Ženski svet

Стр. 238.

му песма иде из срца и душе. Има свега петнаест песмица, Цене нема на књизи, те не знамо, е да ли се могу добити и у књижарама.

— Извештај о раду и стању панчевачког српског црквеног певачког друштва за годину 49, (1912. На челу извештаја је лик и кратак опис живота и рада пок. Мите Топаловића, који се лане упокојио и који је као коровођа стајао на челу тога друштва пуних 236 година. За тим је описан рад тога друштва у току 1912. године; изнесен је рачун о примању и издавању, из кога се види, да је остао вишак за 1918. г. К 668'59. — На место пок. Мите Топаловића постављен је за коровођу Туна Освалд. Друштво има 11 почасних чланова, мушких суделача: 31, женских: 217, а потпомагача: 67. Председник је друштву Паја Ј. Јовановић.

Књиге за Народ Матице брпске.

Ситан народни рад је данас познат свакоме Србину и Српкињи. Особито женскиње може у том раду и тим радом много Помоћи свом народу. Ситан народни рад је у томе: сви радимо на народном послу помало, а од наших малих учинака изиђе нешто велико; сви радимо народни посао припадом, датом приликом, тако да ником није тешко, али ако стално радимо, И сви, од нашег ситног рада буде големо народно дело. Има ли тога, на пример, ко не би могао наћи бар 10 претплатника на Матичине Књше за Народг Особито кад се за1 круну да 6 књига, међу њима Календар Машице Српске. Ове књиге би се могле растурити у десетине хиљада по народу, без великог труда. А сви могу помоћи, ако хоће. Ето и за наш женски свет широко поље да помогне народном просвећивању.

Ове године ће изићи ових 5 свезака Књше за Народ: Св. 145. Лазарица или Бој на Косову, народна епопеја у 25 пес.ма, од Ср. Г. Стојковића, 1. — Св 146. Лазарица, 1. — Св. 147. Шаљиве, крашке српске народне приповијешке, изабрао и средио Владимир Ћоровић. Св. 148 Свеши Сава у народним причама, з8бележио. т. М, Мијатовић, нар, учитељ. — Св. 149. Женидба и удадба или како ће народ доћи до здрава подмлашка, од Д-ра Лазе Марковића. — Шеста књига је Календар Матице Српске (са сликама).

Свих шест књига стоје само 1 круну.

Ко има више деце, а није

богат, па их не може сам збринути, тај нека посвећује своју децу привредним струкама. До тога није могао пре наш свет,

ЖЕНСКИ СВЕТ

Бр. 10

али сад је и то код нас лепо уређено за ваљане здраве ђаке.

Кога Привредник смести и на своју бригу прими за тога не треба више старати се, нека се само држи свога реда, све остало удешено је како треба.

Привредно поље најпростије је, колико ваљаш толико и вредиш; ту нема протекције, а за то је Србин и најспособнији. Шаљите дакле све ваљане, здраве ђаке Привреднику у Загреб макар и сиромашни били. |

Приложници фонду срп. више дев. школе код новссадске српске прав. цркв. општине. По 200— К: Наставнички збор српске више девојачке школе новосадске. По 150— К: Абитуријенти српске велике гимназије ново“ садске од чистог прихода своје забаве. По 50 К: Савка Др. Јована „Суботића. По 400 К: Њ. Вис. Митрофан Шевић, епископ. По 1000: К: Централни Кредитни Завод д. д. у Новом Саду. По 50 К: Ника Остојић трговац из Вршца. По 5 К: Владимир Јанкулов, конз. бележник. По 20 К; Даница Т. Ђорђевић рођ. Поповић, трговкиња из Новог Сада. По 800 К Лазар Дунђерски из Новог Сада. По 200 К: Др. Гедеон Дунђерски. Мита Ђорђевић управитеља од спасовданске забаве К 1570'38 п. Свега К 4445'38. Кад се горњој своти, коју је примила Добротворна Задруга Српкиња Новосаткиња од К 5948'68, дода ова свота, што је предата црквеној општини од К 4445'38, онда излази, да је до 12. септембра о. г. прикупљено у фонд новосадске срп. више девојачке школе 10.389'06 а треба најмање још К 100.000, да се из приХода тога фонда може издржавати та школа према данашњим приликама. Јредкишлаво, Ш. Исказ о прилозима у фонд за издржавање српске више девојачке школе у Новом Саду, предатих Добротворној Задрузи Српкиња Новосаткиња. По 200 К: Милош Мијатовић из Новог Сада. 177 круна 22 потура као чист приход од забаве, коју је приредила турскобечејска и врањевачка српска омладина. 164 круне шаље Добротворна Задруга Српкиња у Турији од приређене забаве. 107 круна шаље српска омладина у Каћу од забаве. По 100 круна: Преосвећени господин др. Георгије Летић, епископ темишварски; Васа Пушибрк, умировљени управитељ српске велике гимназије и супруга му Софија; Српска црквена опћина у Темишвару; Добротворна Задруга Српкиња Земункиња; Српска црквена опћина у Великој Кикинди; Просветна Задруга Српкиња Старобечејкиња; Емилија Мародић. По 50 круна. Др. Борђе Дера, умировљени про-