Policija

— 260 —

што јача полицијска организација. Он има свога основа и у Уредби о подели земље на области, којом је Управа Града Београда непосредно потчињена Министарству Унутрашњих · Послова.

г) У градовима преко 60000 становника постојаће градске полицијске дирекције као засебна полицијска надлештва, непосредно потчињена великим жупанима. На челу њиховом налазиће се градски полицијски директори у рангу обласних полицијских директора.

д) По сревовима ће постојати срески полицијски комесаријати, као саставни делови среске опште управе. На челу њиховом налазиће се срески полицијски комесари, као референти среских поглавара за полицијске послове.

б) У градовима преко 5.000 становника, изузимајући оне у којима је седиште обласних и градских полицијских дирекција или среских комесаријата, полицијску службу вршиће градски полицијски комесаријати.

На челу ових комесаријата, у градовима до 30.000 становнике, стојаће полицијски комесари, који потпадају под среске полицијске комесаријате, а у градовима преко 30.000 па до 60.000 становника — виши полицијски комесари, који стоје под обласним полицијским дирекцијама.

У градовима и местима, где буде постојала државна полиција, половину трошкова на њено издржавање сносиће односне општине.

е) У градовима испод 5000 становника у којима не постоји државна полиција, полицијску службу вршиће, по правилу, председници општина, а по изузетку полицијске испоставе (експозитуре) које се оснивају одлукама Министарства Унутрашњих Послова. ;

Ови градови дужни су држати и плаћати из својих буџета потребни број полицијских органа: градских стражара и полицијских агената, којима ће на челу бити један старешина као општински полицијски комесар, преко кога ће председник општине пршити полицијске послове. У мањим и сиромашнијим местима постојаће само стражари и агенти.

Органе општинске градске полиције (комесаре, писаре, агенте и стражаре) бира општински суд или одбор, конкурсом, а потврђује велики жупан. Једном потврђени не могу се