Židov

-ju palestinskim emigrantima- Obzirom na spomenutu naredbu poljske vlade sistirana je na neko vrijeme poljska imioraciia u Palestinu i zaključeno, da se sve dozvole za useljavanje stave na raspolaganje ruskim izbjeglicama. Podjedno je palestinska Cijondstička Egzekutiva obzirom na izvanredni položaj na temelju posebne molbe stavilo preko reda na raspolaganje oveći broj certifikata. Time je omogućeno izim spomenutih 1021 emigranata još daljnjim 215 izbjeglicama iz raznih zemalja, koji su boravili u Poljskoj a htjeli su ići u Palestinu, te imadu sve kvalifikacije, da po dju u Palestinu. Tako su pošli u februaru via Galac 476 osoba, zatim 25. marta 240, 4. aprila 87. 11. aprila 123, 12. aprila 135> a 14. aprila ostatak. Ustanovljuje se da se nije ni jedan emigrant, koji je bio registriran kod varšavskog palestinskog ureda, morao vratiti u Rusiju.

Iz Palestine

ti ranice izmedju Sirije i Palestine. Kako doznajemo konačno su raščiščeni svi nesporazume! izmedju Francuske i Engleske glede sjevernih granica Palestine. Doskora će biti službeno objavljene novo ustanovljene granice. Židovska koloniju »Metula« ostat će vjerojatno n granicama Palestine. »Metula r je najsjevernija kolonija Palestine te leži na granici izmedju Palestine i Sirije. U blizini kolonija »Kfar tiilead i »Tel Haj«, gdje su prije 3 godine bilo borbo židovskih kolonista i Beduina, kojom je zgodom poginuo popularni vodja radništva kapetan Trampe ! d o r. Arapi protiv Zakonodavnog Vijeća. Iz Jeruzolima javljaju: Palestinskoarapska egzekutiva izdala je ponovnu deklaraciju, u kojoj pozivlje arapsko pučanstvo, da bojkotira i drugi stadij izbora za Zakonodavno Vijeće. Apel izdan je sigurno stoga, jer se općenito drži, da će vlada raspisati izbore drugoga reda, t. j. naložiti izabranim zastupnicima, da izaberu 12 članova za Zakonodavno Viječe. Arapska egzekutiva izjavljuje u svome apelu, da za slučaj, te bi Zakonodavno Vijeće i unatoč ai’apskog bojkota htjelo da vrši svoje funkcije, poduzet će arapsko pučanstvo korake, da spriječi Vijeće u provođenje njegovih zaključaka. To će se dogoditi i u onom slučaju, ako bi ti zaključci bili korisni za palestinsko pučanstvo. Arapske novine u Damasku izvješćuju o arapskim propagandnim markama koje su izašle u Americi. Marke nose naslov, »Palestina Arapima« i sadržavaju kartu Palestine, zatim slike Omarove moše je i grobne crkve. Marka stoji 1 cent, a prihodi odredjeni su za Palestinsko arapski pokret. Arapi ne će da sudjeluju na izložbi palestinskih proizvoda u Londonu. Kako je poznato bit će na londonskoj izložbi hritskih dominiona jedan poseban paviljon, u kojem će biti izloženi palestinski proizvodi. Prema vijestima arapskog J Falestina« zaključila je trgovačka kolora, da ne sudjeluje na izložbi, jer bi sudjelovanje Palestine samo doprinijelo sirenju cijonizma.

Mir u Palestini za vrijeme blagdanu. Ministarstvo za kolonije ističe u svojem službenom izvještaju, da su i ovaj puta mirno protekli židovski, hrišćanski i muhamedanski blagdani, koji su ove godine skupa pali. To je već druga godina, gdje su blagdani prošli u cijeloj zemlji bez 1 kakovih upadica. Hidro električno djelo na Jordanu. Na jedan upit u dolnjoj kući, kako je napredovala izgradnja stanice za iskoriš ćivanje vodenih snaga Jordana u Palestini to da li su sklopljeni ugovori za graditelje stanica, odgovorio je u ime ministarstva za kolonije Orrnshv Gore, da radovi za podizanje električnih sirnica za hidro električno djelo na Jordanu još nisu započeli, jer se društvo istom konsti-, tuira. Koncesija će se podijeliti istom nakaji obavljenih formalnosti konstituiranja. Kako je njemu javljeno napreduju priprave za provedenje plana, te će se doskora moći raspisati natječaj za izgradnju stanice i svih uredaba. (iseljivanje u Palestinu za vrijeme engleske okupacije. Na upit u zastupničkoj kući izjavio je državni podtajnik za kolonije, da se od početka okupacije Palestine po Englezima uselilo 27.000 Židova. Radnička banka u Palestini. Radnička banka u Palestini .javlja, da je vlada već dozvolila plasiranje i daljnju emisiju akcija u iznosu od 30.000 funti, čime će se temeljna glavnica podvostručiti. Pojeftinjenje željezničkog prometa u Palestini. Sa 1. aprilom znatno su snižene tarife na palestinskim željeznicama. Redukcija na pruzi Jafa-Jeruzolim iznosi 60%, dok na drugim iznosi 30—40% Ovo pojeftinjenje imalo je za posljedicu porast prometa na željeznicama, kojem je u zadnjim godinama n velike konkurirao jeftini automobilski promet. Palestine Elektric Corporation Ud. Društvo, na koje je inž. Rutenberg podijeljenu mu koncesiju za eksploatisanje vodenih snaga rijeke Jordana prenio, registrirano je od palestinske vlade pod imenom »Palestine Elektric Corporation Ltd.f Uvoj i izvoz u luci Jal’i u zadnjem trogodištu. Niže navedene brojke daju najljepšu sliku o velikom razvitku te glavne luke Palestine. Uvoz je iznašao: 1920 I9ČI. 1022. u tonama: 31,001 5 ,694 103309 u funtama: 1,620139 1. 7i,243 2,32,514 a izvoz; u tonama; 23,337 43. 52,893 u funtama; 244,660 265.3' •) 443,800 Razvitak Kirjath Samuel-četvrti u Tiberiasu. Naseljivanje te četvrti ide do sta brzim tempom. U razdoblju zadnjih 2 mjeseci ostavilo je mnogo porodica tamne zidine geta Tiberiasa, te se preselilo u novu sagradjenu četvrt. Zanimljivo je, da su velik broj naseljenika članovi starog jišuva. Februarske izvješće « poljodjelstvu! Palestine, Kako » Komercijal Bulletinc javlja, pptvrdjeni, još prije javljeni izvanredno povoljni izgledi za zimsku žetvu sjeverne Palestine. Takodjer se na jugu Palestine, uslijed pravovremene kiše u prvim sedmicama veljače, položaj, u koliko se žetve tiče, znatno poboljšao. Uopće u velikom dijelu zemlje očekuje se izvanredno dobra žetva, ako će se moći

slati na kraj razumi pošastima, koje vladaju u krajevima oko Ramlea i Lude, u kojim se krajevima momentano nalazi velik broj podivljalih štakora. Ti se za pokus tamane sumpornim plinovima, čime se postigla dobra iskustva. Stanje živog inventara je dobro. Momentano ne predlože nikakova nova oboljenja. Na pješčanim prudovima oko Are zasadjeno je oko 63.000 rasadnika, a oko 700 dunama prudova zasadjeno je travom ><Ahophilagra«. Og raciji van je tih prudova produženo je na 3 km. U Gazi zasadjeno je 300 dunama pješčane pustoši sa Amaphilom, a osim toga još 10 vrsta trava, koje uspijevaju na pijesku, kao i 136 rasadnika Tamariska. Izim toga na obim mjestima posijano je sjeme nekih drveća. Alliancini učitelji za jevrejski jezik. Na jednom dogovoru učitelja Albance u Jeruzhlitmi zaključilo se je medju ostalim, da samo oni učitelji mogu hiti članovi organizacije allianeinih učitelja koji priznavaju hebrejski kap nastavni jezik. Ujedno je stvoren zaključak da organizacija pristupi općoj jevrejskoj učiteljskoj organizaciji u Palestini. Kupovanje zemljišta u Palestini. »Palestine Land Developement Company< kupila je na Karmolu kod .lafe zemljište u površini od 320 dunnma za jednu grupu rumunjskih Židova, koji namjeravaju ondje podignuti novu naseobinu, koja će nositi ime vrhovnog komesara »P. L. 0. C.« je po nalogu Sira Pears iz Kanade; u pregovorima za nabavu drugog zemljišta u blizini Jeruzolhna, čija bi cijena otprilike bila 10.000 funti (ili n našem novcu 4,400.000 din.).

Iz Jugoslavije

Iz sjenice Radnoga Odbora. Na sjednici Radnoga Odbora izvjesilo je povjerenik za sokolsku akciju, da još uvijek velik dio mjesnih organizacija i povjerenika nije povratio ovogodišnje sokolske blokove i obračun, a isto tako da pored sviju poziva nije moguće od nekih mjesnih organizacija dobiti šekelski obračun za godinu 5682. tako, da nismo u stanju Egzekutivi poslati konačni obračun za prošlu godinu. Obzirom na okolnost, da se prema zaključku Egzekutive moraju ovogodišnji šekeli predati do konca maja imadu se pozvati sve mjesne organizacije da smjesta završe šekelsku akciju da odmah pošalju blokove s obračunom. Iza toga povela se debata o promjeni statuta, te o jednom prijedlogu, koji je podnesen za Savezno Vijeće, a kojim se traži, da se kazne svi oni, koji su krivci, da se u pojedinim mjestima nije obračunala sokolska akcija. Nakon izvješća tajnika o boravku u Karlovcu i pretresa ostalih pitanja, koja su u savezu sa Saveznim Vijećem, raspravljalo se o drugim tekućim agendama. Svim mjesnim organizacijama. Rok za povratak sokolskog obračuna minuo je već 26. aprila, a mi do danas iz mnogih mjesta još nismo primili obračune, niti šekelske blokove. Posto moramo d> konca maja Egzekutivi poslati konačni obračun, jer nam se inače ne <':* priznati delegati na ovogodišnjem kongresu, umoljavamo sve mjesne organizacije i povjerenike, da nam odmah šalju obračune i šekelske blokove. Ujedno umolja-

KROJ 16.

•2 i D O V<

5