Policija

#

=— 259 —

Данашњом обласном полицијом непосредно управљају велики жупани, и то им је најважнија дужност, али ово није у складу са законом о општој управи, који их квалификује као шефове оних грана државне управе у области које спа~. дају у општу управу. и нарочито им додељује стручне референте за непосредну управу овим гранама, сматрајући сасвим "умесно, да они — велики жупани — не могу бити стручњаци за све послове опште управе, и да би њихово веће ангажовање за послове једне управне гране било на штету послова осталих грана.

Постоји још један разлог због кога велики жупани не треба да непосредно управљају обласном полицијом. И ако по закону државни чиновници, они суу ствари #олитшичке „личности, и као такви могу утицати на рад полицијских власти у политичко-партијском правцу. Не споримо да се овај утицај може вршити и преко референта — обласног полицијског директора — али ће он бити несумњиво мањи, а по увођењу чиновничке сталности и онемогућен у највећој мери, пошто ће ову сталност уживати сви управно-полицијски чиловници сем великих жупана и среских поглавара, као шефова | опште управе у области и срезу.

Ово је, по нашем мишљењу, најважнији разлог због кога не треба допустити великим жупанима и среским поглаварима да непосредно управљају полицијом у својим подручјима, јер се само на овај начин могу умањити, а доцније, са наступањем чиновничке сталности, и сасвим онемогућити злоупотребљавање полиције за постигнуће појединих задњих циљева, м спречити деморалисање полицијског чиновништва,

Ако искуство треба чему да нас поучи — а мига у овој ствари имамо, на жалост, и сувише, — онда нам оно императивно налаже, да полицију што више оградимо од утицаја политичких личности, и да јој дамо више самосталности у раду за који она сноси одговорност.

в) Београд, као престоница, задржаће и даље засебну полицијску управу — Удраву Града Београда — чије устрој'Ство у границама закона прописује Министар Унутрашњих Послова.

Овај изузетак за Београд учињен је с обзиром на нарочите прилике у престоници, за које је потребна специјална и |

2%