Ženski svet

Бр. 10.

Љубица Попара.

ЖЕНСКИ СВЕТ

Стр. 221 _

Жена у борби за живот.

(По немачком).

Ми нећемо овде расправљати опширно о појединим звањима и онима, који ће истом наступити у народном васпитању, али тек узећемо преглед преко најважнијег. Ради се елем, о двоструком раду узгојитеља и неговатеља. На појединим местима иду та два звања раздељено једно од другог, али већином иду упоредо.

Најпре да узмемо бригу о највећем добру природног живота, о здрављу. Овде су пространа поља занимања, у нези здравља и нези болесника. Треба здравље одржати или болесноме здравље повратити,како телесно тако и душевно. Нега болесника, како смо већ споменули, искључиво је у рукама жене. И све то више иду у та звања ћери грађанске, док ћери радника повлаче се из везаних звања у невезана звања. Узрок је томе тај, што модерна медецина, тражи што више знања и умења, а. данас већ тражи неко самостално знање, за које се мора и испит полагати; и тако је нега болесника квалифицирани рад постао, а узрок је и то, што данас оне, које негују болеснике, имају извесну дисциплину у болницама, а с тиме скопчано и одбрану на прам ванскога света, а уз то су ипак слободне, невезане оном везом калуђерица. Тек 1894., тачно сто година од француске револуције, васкрсла је мисао једне жене, која је још тада рекла да би требало увести у добровољне јавне службе жену, али као неговатељку болесника, и то исто онако да је удешена, као војничка служба људи. И данас та година добре воље у служби

око неге болесника све више узима · маха збиља да постане. А то није само

од великог значења по васпитавање народно, већ и по само женско питање, јер тако ће многа жена, упознати се са правом негом болесника, а многа ће то звање и пригрлити, и тако за живот осигурана бити. И чим буде

солидније особље у томе звању, тиме ће и та служба носити солидније и сигурније обележје.

Осим неге болесника стоје образованој жени још многа поља отворена у народном здрављу, — нега душевнои нервно болесних, нега у санаторијима, нега породице. И онда још ваздан споредних звања: нега здравља у школама, и интернатима, надгледање здравља несамостално стојећих породица и т. д. Овамо спада и највиши позив у неги болесних и здравих, а тај је, жена као лечник, која ће увек крај лечника човека озбиљна и достојна места наћи.

А широка поља на душевном васпитавању народном, колико ту тек рада чека. Забавиље већ смо споменули, а та мала забавишта изгледа, да ће се у основи проширити, па онда и овакова какови сад имамо, имамо их мало врло мало, кад се сетимо све те драге деце, која би радо ишла у њих само кад би прилике имала. Треба ићи за тим, да то буде са школама скопчано, па и продужено у вишим разредима тако, да се ту женска деца не отуђују са свим од кућног потребнога знања, већ као неки почетак тих великих забавишта видимо техничке учитељице, за ручне радове, гимнастику и цртање. На нама је, да све уочимо, да на ономе, што нам још не достаје, узрадимо, подигнемо. Учитељице долазе женској деци не само у нижим разредима већ у вишим; па жена није помишљала, да у женском васпитању човека искључи, па онда се питамо, зашто да је жена са свим искључена у васпитању мушке деце 2 И ја мислим, не ће дуго времена проћи, а да се не ће осећати потреба и на самим мушким гимназијама жене као учитељице, само на великим школама, где се ради о пренашању и неговању знања, жена ће тешко моћи наћи звање.