Policija

= 261 —

из службе отпустити без одлуке дисциплинског суда. Имају право и на пензију од својих општина у истој сразмери као и државни органи истог звања.

Наведеним одредбама о полицији по градовима · преко 5000 становника садања њихова општинска полиција потпуно се замењује државном полицијом, (а по изузетку и у градовима испод 5000 становника), а ово представља знатну новину према данашњем стању ствари, и с тога потребује мало 06јашњења. По данашњем законодавству, и градске и сеоске општине обављају знатан део чисто полицијских атрибуција, а слободни градови у овом погледу изједначени су са управним властима првог степена.

О томе да државни органи могу много боље и успешније вршити полицијску службу него општински није никад било. нити може бити сумње, и само су разлози материјалне природе задржавали државе да на себе узму и ову дужност, и ва тај начин повећају своје издатке на полицију.

Међутим још пре ратова констатовано је, готово у свима државама, да општинска полиција, подложна многобројним локалним утицајима. а уз то још и рђаво организована и рекрутована, не врши своју дужност како треба, и тражено да се она у већим местима замени државном полицијом, а у мањим што више потчини државном надзору, нарочито у погледу општинских полицијских органа.

Године 1908 дискутовано је у француском удружењу за казнене заводе питање о реорганизацији полиције у Француској. У овој дискусији узели су били учешћа најбољи француски стручњаци г. г. Гарсон, професор кривичног права на париском универзитету; Анри Жоли, познати криминалиста, Хонорат, бивши директор јавне безбедности у Паризу, професор универзитета Поатвен и др.

По свршетку дискусије формулисано је више важних закључака општег карактера. а међу њима и овај:

„Одржање реда и мира на целој тершторији дужност је државе. Према овоме њој припада право да, с обзиром на важност и карактер сваког места, врши директно, потлуно или делимично. полицијске атрибуције, 0 кејима је реч