Ženski svet

Стр:: 222.

Широко поље рада наћи ће жена као васпитачица и у породицама.

Па онда у народном васпитању на селу, жена већ сада тражи добротворног рада у васпитању домазлука у култу народног везива, данас тако, а образоваће се из тога и мора и треба стална звања за жену, Та за бога, колико нам домова пропада, а са незнања свога, а колико способних жена да те домове подигне, унапреди, лежи данас без посла, јер, још није дошла до правог израза та грана народног васпитања. У васпитању, уметности и ту је жена умела узети свој удео. У лирици, у новели, у роману, показала је жена често великих способности, само драма, као да јој је затворена, али у глуми саме драме не уступа свога места. Као сликарице, музичарке, клесарице. мало су се истакле. А с мало више мара и труда, и ту би многа могла лепе забаве и зараде наћи. Шта више, ја бих желела, да се што више бави писањем, јер сам увергна, да би наше породичне библиотеке добиле здраве и лепе лектире,

А у кући колико места не попуњених у економији господарице, млекарице, баштованке и т. д. У индустрији осим обичне раднице, место је шваље, везиље, фризерке, кемикерке, слово-слагарице и т. д. У трговини: продавачице, контоаристице, писарице на машинама, стенографистице, књиговодство и Т. д. У саобраћају: издавачица карата, телеграфистица и т. д. сва та звања не требају универзитетске спреме, као и што човек, што је свуди, не треба, па често већ из четири разреда основне школе пракси се посвећује, зашто не би и жена> Зашто тек са 8 разреда да иде у писарице на машини или шта више и шваље 2 Чему

ЖЕНСКИ СВЕТ

Бр. 10

трошити и време и новацг а своје родитеље турати у оскудицу 2

Знаност само пита, од куда2 Техника: чему2 зашто 2

И зато је знанствена наобразба у сврси практичног живота често од штете.

Па онда врлина и религиозно васпитање народно и оно тражи ваздан званична и позвана особља. Сузбијање пијанства, неморала и других порока, већ је ту сама црква одредила жени места стварајући калуђерице. Па онда то су одгојитељице нејачи, сиротица итд.

Овај преглед нека је довољан, да су сва та поља рада баш као створена за жену, и да тај управ донекле одговора ономе жене, као жене, домаћице и мајке. Неговање је право звање супруге, а узгајање одговара позиву мајке, а сво господарствено знање одговара звању домаћице.

Како видимо, дају се пространа поља

"рада на образовању народном образо-

вање за неудату на разне начине тако, како би културном циљу одговарати могли а носили би по потреби име приватно, задружно, народно, црквено или државно. А сви они, који раде на том, да сва та знања до правог израза дођу, да се заокрене раду на женском питању, да се оно, већ кад се мора решавати, што повољније реши.

Да споменем још једном, да ту свуда не треба универзитетске спреме, и ако ту и тамо устреба, надокнадићемо и из бољих од најбољих, а штедимо и време и новац где можемо, јер тако ћемо само помоћи нашим родитељима и жени у животној борби.

(Наставиће се.)