Židov

preuzeti su od - antisemitskih Nijemaca. Stojimo pred šovinističkom zavjerom, koja ima svoje korjenje u njemačkoj i madžarskoj reakciji. Praška vlada I odstup rektora Steinherza. Prag (J. C. B.). Kako se doznaje iz vladinih krugova zauzeli su se njemačko nacijonalni i ki-šćansko socijalni poslanici kod vlade, da se odstup sadašnjeg rektora univerziteta Samuela Steinherza, primi. Vlada ali ostaje pri tom, da uskraćuje potvrdu, jer je nazora, da je rektor Steinherz, premda je biran od Jedne autonomne korporacije, ipak državni činovnik, čim ga je vlada potvrdila, te da ne smije pred antisemitizmom jednog dijela studenata uzmaknuti. Prosvjed židovske parlamentarne frakcije u Litavskoj protiv Imenovanja Frledroanna. Kovno (J. C. B.). Unatoč zaključka židovskih zastupnika, da će bojkotirati sjednice Sejma tako dugo, dok se ne će popravit nepodopštine kod izbora prema narodnim manjinama, ipak su došla 27. februara u litavski Sejm 3 židovska zastupnika i najavili su svoj protest protiv imenovanja Friedmanna za ministra za židovske stvari. Židovski zastupnici izjavili su, da židovsko pučanstvo Litavske osjeća ovo imenovanje kao duboku uvredu i kao povredu principa narodne autonomije. Novi ministar nema povjerenja židovskoga pučanstva. Nakon što su židovski zastupnici došli u Sejm. približio im se ministar Friedmann i pružio im je ruku. Zastupnici ignorirali su potpunoma njihov pozdrav. Ministar bio je vrlo uzrujan. Na litavske zastupnike učinio je taj incident vrlo jak dojam. U proklamaciji židovskom pučanstvu opravdaju židovski zastupnici svoj korak te vele da je Sejm kompetentni sudac u tom pitanju i da smatraju nemogućim, da u tako odlučnom času ne obrane židovsku čast pred najvećom instancijom u zemlji. Očajni koraci izagnanih bjegunaca u Poljskoj. Var šava. (J. C. B.) Mnogobrojni bjegunci, kojima prijeti prisilni otpravak preko istočne granice, obratili su se na ruski i ukrajinski konzulat sa molbom, da im se doznače putnice, da se mogu legalnim putem vratiti u rodno mjesto, i da izbjegnu sa smrtnom opasnošću skopčani prelaz preko * zelene granice«. Konzuli nisu htjeli izdati putnice s obrazloženjem, da su bjegunci izgubili svoje zavičajno pravo u Rusiji. Agenti raznih parobrodarskih društava iskorišćuju očajni položaj bjegunaca i nagovaraju, da se isele u Meksiko i Kubu, i da tamo dočekaju dozvolu za doputovanje u Sjedinjene Države. Židovske Organizacije smatraju potrebnim, da židovske emigrante upozore, da ne nasjednu ovim spekulantima; Borba ukrajinskog židovstva protiv gladi i demoralizacije. (J. C. B.) Najoptimističnije oficijelne brojke o’ opsegu nužde u Ukrajini kažu, da u toj zemlji imade preko 50.000 djece bez krova, od kojih je većina židovska. Ali i Velik broj djece, koji ima roditelje, izvržen je gladi i raznim bolestima, naročito tuberkulozi i kožnim bolestima. Djeca švč više bivaju demoralisana, mnogi od njih poštalr su lopovi, samo da se prehrane. Za čudo je velik broj mladjah-

trih übojica. Pretežita većina djece su analfabeti. Strašni fizički i moralni položaj židovske omladine u Ukrajini u vezi s neizmjernim gubitkom ljudi uslijed glad:, pogroma i epidemije, je danas glavni problem židovstva u Ukrajini. Da se tom zlu stane na put, odlučili su Židovi, da se late samopomoči i da osnuju pomoćne fondove. Prvo sabiranje u korist toga fonda u Jekaterinoslavu donijelo je 1500 dolara. Sad se i u drugim gradovima obavljaju sabiranja. Vodje pogroma osudjcni na smrt. Moskva. (J- C. B.) Posebni izvjestitelj J. C. B-a u Rusiji javlja: Četiri vodje ukrajinskih banda atamana Zagorodny-a, Kampanyeta, Gupala i Zaliziniaka, osudio je vojnički sud na smrt. G. P. U. (državni politički komesarijat, prije proturevolucijonaran) javlja, da mu je uspjelo uništid nekoliko banda, koje su u zadnje vrijeme terorizirale židovsko pučanstvo u Ukrajini.

Iz cijonističkog svijeta

Sokolov u Lodzu. I u Lođzu, kamo je Sokolov stigao 19. februara, bio mu jc priredjen veličanstven doček. Svim priredbama u počast Sokolovu pribivalo je gotovo cijelo židovsko pučanstvo. Na dan njegovog dolaska priredjen mu je svečan pozdrav pod predsjedanjem đra R o s e n t h a 1 a, kod koje je zgode Sokolov u kratkom stvarnom govoru razložio radne metode, koje mu se čine na temelju njegova iskustva kao najpodesnije. Velikim oduševljenjem odlučeno je smjesta započeti energičnom akcijom. Sam Vaad potpisao je u jednome danu obveznice od 110 milijuna poljskih maraka. Osim toga sakupio je odbor gospodja umjesto cvijeća ža Sokolova mnogo srebrnog novca i srebrnih stvari. U utorak održala se u Filharmoniji prva velika javna skupština. Pošto mnogi nijesu više našli mjesta u dvorani, održala se u četvrtak druga velika skupština. Sokolov referirao je 21. na jednoj konferenciji industrijalaca, trgovaca i intelektualaca o problemu izgradnje Palestine. Prikaz zemljo) i mogućnosti, koje se pružaju, učinile su velik dojam na prisutne, te je odmah potpisano 100 milijuna poljskih maraka. Mnoge su se osobe, koje su do sad stajale postrance, prijavile kao sarađnld. Druga velika skupština u Filharmoniji bila je još bolje posjećena no prva. Nakon govora Sokolova potpisali su prisutni obveznice. Za sad potpisano je preko 300 milijuna poljskih maraka, a akcija je tek zapravo započela. 25. februara povratio se Sokolov ii Varšavu. Albert Einsteln u španljl. Berlin (J, C. B.) Iz Barcelone se javlja, da je prof. Albert E i n s t e i n pred nekoliko dana tamo stigao iz Palestine te da je već održao svoje prvo predavanje. Einstein je gost grada, koji je njemu u čast priredio sjajan doček. U Madridu očekuju Einsteina za koji dan, a štampa* mii već sada posvećuje tople pozdravne članke. Guverner .Jeruzolima kod predsjednika Hardinga. Washington. (J. C. B.) Guverner Jeruzolima sir Ronald S t o \ r s, koji sad boravi u Americi, posjetio je predsjednika H a r đ i n g a u Bijeloj kudi. Sir Storrs informirao je predsjednika o

djelovanju i ciljevima društva *Pro-icrusalem« kao što i o drugim palestinskim pitanjima, koja su interesirala predsjednika. Razgovor trajao je više od pola sata. Na to je guverner bio pozvan na ručak kod senatora Curtissa, koji je poznat kao prijatelj cijonista. Slijedeći dan dao je engleski poslanik u VVashingtonu u čast sir Ronalda Storrsa điner, kojem su prisustvovali sudac Louis Branđ e i s, rumunjski poslanik princ B i n e s c u i supruga (kako je poznato kćerka prijašnjeg engleskog ministra predsjednika Asquita) kao što i druge ličnosti diploinatskog svijeta i židovskog" javnog života. Guverner Storss bit će sad za neko vrijeme gost Nathana Straussa u njegovoj zimskoj palači, koja leži nedaleko Newyorka. Liga naroda I engleski mandat u Palestini. London (J. C. B.). U engleskoj Donjoj Kući upitao je zastupnik Mo s-1e y. na kojem naslovu vlada l>azira pravo, da izvrši vlast u Palestini, premda je činjenica, da palestinski mandat još nije konačno ratificiran. Državni podtajnik za kolonije Ormsby Gore odvratio je na upit slijedeće: »3. oktobra 1921. upravio je predsjednik Vijeća Lige naroda na prijašnjeg engleskog ministra predsjednika poziv, đa engleska vlada i nadalje izvrši administrativnu vlast u Palestini u smislu Vijeću Lige Naroda predloženog nacrta mandata do konačnog razbistrenja pitanja t. j. do časa dok će vlade Francuske i Italije saopćiti Ligi Naroda, da su postigli sporazum o pojedinostima sirskog mandata. Ovaj sporazum nije još doduše postignut, ali ne tangira ni na koji način vlast vlade u Palestini. * Palestina na praškom sajmu. Jenizolim. (J. C. B. Ovih je dana g. Goldstetn pošao u Prag. Ponio je sa sobom potpunu kolekciju palestinskih produkata, koji će biti izloženi u židovskom paviljonu praškog internacionalnog sajma. Kolekciju sastavio je trgovački odsjek palestinske cionističke Egzekutive.

Iz Palestine

Pred Izborima za zakonodavno vijeće u Palestini. Arapi se ne odriču bojkota. London (J. C. B,). Pales.insko arapska delegacija, koja se nalazi u Londonu, primila Je od predsjednika 5. arapskog kongresa slijedeći brzojav: »Prerada su palestinski Arapi već nekoliko puta protiv ustava prosvjedovali, jer ne odgovara njihovim narodnim pravima i premda su zaključili bojkot izbora u zakonodavno vijeće, ipak je palestinska vlada premda je bila o tome obavjcštena. raspisala izbore u nadi, da će se jedan mali dio. koji se sastoji od državnik čiimvotkn, izborima .priključiti, Egzek.t iv'i pa!esfr..ko arapskog kongres., koji za stupa ira.d'mane i kršćane zemlje, protestira radi toga protiv tih Izbora i izjavljuje,, da. zakonodavno vijeće, koje ' će proizaći iz tih izbora, ne će. reprezentirali pučanstvo Palestine. Izborni poziv Vaađ Leuml-a.. JergzaUm (J. C.=B.) Vaad Leumi (Narodno vijeće palestinskih Židova) objelodanjuje poziv. na palestinsko židovstvo, da u budućim izborima u zakonodavno viječe zemlje učestvuje u potpunom broju.

4

»2 I D O V«

BROJ 10.