива у срећи свога народа и своје миле породице!

Привредник. 28. септ. 1897. почео је Привредников рад, а до 1. септ. 1913, дакле првих 15 годипа сместио-је и збринуо Привредник равно 10.000 Ђака у шегрте (и 250 девојчица).

Сад је већ лакше, јер сад разуме и увиђа свако, а тиме се олакшава посао заузимљивим пријатељима омладине, Од сад се морамо боље и све боље журити, јер у нашим крајевима има још места за 200.000 ваљаних занатлија, трговаца привредвика свију струка, па ако се не би боље журили, требаће онда 200 година, да се заостатак попуни.

Шаљите, дакле, све у свет што је способно — макар и сиромашни били — а они ће данас сутра своју децу школовати, и у свему напредни и од користи бити.

Тим поводом поклонио је г,. В. Матијевић К 10.000 — за покривање трошкова око тих послова, јер су и прошле године били трошкови много већи него приходи. а исто тако и ове године, и т. д. Зато су умољени сви пријатељи, који могу, да помогну ово заузимање и материјално како ко може, а ко то не може, тај нека нађе, одабере и препоручи Привред- · нику што више ваљаних ђака.

100-годишњица „Орпских Новина“. 1. септембра о. г. навршило се 100 годинг, како

су два ерпска младића, два бечка ђака са универзитета: Димитрије Давидовић п Димитрије

племе-