Ženski svet

Бр. 10.

же својом киселином пореметити желудачне сокове, па је онда колери пут отворен у црева. Не узимај у се којекакве лекове и чувај се „спасоносних капљица“ против колере! Твоме здравом желудцу не треба никаква киселина за варење, нити ти треба дезинфекција желудца растворима сублимата, јодне тинктуре и хиперманганског калија. Не труј и не упропашћуј свој желудац, јер поново запамти, да само здрав желудац даје довољног отпора колерним клицама.

6. Избаци из свог обичаја руковање: не рукуј се ни с ким, јер не знаш нити можеш знати, шта све предаје твојим рукама уобичајени пријатељски стисак руке.

7. Држи руке своје и уста увек чисто. Пре јела увек опери добро своје руке водом и сапуном. После јела увек добро опери зубе и испери уста.

Прегледај своје зубе, па кварне и шкрботине одмах повади из вилица. Не злоупотребљу! прање руку сублиматским раствором. Често прање у сублимату нагриза нокте, разнежи спољну кожу на кожи, па могу примити многе заразне клице из ваздуха, те тако створити опасна и дуготрајна зепаљења коже и поткожног ткања.

8. Купај се најмање једанпут недељно, а тако исто пресвлачи и доње рубље. Чистоћа тела и одела доприноси пола здравља.

9. Не лутај улицама без потребе. Не посеЋћуј колерне болеснике, па ма да су самом сумњиве на колеру. Не узимај ништа из такве сумњиве куће, не једи и не пиј ту ништа, јер се зато можеш доцније горко кајати. Кад се са улице вратиш кући, истари добро своју обућу од блата и прашине. Добро је, да пређеш два три пута кроз раствор сублимата или црног карбола пре но што уђеш у кућу. Ако имаш деце код куће, најбоље је скинути обућу на пољу у трему.

10. Ако ли те задеси несрећа, да и поред све твоје пажње ипак оболи неко из твоје непосредне околине, не губи главу и не бежи, јер знај да се у тој збуњености лако прегреши и.лакше колера добије. Зато одмах позови лекара и добро слушај његове савете.

Ако се болесник пренесе у болницу на ле: чење, одмах затвори одају, у којој је болесник боравио и нека нико не улази у њу, докле год се честито не очисти, не ориба под и све ствари

ЖЕНСКИ СВЕТ

(три 231.

по соби. Собне зидове ваља наново прекречити, а све ствари на којима је болесник лежао, добро искувати, а ако ствари нису од велике вредности, најбоље их је спалити. По градовима и у престовици треба пријавити одмах општинској власти, да се одаје и ове загађене ствари прописно дезинфикују.

Ако болесник остаје да болује у кући, онда болесника ваља одмах издвојити од осталих здравих и поверити га нези које озбиљније жене или разборитог момка. Болесниковој околини мора бити јасно, да се болест може пренети само изметом и бљувањак ваља хватати у нарочите судове, по којима треба одмах посипати сублиматски раствор или кречно млеко, да се колерне клице на лицу места сатру и униште. За сва друга упутства треба се обратити лекару.

КЊИЖЕВНОСТ.

— Универзална библиотека. У Сарајеву је почео издавати Ј. Шмитран, универзалну библиотеку ћирилицом и латиницом. До сад су изишле четир свеске у малом октаву. У првој свесци изишле су Џриче и легенде од Максима Горког. (ћирилицом); у П. Рудрооеће Леонида Андрејева у преводу с руског од Јована Димитријевића (латиницом); Ш. и ТУ свеска уједно доноси од С. Степњака превод с руског од Павла М. Ракоша под насловом: Кућа крај Волге (ћирилицом). Свака свеска вреди: 30 фил.

_У штампи су књиге: 5. свеска: Ф. Ниче; » Ујетзјћ гбров“; 6.“ 8. свеска: Леонида Андрејева: Анфиса, драма у 4 чина, у преводу Вељка Лукића. 9. и 10. свеска Л. Куприн: Ртфрорјефће у преводу Животе Милојковића.

Препоручујемо нашим читаоцима ову лепу библиотеку. :

— Латинске сентенције. Српско учитељско деоничарско друштво »Натошевић« у Новом Саду, издало је у другом издању поправљено и попуњено ове сентенције од професора Глише Барусковића, по цену од 1 К. То је књига од пуних 11 штампаних табака велике осмине и на свакој има пуно мудрих и поучних изрека. Занимљиво је и за обичне људе, да читају и да размишљају о своме поступку у животу као и о другима из околине. Нарочито млади људи, учитељи, професори, новинари па и судије могу из ове књиге многу мудрост поцрпсти. Зато ју и препоручујемо на читање.

— Ослобођење. Под тим насловом издао је штампано своје песмице црногорски млади песник Мићун П. Џавићевић. Песмице су кратке, бујне и свака је по један светао листак из најновијих победа црногорских и србијанских. Види се, да је писац и сам био у окршају и да