Ženski svet

Стр. 234.

Фрушић, први из Новог Сада, други из Срема, покренули у Бечу прве српеке новине, Те су новине пренешене после у Србију па и данас су то званичће српске новине,

1600 година навршује се ове године, како је цар Константин, син царице римске Јелене, издао у талијанској вароши Милану (Мајланд) едикт (забрану), да се не гоне и не муче следбеници Христове науке и тиме ослобоцио хришБанство од даљег страдања. (Ове хришћанске цркве на западу, прославиле су ове године тај значајан догађај, а српска црква у Србији прославила га је 14. септембра о. г, а нарочито је великом свечаношћу прославио српски град Ниш, у коме се родио цар Константин, Наша св. православна црква уписала је за то у светитеље цара Константина и царицу Јелену и слави их сваке године 21. маја.

Српеки патријарх Лукијан Богдановић нестао на тајанествен начин, Огишао је овог лета · прво у купку ческу у Карлове Вари (Капађад), а отуда прешао у купку Гастајн у Салцбуршкој аустријској покрајини и тамо се једнога дана изгубио. Све трагање за њим о. стало је безуспешно, Ево се навршује већ шест недеља, како га траже и нигде ништа да се нађе. Наишли су му на шешир и неке делове одела, те из тога закључују, да је или својевољно у збуњеном душевном стању, које се код њега и раније опажало, или несрећним случајем пао у брзи и бујан поток, Ахе, који тамо протиче, па да га је тако водена снага негде међу стење увукла или шљунком засула. Како било да било, тек нашег патријарха нема па нема, а с тим је дошла наша дрквено-школска автономна установа овамо још у већу беду и зло. Све се окреће, како да нам се наш религиозни и просветни живот поништава. Зато будимо све бољи хришћани и све свеснији људи.

Верени и венчани. Г.ђица Славка Радуловићева пз Панчева, верила се с г. Жарком Павловим свршеним богословом из Перлеза.

Гђ'ца Ола Давидовића, кћерка г. дра Богдана Давидовића адвоката и супруге му Марије, председнице турско-бечејске Добротворне Задруге Српкиња верила се с г. др. Константином Спајићем од Митровице, варошким п. великим бележником у Вршцу.

Г ђица Анкица Марковићева учитељица у

ЖЕНСКИ СВЕТ

3 Бр. 10 Илинцима, венчала се с. г. Велимиром Марковићем, медицинаром из Илинаца.

Г Бица Сокица Драоловић, кћерка г-ђе Софије Драголовић из Новог Сада верила се с г. Душаном Секулићем, академиком из Новог Сада.

Парастов. Привредников Патронат у Загребу приредио је свечан парастос свима својим упокојеним члановима и добротворима 10. (23.) септембра о. г. као на дан, кад је Привредник почео свој рад.

ЧИТУЉА.

+ Јулијана Вујић рођ. Михајловић. Добили смо тужну вест, да се у Сомбору упокојила 5. (18.) септембра о. г. после дугог и тешког боловања у 61. години живота добра супруга Ђурице Вујића велепоседника из Сомбора, коју оплакују деца: Самко апотекар сомборски, Смиља удата за ]. Недељковића и Феодора Вујић; сестре: Марија Ђ. Николић и Емилија Вујић рођ Михајловић и остала родбина Покојница је неко време провеламниу Новом Саду и ту су је многи познали са лепих јој врлина и научили поштовати и уважавати. Бог да јој душу прости!

+ Љубица Путник, супруга војводе Радомира Путника упокојила се првих дана месеца септембра, која је цело време, док је њен супруг стварао бесамртне планове за поразе српских непријатеља, дворила у Београду рањенике. Племенита душа и добра мати није дочекала да ужива у слави народа и срећи своје многобројне деце, ал је доживила, да загрли свог верног супруга, који је толико славе побрао у свом и страном свету Нека је вечна памет тој доброј и честитој српској души!

= Јованка Мирилова. Негда ваљана и при мерна ученица новосадске српске више дево јачке школе, Јованка Мирилова, кр. поштарка и брзојавна манипулантица у Броду, упокојнла се тамо 4. (17. августа о.г,у својој 31. години живота, а 7. (20.) августа пренета у Срем. Карловце и ту сахрањена, гдеју отац Јован Мири-

"лов, учитељ у миру, са матером Јулијаном, се-

стром Маром и Олгом и браћом Браниславом и Миливојем и осталом родбином тужно оплакују. Нека је вечан покој нашој доброј Јованци!