Ženski svet

Стр. 296:

лићи се брзо развију и раније стижу за клање. За приплод треба узимати само раније изведене и одабране кокице. Сваке треће године треба кокице за нов приплод одвајати и најбоље квочке не треба дуже од 4—5 година држати. „ТЕЖАК“.

Како се кува говеђина. Говеђина се може двојако кувати. Ако хоћемо да добијемо добру укусну, сочну и мекану говеђину, онда морамо говеђину приставити у кључалој води и тамо је кувати све док не буде мекана. На тај начин згусне се од вреле воде она беланчевина, која се у сваком месу налази и направи се на месу споља нека тврда превлака, која спречава, да вода месо исплаче, те тако остане месо сочно и укусно и пуно хранећих састојака. Ако пак домаћица хоће да има добру и снажну чорбу (супу), онда треба да пристави месо у у хладној води. У том случају вода исплаче, исиса све растворљиве састојке из меса пре, но што се беланчевина може да згусне и да ону превлаку образује, те се тако добива јака, укусна и у сваком погледу добра „супа.

У осталом може и сасвим тврдо месо да буде мекано, кад се пре но што се опени успе у лонац мала или велика кашика ракије, према величини меса, а да ово после ипак немирише ни мало на ракију.

ЗДРАВЉЕ.

Велики непријатељ човечији, колера, увукла се и у наше крајеве и почела је односити жртве. Морамо се паштити, да том непријатељу затворимо врата, да нам не досађује, а најсигурнији су кључ за та врата чистоћа и умерен живот.

Колера је заразна болест и стручни лекари тврде, да се од ње можемо за сигурно сачувати, ако пазимо на ове савете:

1. За време, у које влада колера, треба живети онаквим животом, каквим смо већ навикли да живимо. Никакве велике промене у начину живота не смемо увађати. Ваља бити само умерен, нарочито у јелу и пиђу. СО јелом и пићем се у колерно доба никад не сме претеривати. 2. Доказано је, да се колерни бацил развије

тек кад стигне у црева. У желудцу, дакле, куд

храна прво стигне из уста, колерна клица се

ЖЕНСКИ СВЕТ

Бр. 10.

не развија. Доказано је још, да сокови желудачни, који се луче само у здравом и исправном желудцу, сатиру и уништавају колерне клице. А то значи: ми можемо и прогутати колерне бациле, они могу буди којим начином и доспети у наш желудац, па ако будемо имали здрав и исправан „желудац, те ако наш желудац буде лучио све своје сокове, онда се не треба бојати, да ћемо се разболети од колере, јер ће желудачни сокови сатрти све колеричне клице у нашем желудцу.

Ако пак наш желудац буде ма и најмање поремећен, те ако стога наш желудац не буде у стању да потре колерне бациле, које ми може бити имамо у нама, онда ће колерне клице остати у животу у желудцу, па ће из желудца слободно моћи да пређу у црева. У цревима нема више сокова, који уништавају колерне клице, зато оне у цревима бујају и множе се у милијоне и тако стварају све страшне појаве колерног разболевања.

У колерно доба ваља дакле сачувати здрав и исправан желудац.

3. Док влада колера, ако у месту нема водовода, нити чисте изворске и планинске воде, већ се народ служи водом из бунара, чесама или пак пије речну воду, ваља онда пити само варену или прокувану воду, којој ћемо ради бољег укуса додати мало куњске соли или лимуновог сока. Исто тако прокуваном водом ваља прати судове и прибор за јело и искључиво употребити је за умивање и купање.

4. За време колере не смеју се јести живе и некуване животне намирнице. Једи само добро кувана и печена јела. Воће немој јести свеже, већ га једи само окуваног у виду компота. Зелене салате никако не једи, јер су баште, из којих се салата уноси, обично крај река, те се земљиште наводњава сумњивом, речном водом. Нарочито избегавај краставцеи љуте паприке. Краставци лако изазову пролнв, а паприка често пута својом љутином поремети правилну радњу нашег желудца.

Не једи сира са пијаце, нити купуј од млекара кисело млеко. Ако ти и тих јела мора бити на трпези, потражи сир у колачима (швајцарски, годомински, качкаваљ), па кору опкружи и баци. Млеко кисели код своје куће.

5. Ако ниси пре колерног доба пио алкохола, немој се пропијати; не терај силом колеру „црњаком“, црним вином, јер тиги он мо-